19 יום לארכיפלג האינדונזי - ג'אווה, סולאווסי ובאלי
טיול לאינדונזיה, אל התרבות המוסלמית-הינדואית בג'אווה שבמערב, אל הערבוב הנוצרי-פגאני בדרום-מערב סולאווסי ואל התרבות ההינדואית ולנופים הקסומים של האי באלי.


פרטים נוספים
19 יום לארכיפלג האינדונזי - ג'אווה, סולאווסי ובאלי
ללא מועד יציאה
19 יום לארכיפלג האינדונזי - ג'אווה, סולאווסי ובאלי
דרכונים

דרכונים

תוקף דרכון: יש להצטייד בדרכון שתוקפו לפחות ל-6 חודשים לפני מועד הכניסה לאינדונזיה.
עמודים ריקים בדרכון: יש לוודא שיש לכם לפחות 3 עמודים ריקים בדרכון.
שימוש בדרכון זר: מטיילים שנכנסים ויוצאים מאינדונזיה עם דרכון זר חייבים גם להיכנס ולצאת מסינגפור/בנגקוק עם הדרכון הזר. רק היציאה והכניסה לארץ ייעשו עם הדרכון הישראלי. כל שאר הכניסות והיציאות ייעשו עם הדרכון הזר.

אשרת כניסה

אשרת כניסה לאינדונזיה

אשרת כניסה לבעלי דרכונים ישראלים: מטיילים הנושאים דרכון ישראלי נדרשים להוציא מראש אשרת כניסה לאינדונזיה. לצורך הגשת הבקשה נדרשים 6 מטיילים שלפחות אחד מהם הוא בעל דרכון זר. הנפקת האשרה מטופלת על ידי משרדנו בתיאום עם נציגינו באינדונזיה, בעלות כמפורט בתכנית הטיול. לשם הגשת הבקשה יש למסור לידינו סריקה טובה של דרכון ותמונת דרכון לפחות 35 יום לפני יציאת הטיול. אשרת הכניסה עצמה תונפק במהלך שהייתנו בסינגפור/ בנגקוק. עליכם להצטייד בדרכון ותמונת דרכון, ולמלא טופסי אשרה. לתשומת לבכם: על המטייל להיות נוכח פיזית בסינגפור/ בנגקוק בעת הגשת המסמכים לשגרירות האינדונזית.
אשרות למטיילים בעלי דרכונים זרים: מטיילים מ-52 לאומים שונים זכאים להיכנס לאינדונזיה בהליך נפרד מזה של בעלי הדרכונים הישראליים. נרשמים בעלי דרכונים זרים נדרשים לבדוק עם משרדנו אם הם זכאים להנפיק את אשרת הכניסה עם דרכונם הזר. יש למסור לידינו סריקה טובה של הדרכון ותמונת דרכון לפחות 35 יום לפני יציאת הטיול. לתשומת לבכם: על המטייל להיות נוכח פיזית בסינגפור/ בנגקוק בעת הגשת המסמכים לשגרירות האינדונזית ולהגיש את המסמכים במקביל לבעלי הדרכונים הישראליים. האשרה עצמה תונפק בעת הכניסה לאינדונזיה בעלות של 25 דולר במזומן. עליכם להצטייד בדרכון ותמונת דרכון.
כניסה ויציאה מסינגפור: על בעלי דרכונים זרים להיכנס ולצאת מסינגפור עם הדרכון הזר.

בריאות וחיסונים

בריאות וחיסונים בטיול לאינדונזיה

אנו מנועים מלתת הנחיות למטיילים לגבי בריאות וחיסונים. בנושאים אלה אנא פנו לאתר משרד הבריאות, ללשכות הבריאות האזוריות או למרפאות המטיילים.
התייעצות עם גורמים מוסמכים: משרד הבריאות מפרסם את רשימת החיסונים הנדרשת לכל מקום, ובצדה - סייגים לחיסון על פי גיל, מצב רפואי והיסטוריית חיסונים. מטיילים יכולים למצוא עצמם מצד אחד נדרשים לחיסון כלשהו, ומן הצד האחר מנועים מלקבלו מחמת גילם, מצבם הרפואי או ההיסטוריה החיסונית שלהם. במקרה כזה הם ייאלצו לבחור בין ביטול נסיעתם ובין נסיעה לטיול בלי להתחסן חרף הסיכון הכרוך בכך. לאור זאת אנו ממליצים לכל מטייל לבדוק עם גורמים רפואיים מוסמכים את סוגיית החיסונים הנדרשים לו ואם חלות עליו הגבלות לקבלתם - עוד בטרם ההרשמה לטיול.
הרשמה מאוחרת: המלצת משרד הבריאות היא להתייעץ ולהתחסן 6-4 שבועות לפני מועד הנסיעה. מטיילים שנרשמים לטיול לאחר מועד זה חייבים להביא בחשבון שהם לא יספיקו להתייעץ בזמן או שהחיסונים שיקבלו לא יגיעו לאפקטיביות מלאה טרם נסיעתם.
למידע נוסף: יש להיכנס לדף חיסונים ולשכות בריאות.

ביטחון אישי

ביטחון אישי באינדונזיה

אינדונזיה בין אסלאם מונוליטי לפלורליזם תרבותי: אינדונזיה היא מדינה מוסלמית. אמנם היא מציגה עצמה השכם והערב כארץ בעלת תפיסת עולם פלורליסטית המאפשרת למאמינים מקבוצות דתיות שונות – נוצרים, הינדואים, אנימיסטים ומוסלמים – לחיות יחדיו, אך עדיין, האוכלוסייה המוסלמית, המצטופפת בעיקר באי ג'אווה ובכמה פינות באיים אחרים, היא האוכלוסייה הדומיננטית והיא זו המעצבת את אופייה של הארץ. האסלאם האינדונזי הוא ברובו מתון ומופנם. עם זאת בשנים האחרונות אפשר למצוא גם השפעות של האסלאם הרדיקלי על קבוצות שוליים קיצוניות המבקשות להכיל את השריעה על המדינה כולה. הממשלה האינדונזית נאבקת בקבוצות אלה ומנסה לשמור על אופייה המתון והרבגוני של הארץ.
ביקור באינדונזיה: בין אינדונזיה לישראל אין יחסים דיפלומטיים רשמיים. לפיכך הביקור באינדונזיה נעשה בתנאים לא שגרתיים. על ביקור ישראלים באינדונזיה חלות הגבלות מרובות. הדברים שמוצגים להלן מתייחסים למבקר הישראלי ולמגבלות המוטלות עליו.
מגבלות הביקור לבעלי דרכונים ישראליים: בקשת האשרה לאינדונזיה מוגשת על סמך תכנית טיול המצורפת לבקשה. הביקור באינדונזיה מוגבל למועדים ולמספר הימים שבתכנית. המטיילים נדרשים לרכוש מראש את כל סידורי הקרקע באינדונזיה (מלונות, סיורים, מדריכים וכדומה) על פי התכנית. הביקור באינדונזיה מוגבל למקומות מתוירים, כגון מרכז ומזרח ג'אווה, באלי, לומבוק, דרום קלימנטן, דרום סולאווסי, צפון סומטרה, פלורס וקומודו. אין לחרוג מהתכנית ואין לבקר באיים אחרים זולת אלה המפורטים כאן.
גנבה וכייסות: תיירים נתקלים לעתים בבעיה של כייסות וחטיפת תיקים. עיקר הגנבות מתרחשות באזורי החוף של באלי. מומלץ לוותר על ענידת שעונים יקרי ערך, תכשיטים וכדומה, לשמור את הדרכון ואת מסמכי הנסיעה במקום בטוח, להשתדל לוותר על נשיאת תיקים ולשמור על ערנות.
אזהרת מסע: נכון למועד כתיבת מידע זה קיימת אזהרת מסע של המטה ללוחמה בטרור לגבי נסיעה לאינדונזיה. האזהרה מוגדרת כאיום קונקרטי גבוה והמלצת המטה ללוחמה בטרור היא "להימנע מביקור ולצאת את המדינה בהקדם האפשרי". מידע מעודכן בנושא מופיע באתר המטה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה ובאתר במשרד החוץ.

מזג אוויר

מזג אוויר באינדונזיה

אקלים: האקלים באינדונזיה הוא טרופי. הטמפרטורות יציבות כל השנה. ההבדל היחיד בין העונות הוא ההבחנה בין העונה היבשה לרטובה. גורם אחר המשפיע על הטמפרטורות הוא הגובה מעל פני הים, המבדיל בין אזורים נמוכים וחמים לגבוהים וקרירים. הטמפרטורות בגובה פני הים הן סביב 32 מעלות צלזיוס, והן יורדות ל-29 מעלות צלזיוס בגבהים של 700-600 מטר מעל פני הים ולסביבות 24 מעלות צלזיוס בגובה של 1,500 מטר מעל פני הים.
העונות המומלצות לטיולים: העונה המתאימה ביותר לטיול באינדונזיה היא העונה היבשה (בחודשים אפריל–אוקטובר).
מזג אוויר בדנפסר: האקלים בדנפסר הוא טרופי. הטמפרטורות יציבות ברוב חודשי השנה, וההבדל העיקרי בין העונות הוא הגשם. השנה מחולקת לשתי עונות בלבד:
▪ העונה הרטובה (סוף אוקטובר–סוף מרץ): הגשמים מופיעים בסוף אוקטובר ונמשכים עד סוף חודש מרץ. בשיאם (דצמבר–ינואר) יורדים בממוצע 350 מ"מ גשם בחודש. הטמפרטורות יציבות ונוחות – סביב 32-30 מעלות צלזיוס בכל חודשי העונה.
▪ העונה היבשה (אפריל–סוף אוקטובר): עונה יבשה ונוחה. הגשמים נפסקים כמעט לגמרי והטמפרטורות יורדות במקצת לסביבות 30-28 מעלות צלזיוס.

השעה

השעה באינדונזיה

אזורי זמן באינדונזיה: לאינדונזיה שלושה אזורי זמן שונים.
שעון קיץ באינדונזיה: אינדונזיה אינה מנהיגה שעון קיץ.
הפרשי שעות בין ישראל לאינדונזיה:
▪ מערב אינדונזיה (סומטרה, ג'אווה ומערב קלינמטן): שעון ישראל ועוד 5 שעות (GTM+7). כשישראל בשעון קיץ ההפרש מצטמצם בשעה לשעון ישראל ועוד 4 שעות.
▪ מרכז אינדונזיה (באלי, לומבוק, מזרח קלימנטן, סולאווסי, נוסה טנגארה ומערב טימור): שעון ישראל ועוד 6 שעות (GTM+8). כשישראל בשעון קיץ ההפרש מצטמצם בשעה לשעון ישראל ועוד 5 שעות.
▪ מזרח אינדונזיה (אמבון, איי מולוקו ואיריאן ג'איה): שעון ישראל ועוד 7 שעות (GTM+9). כשישראל בשעון קיץ ההפרש מצטמצם בשעה לשעון ישראל ועוד 6 שעות.

כסף

כסף באינדונזיה

המטבע באינדונזיה: רופיה אינדונזית (Indonesian Rupiah). שערי המטבע משתנים לעתים תכופות ועדכונם יימסר בעת פגישת התדרוך שתיערך לפני היציאה לטיול.
הוצאות צפויות במהלך הטיול: הערכת ההוצאות הצפויות בטיול תימסר בעת פגישת התדרוך.
החזקת הכסף: מומלץ להצטייד בדולרים אמריקאיים. יש להצטייד בשטרות מהסוג החדש. אי אפשר להחליף שטרות קרועים, מקושקשים, מסומנים או ישנים.
כרטיס אשראי: משמש בעיקר לקניות בחנויות מסודרות ולתשלום על שירותים אישיים במלונות.
משיכה מכספומטים: אין להסתמך על משיכת מזומן מכספומטים.

אוכל ושתייה

אוכל ושתייה באינדונזיה

מים: יש להימנע לגמרי משתיית מי ברז. בעת שתיית משקאות קרים מומלץ להימנע מהוספת קרח. אפשר לשתות כל משקה שהורתח (כגון תה).
ארוחות בטיול לאינדונזיה: המטבח האינדונזי אינו נמנה עם המטבחים הטובים באסיה, אם כי האוכל בהחלט סביר. האינדונזים ממעטים להשתמש במוצרי חלב. הבסיס לכל ארוחה הוא אורז ולצדו ירקות מבושלים, עוף, דגים ועוד.
▪ ארוחות בוקר: אנו נוהגים לאכול את ארוחות הבוקר במלונות. הארוחות הן מסוג מזנון בופה. המבחר סביר והוא כולל שפע של פירות טרופיים, אם כי כמעט לא מוגשים בו מוצרי חלב.
▪ ארוחות צהריים: אנחנו נוהגים לאכול ארוחות קלות במסעדות מקומיות בצדי הדרך. לעתים האוכל מוגש בהגשה ולעתים כמזנון בופה.
▪ ארוחות ערב: אנחנו נוהגים לאכול במסעדות מקומיות או במלונות. האוכל הוא בדרך כלל בסגנון מזנון בופה.
אוכל רחוב באינדונזיה: אוכל הרחוב מיוצר בתנאים סניטריים ירודים. לאור זאת מומלץ להתאפק ולהימנע מאכילתו.
מזון צמחוני: בארוחות המוגשות במהלך הטיול תוכלו לבחור בין אוכל רגיל לאוכל צמחוני.
מזון מיוחד בטיול לאינדונזיה: מטיילים שלהם צורכי תזונה מיוחדים (כגון מזון ללא גלוטן, דל סוכר, מזון מיוחד לבעלי אלרגיות וכדומה), מתבקשים ליידע אותנו בעת ההרשמה. בקשתם תועבר לספקי השירותים השונים, אך החברה אינה מתחייבת שהמטייל אכן יקבל מזון המותאם לצרכיו. על מטיילים אלה להצטייד מראש במזון המתאים לצורכיהם המיוחדים למשך כל ימי הטיול.
מזון כשר: ארוחות כשרות יוגשו רק בטיולים שמיועדים מלכתחילה לשומרי מסורת. במקרה כזה בתנאי הטיול יצוין במפורש שהארוחות מותאמות לשומרי כשרות. מטיילים שומרי כשרות שנוסעים בטיולים שבהם אין סידורים מתאימים יוכלו להזמין מזון צמחוני.

מלונות

מלונות באינדונזיה

האינדונזים מציעים מבחר רחב של מלונות מודרניים, המצוידים בכל אביזר מודרני שמוכר ממלונות אחרים בעולם, והם מציעים מבחר שירותים כדוגמת ספא, חדר כושר, בריכת שחייה, שירות חדרים 24/7 ועוד – כמקובל בכל רחבי העולם. בנוסף, אפשר למצוא באי באלי מבחר מלונות בוטיק מיוחדים הממוקמים בטבע.

טיסות

טיסות לאינדונזיה

כרטיסי טיסה: פרטים מלאים לגבי הטיסות (מספרי טיסות, שעות, מועדים ומסלולים) יימסרו בעת פגישת התדרוך שתתקיים לפני היציאה לטיול. כרטיסי הטיסה יימסרו לכם בדוא"ל סמוך למועד היציאה.
הושבה בטיסות הבינלאומיות: מטיילים שטיסותיהם הוזמנו בטיסות אישיות רשאים בדרך כלל (על פי מדיניות חברת התעופה) לבחור את מקומות ההושבה במטוס. לעומתם, רוב חברות התעופה אינן מאפשרות למטיילים בכרטוס קבוצתי לבצע מראש הושבה במטוס. אנו נשתדל לעזור כמיטב יכולתנו, אבל עליכם להיות ערוכים לאפשרות שהקצאת המושבים תיעשה רק בעת הנפקת כרטיס העלייה למטוס.
כבודה בטיסות הבינלאומיות: ברוב הטיסות הבינלאומיות והפנימיות מותר לנוסע במחלקת תיירים למסור מזוודה אחת שמשקלה אינו עולה על 20 ק"ג. כל חריגה במשקל או במספר התיקים מחייבת תשלום נוסף. אנא תכננו את משקל הכבודה שלכם בהתאם.
כבודה בטיסות פנימיות: בטיסות פנים משקל הכבודה הנמסרת מוגבל ל-15 ק"ג. אנא תכננו את משקל הכבודה שלכם בהתאם.
נתיבי טיסה: טיסות המבוצעות על ידי חברות ישראליות עוברות בנתיבים ביטחוניים. לא כך קורה בהכרח בטיסות של חברות זרות. מטיילים שסוגיית הנתיב חשובה להם מתבקשים לבדוק אתנו את נתיבי הטיסה עוד בטרם הרשמתם לטיול.

תקשורת

תקשורת באינדונזיה

קידומת בינלאומית: הקידומת של אינדונזיה היא 62.
טלפונים במלונות: בעת פגישת התדרוך שתתקיים לקראת הנסיעה תימסר למטיילים רשימת טלפונים ופקסים במלונות שבהם נתארח. מומלץ להשאיר את הרשימה אצל קרוביכם בארץ כדי שיוכלו להתקשר אליכם במהלך הטיול.
טלפונים סלולריים: רשת הסלולר פרושה ברוב חבלי הארץ באינדונזיה למעט אזורים נידחים ודלילי אוכלוסין. מומלץ לרכוש חבילת שיחות ומסרונים דרך חברת הסלולר שלכם.
Wi-Fi: הנגישות ל-Wi-Fi באינדונזיה נעשית בהדרגה נפוצה יותר ויותר. מסעדות ומלונות מציעים כיום גלישה חינם ללקוחותיהם. במלונות הגלישה היא בקומת הלובי. הגלישה בחדרי המלון בחלק מהמלונות היא חינם, ובאחרים בתשלום.
גלישה באמצעות Wi-Fi או באמצעות הרשת הסלולרית: בעוד הגלישה דרך Wi-Fi היא בחינם, הגלישה דרך הרשת הסלולרית נעשית בתשלום. אם אתם מתכוונים לגלוש דרך הרשת הסלולרית עליכם לרכוש מראש דרך חברת הסלולר שלכם חבילת גלישה. לחלופין, אם אתם רוצים להימנע מגלישה מקרית בתשלום עליכם לתאם עם חברת הסלולר חסימת גלישה לפרק הזמן שאתם שוהים בחו"ל.

צילום

צילום באינדונזיה

בעיקרון אפשר לצלם כמעט בכל מקום. עם זאת, במקומות מסוימים מופיעות הנחיות משולטות בנוגע לצילום, שלעתים אוסרות על שימוש בפלאש ולעתים אוסרות על צילום בכלל. יש לכבד זאת.
צילום בטקסים דתיים: ברוב הטקסים אפשר לצלם בלי הגבלה. עם זאת, עליכם לנהוג בכבוד באירוע ולצלם בלי להפריע למהלכו בשום צורה שהיא. אם אין הנחיות ברורות, פנו לבעלי תפקיד הנוכחים במקום ובררו עמם אם אתם רשאים לצלם.
צילום מתקנים רגישים: יש להימנע בתוקף מצילום מתקנים רגישים כגון מוסדות ממשלתיים, מחנות צבא, שדות תעופה, תחנות גבול, סכרים, גשרים, אנשי צבא ומשטרה וכדומה.

חשמל

חשמל באינדונזיה

החשמל באינדונזיה: 220 וולט, השקעים הם על פי התקן האירופי (שני פינים עגולים עבים או דקים).

המלצות להתנהגות

המלצות להתנהגות באינדונזיה

קוד ההתנהגות האינדונזי שונה מאוד מזה הישראלי. להלן כמה כללים להתנהגות שמן הראוי לאמץ מתוך כבוד למארחים וגם כדי לחוות טוב יותר את אורח החיים באינדונזיה.
קוד לבוש: אינדונזיה היא מדינה שמרנית ומטיילים נדרשים להתלבש בלבוש צנוע. לבוש חושפני (מכנסיים קצרים או כתפיים גלויות – אצל גברים ונשים כאחד) נחשב בוטה. במקומות מקודשים (כנסיות, מקדשים, מסגדים) ייתכן שתיאסר הכניסה לאנשים שלבושם אינו צנוע דיו.
חליצת נעליים: בעת ביקור באתרים מקודשים המבקרים נדרשים לחלוץ את נעליהם ואת גרביהם.
התנהגות במקדשים ובפסטיבלים באלינזיים: בעת ביקור במקדשים, או השתתפות באירועים בעלי אופי דתי בבאלי, יש להקפיד על הדברים הבאים:
▪ המטיילים (גם גברים וגם נשים) צריכים להתעטף בסארונג, סאס.
▪ נהוג להשתופף ולעבור בכפיפה ליד כוהנים בכירים. הליכה זקופה נתפסת כזלזול.
▪ יש ללכת צמוד לקירות ולא להסתובב בתוך הרחבות המקודשות.
▪ אין להפריע בשום צורה שהיא למהלך הטקסים.
השתתפות באירועים אצל בני הטורג'ה: בעת השתתפות באירוע מסורתי נהוג להביא תקרובת (סיגריות, מזון וכדומה). יש להצטייד בהתאם (לרכוש במקום ולא להביא מהארץ).
הצבעה ברגליים: הרגליים הן החלק הנחות בגוף ואין לגעת או להצביע על דבר ברגליים. בעת ישיבה על הרצפה נהוג לשבת בישיבה מזרחית או לקפל את הרגליים לאחור לצד הגוף, כדי לא להפנות את כפות הרגליים לאדם שמולך או למקום מקודש.
מגע מכוון: אין לגעת בראשם של אנשים.
גילויי חיבה בציבור: גילויי חיבה אינטימיים בין גברים לנשים בציבור צורמים ואינם מקובלים.
סבלנות אין קץ: על המטייל להביא בחשבון ששינויים בתכנית וברמת השירותים ואיחורים בלוח הזמנים הם עניינים שבשגרה בטיולים באינדונזיה. עליכם להצטייד בסבלנות רבה ובחוש הומור כדי להתמודד עם תקלות ושינויים, ולקבל זאת כחלק בלתי נפרד מחוויות הטיול ומההיכרות עם הארץ המיוחדת הזאת.

מצבי חירום

מצבי חירום באינדונזיה

פגעי טבע באינדונזיה: אינדונזיה חשופה למגוון סיכונים של פגעי טבע, ובכללם רעידות אדמה, התפרצויות הרי געש, צונאמי, שיטפונות פתע והתמוטטויות בוץ וסלעים. בכל מקרה של התראה יש לפעול לפי ההנחיות של הרשויות המקומיות.
▪ רעידות אדמה: אינדונזיה ממוקמת באזור פעיל מבחינה סיסמית. רעידות האדמה יכולות להתרחש בכל רגע נתון, בעיקר לרוחב חגורת האיים הדרומית.
▪ צונאמי: אזורים הקרובים לחוף הדרומי חשופים לצונאמי שעלול להתרחש בעקבות רעידת אדמה תת-ימית.
▪ הרי געש: באינדונזיה יש עשרות הרי געש פעילים, הנתונים במעקב מתמיד.
▪ שיטפונות פתע והתמוטטויות בוץ וסלעים: בעונה הרטובה (ראה מזג אוויר לעיל) קיימת סכנה, במיוחד באזורים ההרריים, של שיטפונות פתע ושל התמוטטויות בוץ וסלעים.
כיצד לפעול במצבי חירום: בכל מקרה חירום עליכם להיעזר קודם כל במדריך הטיול, במדריכים המקומיים או בנציגים שלנו. במקביל דווחו למשרדנו בדחיפות את פרטי המקרה כדי שנוכל לסייע מרחוק. אם מדובר בעניינים רפואיים או משפטיים חמורים יש לערב גם את שגרירות ישראל הקרובה.
בתי חולים: בתי החולים באינדונזיה אינם מצוידים במכשור רפואי מתקדם. במקרה הצורך מומלץ, לאחר קבלת עזרה ראשונה בבית חולים מקומי, להעביר את המאושפז בהקדם לבית חולים בסינגפור, בבנגקוק או בארץ.
מרכז מצב במשרד החוץ: מרכז המצב של משרד החוץ משמש כמרכז שליטה, דיווח ותיאום במצבי שגרה וחירום. מרכז המצב מאויש תמיד ומסוגל לתת מענה ראשוני לפניות.
טלפון: 972-2-5303155, פקס: 972-2-5303896, דוא"ל: matzav@mfa.gov.il.

מתופף, תזמורת גמאלאן, אובוד, באלי, אינדונזיה

אובוד

אובוד (Ubud) היא עיירה קטנה בלב אזור חקלאי באי באלי (Bali). העיירה התפרסמה כששורה של אומנים זרים - בראשם הצייר הרוסי-גרמני וולטר ספייס (Walter Spies) - הפכו את אובוד לביתם. ספייס הפך לפטרון של האומנות הבאלינזית והוא זה שפרסם אותה ברחבי העולם המערבי. בזכות מאמציו והמורשת שהשאיר אחריו הפכה אובוד ל"בירת האומנות" של באלי. כיום אובוד היא "מקום עליה לרגל" אליו מגיעים אומנים ותיירים מכל רחבי העולם המערבי.

פולחן אישי במקדש באלינזי, האי באלי, אינדונזיה

באלי

באלי (Bali), הוא אי געשי קטן ופורה הממוקם על "חגורת האש" קילומטרים ספורים מזרחית לאי ג'אווה. בשל יופיו הטבעי של האי - המשלב נופים של הרי געש, יערות טרופיים וחקלאות אינטנסבית של גידול אורז - ובשל התרבות העשירה והמעודנת של תושביו, זכה האי להיקרא "גן העדן האחרון", "יצירת המופת של האלים", "הבוקר של העולם", "אי האושר". תושבי באלי שומרים על מסורתם המשלבת אמונה דתית - הנקראת "אגמה הינדו" בשל שורשיה ההינדואיים - אומנות ופולחנים השזורים זה בזה ליצירת תרבות מן המיוחדות בעולם.

בורובודור - החלק העליון של הסטופה הגדולה. מרכז ג'אווה, אינדונזיה

בורובודור

הסטופה הבודהיסטית הגדולה של בורובודור (Borobudur) שממוקמת במרכז האי ג'אווה (Java), היא אחת מיצירות המופת הארכיטקטוניות שנוצרו באסיה. הסטופה, שנוצרה במאה ה-9 בתקופת שלטונה של שושלת שאילנדרה (Shailendra) ההינדו-בודהיסטית, היא מבנה אדיר-ממדים שמתנשא לגובה של תשע קומות. תכנית המבנה מאורגנת כדגם קוסמי וכתבנית של מנדאלה. על קירותיו חקוקים אלפי תבליטי קיר המתארים את חיי הבודהא, גלגוליו הקודמים טרם היותו לבודהא, ואת עיקרי התורה הבודהיסטית. הסטופה היא עדות אילמת להישגים האדריכליים והאומנותיים המרשימים אליה הגיעה התרבות באינדונזיה טרם התאסלמותה.

בצ'אק (תלת אופן) שהוא גם קרוסלה באי ג'אווה, אינדונזיה

ג'אווה

האי ג'אווה (Java), הזרוע הרי געש ורמות וולקניות, זכה להיקרא "הגן של המזרח". זהו אי געשי שהתברך באדמות פוריות ולפיכך התאפשר לו לשמש כבית גידול לחקלאות עשירה. בזכות הפריון החקלאי הפכה ג'אווה לאי המאוכלס ביותר בכל הרצועה הטרופית בעולם כולו. מעל 130 מיליון תושבים חיים כיום באי. במרוצת ההיסטוריה הגיעו לג'אווה, באמצעות סוחרים, השפעות תרבותיות חיצוניות שאפשרו לאליטות המקומיות ליצור תרבות גדולה כמזיגה בין האלמנטים התרבותיים המקומיים והזרים. מלכתחילה היתה זו התרבות ההינדו-בודהיסטית שהשאירה חותם תרבותי אדיר. מאוחר יותר הגיע גם האיסלם וזה האחרון דחק את רגלי התרבות ההינדואית והתבסס במקומו כתרבות הדומיננטית באי. ג'אווה בכללותה והעיר ג'קרטה - בירת אינדונזיה שממוקמת במערב ג'אווה - הם הלב הפוליטי, הכלכלי והחברתי של אינדונזיה כולה. מכאן נשלטים שאר חבלי המדינה.

תיאטרון צלליות בג'וג'קרטה, ג'אווה, אינדונזיה

ג'וגג'קרטה

מרכז האי ג'אווה (Java) היה, בסביבות המאה ה-8 לספירה, מרכז פוליטי ותרבותי אדיר, שנוצר בידי שושלות מלכים שאימצו את התרבות ברהמנית-בודהיסטית שיובאה מהודו. במרוצת הזמן האימפריות ההינדו-בודהיסטיות קרסו, ובמקומן קמו שולטנויות מוסלמיות, בכללן השולטנות הקטנה שקמה בעיר ג'וגג'קרטה (Jogjakarta). על אף היותם מוסלמים, המשיכו השולטנים לשמר את זיקתם לתרבות ההינדו-בודהיסטית הישנה. עם הקמתה של אינדונזיה כמדינה עצמאית, זכתה ג'וגג'קרטה לשמור על מעמד אוטונומי, במידה רבה בזכות תמיכתה במאבק לעצמאותה של אינדונזיה מידי השלטון הקולוניאלי ההולנדי. השולטן עדיין רואה עצמו כפטרון של התרבות ההינדו-בודהיסטית, ובזכות תמיכתו השתמרו בג'וגג'קרטה אומנויות מסורתיות רבות, בכללן אומנויות ששורשיהן בתרבות ההינדו-בודהיסטית הקדומה.

הר הגעש ברומו - מבט משולי הקלדרה אל הלועות הקדומים והלוע הפעיל, מזרח ג'אווה, אינדונזיה

הר ברומו

ברומו (Bromo) הוא שמו של הר געש פעיל במזרח האי ג'אווה (Java). ההר, שקיבל את שמו מברהאמה - האל הבורא במיתולוגיה ההודית - הוא חלק משמורת הטבע של Bromo Tengger Semeru - הכוללת בנוסף לברומו גם את הר הגעש הפעיל של סמרו (Semeru). לברומו קאלדרה עצומה. פנים הקאלדרה מוכר בשם "ים של חולות", בשל שכבות האפר הוולקני שהצטברו בקרקעיתה. מתוך "ים החולות" צצים הלועות שנוצרו בהתפרצויות מאוחרות, רובם ככולם נמוכים משולי הקלאדרה, המתנשאת מעליהם. הלוע הפעיל שבלב הקאלדרה מעשן ללא הפסקה, להבדיל מהר סמרו הסמוך, ש"מפמפם" אחת לכמה דקות.

מקדש אולון דאנו, אגם ברטאן, הר הגעש ברטאן, באלי, אינדונזיה

הר ברטאן ומקדש אולון דאנו

ברטאן (Bratan) הוא הר געש נמוך למדי (1,200 מ') בצפון האי באלי (Bali). זהו הר געש רדום. בלועו נקווה אגם רחב ידיים. שפע המעיינות הפורצים בצלעות ההר מזינים את מערכות ההשקיה של אין-ספור שדות אורז היורדים במדרגות משיפולי ההר לחוף הים. הללו הן"מדרגות האלים". חשיבותם של המים לחקלאות הבאלינזית הפכו את אגם ברטאן למקום מקודש. על שפת האגם הוקם מקדש אולון דאנו (Pura Ulun Danu) המוקדש לאלת האגם ולאל הגדול שיווה (Shiva). אגם ברטאן ומקדש אולון דאנו הם מאתרי העליה לרגל החשובים ביותר בבאלי, וצליינים מגיעים אליו מכל רחבי האי.

בתי הסירה של בני הטורג'ה. טאנה טורג'ה, סולאווסי, אינדונזיה.

טאנה טורג'ה

טאנה טורג'ה (Tana Toraja) היא "ארץ הטורג'ה". זהו חבל ארץ הררי קטן, בזרוע הדרומית מערבית של האי סוולאווסי (Sulawesi), שבו חיים בני הטורג'ה. הללו הם בני קבוצה אתנית קטנה שהתיישבה באזורים הפנימיים של האי, הרחק מרצועת החוף. כאן הם התקיימו מלקט, צייד וחקלאות הררית, התגוררו בבתים גדולים הנראים כספינות מהלכות ביבשה ופיתחו תרבות המבוססת על אנימיזם ופולחני אבות. בזכות מיעוט קשריהם עם החוף, פסחו על בני הטורג'ה השינויים שחדרו לחייהם של תושבי החוף. בעוד תושבי החוף אימצו את האיסלם, בני הטורג'ה יכלו להמשיך ולקיים בלב ההרים את תרבותם הישנה. הטורג'ה נחשפו לעולם המודרני רק בתקופת השלטון הקולוניאלי ההולנדי. בזכות פעולתם של מסיונרים בקרבם בני הטורג'ה התנצרו, אף שהם ממשיכים לקיים, בצד הנצרות, גם את תרבותם הישנה.

מקדש טאנה לוט הממוקם על סלע בים. מחוז טבאנאן, באלי, אינדונזיה

טאנה לוט

טאנה לוט (Tanah Lot) - שפירוש שמו "אדמה בים" - הוא שמו של מקדש באלינזי הממוקם על סלע בחוף המערבי של האי באלי. זהו אחד משבעה מקדשים שנבנו בחופי ה אי באלי, לכולם מטרה משותפת לגונן על באלי מפני השפעתם המזיקה של שדים ורוחות רעות. טאנה לוט הוא כיום אתר הביקור המתוייר ביותר בבאלי. כל יום מגיעים לכאן עשרות אלפי מבקרים.

לוחמים משבט דאני, וואמנה, עמק באליאם, מערב פפואה, אינדונזיה

פפואה ומערב פפואה (איריאן ג'איה)

חבלי הארץ שנושאים את השם פפואה (Papua) ומערב פפואה (Papua Barat) הם חלקו המערבי של האי ניו גינאה (New Guinea) - האי השני בגודלו בעולם. חבלי ארץ אלו, שהיו בשליטה הולנדית, הועברו, בתום העידן הקולוניאלי, לידי אינדונזיה. האינדונזים נהגו לקרוא לחבלי ארץ אלובשם איריאן ג'איה (Irian Jaya), אך מסיבות פוליטיות הוחלף השם לפפואה ומערב פפואה. עד לאחרונה היה המקום אפוף מסתורין. למעלה מ-250 שבטים ממוצא פפואני-מלאנזי חיים כאן, ומדי פעם צצות קבוצות אתניות חדשות, המעשירות את הפסיפס האנושי המרתק. הללו הם שבטים חקלאים-לוחמים שחיו עד לאחרונה בתרבות האבן. הגברים מקשטים את גופם בנוצות וצדפים ו"לובשים" קוטיקה (Kotika) - מעין דלעת המכסה את מבושיהם, והנשים מציירות ציורי בוץ על גופן. זהו אחד מהאזורים הפחות מוכרים והיותר מרתקים בעולמנו.

אחד משלושת הלועות של הר הגעש קלימוטו, האי פלורס, אינדונזיה

פלורס

האי פלורס (Flores) הוא אחד מקבוצת האיים המרכיבה את הארכיפלג של מזרח נוסה טנגארה (Nusa Tenggara Timur), בחלקה המזרחי של אינדונזיה. שמו של האי - "פרחים" - הוענק לו על ידי ספנים פורטוגזים שהתיישבו באי הסמוך - טימור (Timor). בדומה לאיים אחרים על "חגורת האש" גם פלורס הוא אי געשי. בלב האי ניצב הר הגעש קלימוטו (Kelimuto), שפסגתו מורכבת משלושה לועות ובהם שלושה אגמים, כל אחד מהם בצבע אחר. האי מכל עבריו בים מופלא וצלול שבחודשי העונה היבשה נראה חלק ורוגע ובעונה הגשומה אפור, מוקצף וסוער. תושבי האי הם בני קבוצות אתניות מגוונות - אוסטרונזים ופפואנים - שאימצו את הנצרות בהשפעת מסיונרים, אף שהם ממשיכים קיים, בצד הנצרות, את תרבותם המסורתית. מסע לפלורס הוא מסע אל תרבויות נשכחות במזרח אינדונזיה.

דרקון קומודו

קומודו ורינקה

האיים הקטנים של קומודו (Komodo) ורינקה (Rinca), הממוקמים מערבית לאי פלורס (Flores), הם חלק מקבוצת האיים של מזרח נוסה טנגארה (Nusa Tenggara Timur) שבמזרח אינדונזיה. שני האיים, שלא נושבו בידי בני אדם, הם גומחה אקולוגית ייחודית, בהיותם ביתם של דרקוני קומודו (Komodo Dragons). הללו הן לטאות ענק (הגדולות ביותר בעולם) שיכולות להגיע לממדים של 3 מטר. בדומה ללטאות כוח אחרות גם דרקוני קומודו הן לטאות טורפות, אך להבדיל מלטאות אחרות, הן גדולות דיין כדי לטרוף אפילו יונקים גדולים ובכללם בני אדם. הלטאות שחיו באיים רבים באזור של העולם נכחדו בכל מקום, זולת שני האיים הללו. ביקור באיים מאפשר מפגש עם הדרקונים בסביבתם הטבעית.

ים החולות מכוסה בערפל בזריחה. שמורות הר הגעש ברומו וסומרו, מזרח ג'אווה. צילום: ניסו קדם

אינדונזיה - הארכיפלג הגדול בעולם

גיאוגרפיה, על קצה המזלג, של מדינת האיים הגדולה בעולם

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-09 בנובמבר 2017


אינדונזיה היא מדינת האיים הגדולה בעולם. מספר האיים שבה משתנה מספירה לספירה, כשהמספר המינימאלי עומד על 13,466 והמקסימלי על 18,307. ההבדלים במספר האיים נובעים מהכללתם של...

אגם טובה בסומטרה – האגם הגעשי הגדול בעולם

אגם טובה בסומטרה – האגם הגעשי הגדול בעולם

לידתו של אגם טובה בהתפרצות געשית אדירה שהחריבה שטחים רחבי ידיים והכחידה בעלי חיים וצמחים בדרום-מזרח אסיה

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-04 בנובמבר 2017

טובה (Toba) הוא אגם גדול ממדים הממוקם בתוך קלדרה רחבת ידיים בחלק הצפוני של האי סומטרה (Sumatra). אורכו של האגם כ-100 ק"מ ורוחבו כ-30 ק"מ והוא מכסה שטח של 2,270 קמ"ר. ע...

הר הגעש אגונג, צפון מזרח באלי. מבט מן האוויר. צילום: ניסו קדם

האי באלי - למרות התפרצות הר הגעש אגונג הכוננות נשארה בדרגה 3

אחרי שהר הגעש אגונג עמד לפני התפרצות בשליש האחרון של 2017, הוא "נרגע" מעט

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-28 בספטמבר 2017

הר הגעש אגונג (Agong) הוא הגבוה ביותר באי באלי. ההר, שתושבי האי רואים בו מקום מושבם של האלים, הוא המקודש ביותר לבני דת האגמה-הינדו. אגונג, המתנשא לגובה של 3,031 מ', הו...

הסטופה הגדולה של בורובודור. צילום: ניסו קדם

האי ג'אוה - הסטופה הגדולה של בורובודור

תורת הבודהא חצובה באבן

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-19 באוגוסט 2017


הסטופה הגדולה של בורובודור היא עדות אילמת להישגיה האדירים של התרבות ההודית בדרום מזרח אסיה, לקראת סוף האלף הראשון לספירה. זוהי הסטופה הגדולה והמורכבת שנוצרה אי פעם בעו...

מקדש שיווה למרגלות הלוע המעשן של הר ברומו, ג'אווה, אינדונזיה. צילום: ניסו קדם

האי ג'אווה - אגדת ברומו

מיתוסים ופולחנים הינדואים בקרב תושבי מחוז טנגאר במזרח האי ג'אווה

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-01 ביוני 2017


התפשטותו של האיסלם למזרח ג'אווה התרחשה רק במאה ה-18, באיחור של למעלה ממאתיים שנה אחרי שאר ג'אווה. לפיכך, שימר אזור זה לא מעט מאפיינים מתרבותו ההינדו-ג'אווית הקדומה. מא...

בבירוסה - חזיר בעל מערכת ניבים הבוקעת את הלסת העליונה. האי סוואווסי, אינדונזיה. צילום: ניסו קדם

קו וואלאס ועולם החי באינדונזיה

גבול התפוצה התוחם בין עולם החי האסייתי והאוסטרלי

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-01 ביוני 2017


בחלוקה גסה ניתן לחלק את עולם החי של יורו-אסיה ל- 2 מערכות כלליות: Paloarkti - באירופה, Orientali - בדרום מזרח אסיה. הגבול בין שתי המערכות הוא בערך בהימלאיה. הגבול אינו...

אשה בשדה, ג'אווה, אינדונזיה. צילום: ניסו קדם

האי ג'אווה - האדמה הפוריה ביותר בעולם

הרי געש, רמות וולקניות, ג'ונגלים וחקלאות אינטנסיבית בחגורה הטרופית של העולם

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-29 במאי 2017

ג'אווה הוא האי הפורה ביותר בעולם. עם יותר מ-140 מליון תושבים, החיים באי שגודלו 138,793 קמ"ר (פי 6 מישראל), הוא גם המיושב ביותר בעולם. כ-60% מאוכלוסיית אינדונזיה חיה על...

קופי אורנג-אוטן. צילום: ניסו קדם

סומטרה - שמורת גונונג לאוסר (בוהורוק)

קופי אורנג-אוטן ויערות בראשיתיים באינדונזיה הטרופית

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-26 במאי 2017


איזור גונונג לאוסר, שבוהורוק הוא רק חלק קטן ממנו, הוכרז כשמורת טבע בשנת 1980. השמורה, הממוקמת בגבול שבין אצ'ה לבין צפון סומטרה, משתרעת על פני 9,000 קמ"ר. זוהי שמורה טר...

הר הגעש קרקטואה מתפרץ

האי קראקטואה

לידתו מחדש של אי בהתפרצות וולקנית אדירה

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-25 במאי 2017


קראקטואה (Krakatoa) הוא שמו של אי געשי קטן הממוקם במצר סונדה (Sunda), בין האיים ג'אווה וסומטרה. עד שנת 1883 היה קראקטואה, אי באורך 9 קילומטרים, בנוי משלושה הרי געש - פ...

המצלתיים. מכלי הנגינה של הגמאלאן. באלי, אינדונזיה. צילום: ניסו קדם

באלי וג'אווה - תזמורת גמאלאן

גונגים, מטלפונים, חלילים ותופים - על המוסיקה המסורתית המלווה כל אירוע פורמלי בחיי הג'אווים והבאלינזים

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-21 בפברואר 2017

אחד המאפיינים הבולטים במסורת האינדונזית היא תזמורת הגמאלאן (Gamelan), האופיינית לג'אווה ובאלי. התזמורת היא אנסמבל של כלים המשלב מגוון רחב של מטלופונים וגונגים המלווים ...

כוהנים בטקס של אגאמה הינדו. ברקע מנחות מעוצבות ומסכות של ראנגדה | צילום: ניסו קדם

האי באלי - דת ואומנות בתרבות הבאלינזית

הזיקה העמוקה בין האמונה ההינדואית, אסתטיקה ואומנות בחיי הבאלינזים

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-15 בינואר 2017


האמנות הבאלינזית כולה יונקת ממקור אחד ויחיד, שהוא האמונה הדתית העמוקה של תושבי המקום. הדת הבאלינזית, שנקראת אגאמה הינדו (Agama Hindu), היא שילוב של הינדואיזם, פולחני א...

ילד מחקה תנועות ריקוד של מופע טופנג. כל באלינזי הוא אמן מלידה | צילום: ניסו קדם

האי באלי - אומנות וריקוד

האי שבו כל אדם הוא אמן, כדברי מרגרט מיד

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-10 בדצמבר 2016


התרבות הבאלינזית מצטיינת בעושר בלתי רגיל של צורות הבעה אמנותית ואסתטית. הללו כוללים, בצד ציור ופיסול שהם אופני הבעה מקובלים, גם אינסוף צורות של פולחן, ריקוד, תיאטרון ו...

תהלוכת לוויה בבאלי. את התהלוכה מוביל ייצוג של המת ומאחור מגדל מתים עליו נישאת הגופה. צילום: ניסו קדם

האי באלי - שריפת מתים

פולחני אבות, גלגולי נשמות וטקסי טוהרה בשריפת המתים בבאלי

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-09 בדצמבר 2016


לאש תפקיד מרכזי בפולחני ההיטהרות הבאלינזים. השימוש הדרמטי ביותר באש לצורכי טיהור הוא ללא ספק בעת טקסי המוות. שריפת מתים היא האירוע הפולחני הראוותני ביותר בחיי הבאלינזי...

הטהרות במעיין קדוש, האי באלי | צילום: ניסו קדם

האי באלי - מים קדושים

על טומאה, טוהרה ומים קדושים באגאמה הינדו

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-19 בנובמבר 2016


הבאלינזים עוסקים באורח אובססיבי בהיטהרות מתמדת ובחרדה עמוקה מסכנת הטומאה, הכישוף והמאגיה. לצורך זה הם משתמשים בשלושה אמצעים שמגוננים עליהם מפני פגיעותם. מים, אש ומנטרו...

מאמינים מתפללים בעת אודלן במקדש באלינזי. צילום: ניסו קדם

האי באלי - אודלנים ו"ימי הולדת של מקדשים"

אודות האודלנים, הפסטיבלים הקהילותיים הנערכים במקדשים המקומיים בכל רחבי באלי

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-27 באוקטובר 2016

האודלנים (Odalan) הם פסטיבלים של מקדשים, הנערכים במחזוריות של אחת לשנה ולכן נקראים בטעות "יום ההולדת של המקדש". בעקרון, לוח השנה הבאלינזי מורכב משני לוחות מקבילים: לוח...

אלים מגוננים על באר מים קדושים בבית באי באלי | צילום: ניסו קדם

האי באלי - חיי יומיום

הבית, הכפר, השכנים והקהילה בחיי הבאלינזים

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-04 באוקטובר 2016


רוב הבאלינזים מתגוררים במאות כפרים קטנים בחלק הדרומי של האי. חלק זה של באלי הוא אחד המקומות הפוריים ביותר בעולם. הנוף טרופי, עשיר בגוני ירוק עמוקים ופסטליים. פה ושם הש...

אישה נושאת מנחה גבוהה למקדש באי באלי, אינדונזיה | צילום: ניסו קדם

האי באלי - מנחות לאלים ולשדים

אלים ושדים ראויים בעיני הבאלינזים למנחות, שהם המיטב שהאדם יכול להעניק לשניהם

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-08 בספטמבר 2016

השימוש במנחות הוא אמצעי נפוץ לריצוי האלים. באלי מלאה במנחות. בכל מקדש ביתי, בפתח הבתים, על גשרים, בצמתים - באלי תמיד מקושטת באינספור מנחות אסתטיות. נשים מבלות שליש מזמ...

טרסות אורז בבאלי, אינדונזיה

אורז - מתת חיים

האורז נחשב בבאלי מתנת האלים. חשיבותו באה לידי ביטוי במיתוסים ובחיים החברתיים של הבאלינזים

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-20 באוגוסט 2016

המרכיב הבולט בנוף הבאלינזי הוא הפסיפס האינסופי של טראסות אורז (Sawa), שהבאלינזים קוראים להן "מדרגות האלים". לאן שלא תלך, תמיד ילווה אותך נוף של טראסות שעוצבו במהלך דור...

טרסות והרי געש. ג'אטילווי, באלי, אינדונזיה

האי באלי - הרי געש ואלים

הברכה והקללה של הרי הגעש באי שזכה להיקרא "יצירת המופת של האלים"

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-18 ביולי 2016


באלי הוא אי טרופי יפה וקטן, שצורתו דומה לעפיפון וגודלו כ-5,000 קמ"ר. בדומה לאיים אחרים היושבים על "חגורת האש", גם כאן עוצב הנוף בידי הכוחות האדירים של פעילות וולקנית מ...

הר ברומו, אינדונזיה | צילום: ניסו קדם

הר הגעש ברומו - הכוננות להתפרצות ירדה מדרגה 3 לדרגה 2

הכוננות בהר הגעש ברומו הועלתה עקב הגברת הפעילות בהר באמצע 2016

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-20 ביוני 2016


יותר ממאה הרי געש פעילים ממוקמים על "קשת סונדה" הנפרשת לאורך החופים הדרומיים של אינדונזיה. מהר הגעש פאואט סאנגו (Peuet Sangu) בצפון-מערב סומטרה ועד להר הגעש סירונג (Si...