19 יום לג'ונגלים, שמורות הטבע ותרבויות האינדיאנים
מסע מופלא אל הרי הגעש, המפלים ויערות העד, אל הערים הקולוניאליות ושרידי תרבויות בנות אלפי שנים, ואל הילידים האינדיאנים, הממשיכים לקיים את מסורתם.


פרטים נוספים
19 יום לג'ונגלים, שמורות הטבע ותרבויות האינדיאנים
ללא מועד יציאה
19 יום לג'ונגלים, שמורות הטבע ותרבויות האינדיאנים
דרכונים

דרכונים

תוקף דרכון: יש להצטייד בדרכון שתוקפו לפחות ל-6 חודשים לפני מועד הכניסה למקסיקו.
עמודים ריקים בדרכון: יש לוודא שיש לכם לפחות 2 עמודים ריקים בדרכון.

אשרת כניסה

אשרת כניסה למקסיקו

אשרת כניסה לבעלי דרכון ישראלי: מטיילים הנושאים דרכון ישראלי פטורים מהוצאת אשרת כניסה מראש לפני נסיעתם למקסיקו. אישור כניסה ל-90 יום יונפק בלי תשלום בעת הכניסה למקסיקו. לתשומת לבכם: בעת הכניסה עליכם להציג (במידה ותתבקשו על ידי פקיד ההגירה) את הדברים הבאים:
▪ כרטיס טיסה שבו מופיע אישור לטיסה שלכם חזרה לארץ.
▪ האמצעים הכספיים העומדים לרשותכם.
▪ פרטים לגבי מקום השהייה הראשון שלכם במקסיקו.
אשרות למטיילים בעלי דרכונים זרים: מטיילים המתכוונים להיכנס למקסיקו עם דרכון לא ישראלי צריכים לברר אם עליהם להנפיק אשרה על פי לאומיות דרכונם. אנא ידעו אותנו על כך בעת ההרשמה ונסייע לכם בבירור הנושא.

בריאות וחיסונים בטיול למקסיקו

בריאות וחיסונים בטיול למקסיקו

אנו מנועים מלתת הנחיות למטיילים לגבי בריאות וחיסונים. בנושאים אלה אנא פנו לאתר משרד הבריאות, ללשכות הבריאות האזוריות או למרפאות המטיילים.
התייעצות עם גורמים מוסמכים: משרד הבריאות מפרסם את רשימת החיסונים הנדרשת לכל מקום, ובצדה - סייגים לחיסון על פי גיל, מצב רפואי והיסטוריית חיסונים. מטיילים יכולים למצוא עצמם מצד אחד נדרשים לחיסון כלשהו, ומן הצד האחר מנועים מלקבלו מחמת גילם, מצבם הרפואי או ההיסטוריה החיסונית שלהם. במקרה כזה הם ייאלצו לבחור בין ביטול נסיעתם ובין נסיעה לטיול בלי להתחסן חרף הסיכון הכרוך בכך. לאור זאת אנו ממליצים לכל מטייל לבדוק עם גורמים רפואיים מוסמכים את סוגיית החיסונים הנדרשים לו ואם חלות עליו הגבלות לקבלתם - עוד בטרם ההרשמה לטיול.
הרשמה מאוחרת: המלצת משרד הבריאות היא להתייעץ ולהתחסן 6-4 שבועות לפני מועד הנסיעה. מטיילים שנרשמים לטיול לאחר מועד זה חייבים להביא בחשבון שהם לא יספיקו להתייעץ בזמן או שהחיסונים שיקבלו לא יגיעו לאפקטיביות מלאה טרם נסיעתם.
למידע נוסף: יש להיכנס לדף חיסונים ולשכות בריאות.

ביטחון אישי

ביטחון אישי במקסיקו

מקסיקו היא מדינה ידידותית לישראלים. סיכוני הטרור אפסיים כמעט. עם זאת מטיילים יכולים להיתקל בגנבה ובכייסות ובמקרים קיצוניים אפילו בשוד. המשטרה המקסיקנית עושה כמיטב יכולתה לשמור על הביטחון בערים ובדרכים, והיא מקפידה ביתר שאת לשמור על אתרי תיירות מרכזיים, בהצלחה לא מבוטלת.
אזהרות מסע: נכון למועד כתיבת מידע זה אין אזהרת מסע למקסיקו. מידע מעודכן בנושא מופיע באתר המטה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה ובאתר במשרד החוץ.
הפגנות: הפגנות עשויות להתארגן בתוך זמן קצר. עליכם לשמור מרחק מכל הפגנה.
גנבה וכייסות: תיירים נתקלים לעתים בבעיה של גנבה או כייסות. עיקר הגנבות מתרחשות ברכבות התחתיות במקסיקו סיטי ובתחבורה הציבורית – העירונית והבין-עירונית. מומלץ לוותר על ענידת שעונים יקרי ערך, תכשיטים וכדומה, ומוטב להתלבש צנוע ופשוט כדי לא למשוך את תשומת לב הגנבים. יש לשמור על ערנות ולהקפיד על נשיאת הדרכון, הכסף ושאר מסמכי הנסיעה בצמוד לגוף ובהשגחה מתמדת.
נסיעה במוניות ובתחבורה ציבורית בין עירונית: בעת שימוש במוניות יש להזמין את המונית באמצעות המלון ולא לתפוס מונית ברחוב.
נסיעה בכבישים בין-עירוניים: בכל מקום שזה אפשרי אנחנו ממליצים לתת עדיפות לנהיגה בכבישי אגרה ולהימנע מנהיגה בשעות הלילה.
נהיגה במדינות גררו וצ'יאפס: חסימת כבישים על ידי מקומיים היא תופעה שהולכת וגוברת במדינות גררו וצ'יאפס. רכב שנתקל במחסום מסוג זה נדרש בדרך כלל לשלם "מס מקומי".
נהיגה במקסיקו סיטי: עיריית מקסיקו סיטי קבעה שתי תקנות לגבי נהיגה בעיר: מצד אחד, הוגדרו ימים קבועים בשבוע שבהם יש איסור על כלי רכב להיכנס לעיר על סמך הספרה האחרונה בלוחית הזיהוי של הרכב. מצד אחר, כלי רכב שלוחית הזיהוי שלהם אינה ממקסיקו סיטי אינם רשאים לנסוע בעיר בשעות 11:00-5:00 בבוקר.
הצגת הדרכון וטופס הכניסה למקסיקו: המשטרה רשאית לעצור תיירים שאינם נושאים עליהם מסמכים מזהים. עליכם להיות ערוכים להציג את הדרכון ואת הטופס החתום (Forma Migratoria Multiple) שקיבלתם בעת הכניסה למקסיקו. בדיקות מסמכים נערכות באופן שגרתי בקרבת הגבולות שבין מקסיקו לשכנותיה ובמעבר בין מדינות בתוך מקסיקו עצמה.
קיימנים בלגונות: בלגונות רבות במקסיקו מוצבים שלטים המזהירים מפני קיימנים (מין מקומי של תנינים). יש להתייחס לשלטים אלה ברצינות ולהתרחק מקו המים.

מזג אוויר

מזג אוויר במקסיקו

אקלים: מקסיקו מחולקת על ידי חוג הסרטן לשני אזורי אקלים בולטים: מחוג הסרטן דרומה האקלים הולך ונעשה בהדרגה טרופי יותר ויותר, עד לקצה הדרומי-מזרחי של הארץ – בחצי האי יוקטאן – שהוא טרופי לגמרי. לעומת זאת, מחוג הסרטן צפונה האקלים הולך ונעשה בהדרגה שחון יותר ויותר עד למדבריות סונורה וצ'יוואאווה שבגבול ארצות הברית. המשקעים המרובים בדרום הולכים ודועכים ככול שמצפינים, והטמפרטורות היציבות של האזור הטרופי מתחלפות באזור המדבריות במשרע טמפרטורות עונתי קיצוני, עם חורף קר וקיץ חם מאוד. עוד גורם המשפיע על הטמפרטורות הוא הגובה מעל פני הים, המבדיל בין אזורים נמוכים וחמים לגבוהים וקרים.
העונות המומלצות לטיולים: העונה המתאימה ביותר לטיול במקסיקו היא סוף העונה הגשומה ותחילת העונה היבשה (אוקטובר–מרץ).
מזג אוויר במקסיקו סיטי: מקסיקו סיטי הממוקמת בגובה 2,200 מטר מעל פני הים זוכה לאקלים יבשתי נוח. הטמפרטורות יציבות ברוב חודשי השנה, וההבדל העיקרי בין העונות הוא הגשם. השנה מחולקת לשתי עונות בלבד:
▪ העונה הרטובה (מאי–אוקטובר): הגשמים מופיעים בחודש מאי ונמשכים עד חודש אוקטובר. בשיאם (יולי–אוגוסט) יורדים בממוצע 150 מ"מ גשם בחודש. הטמפרטורות יציבות ונוחות – סביב 25 מעלות צלזיוס בכל חודשי העונה.
▪ העונה היבשה (נובמבר–אפריל): עונה יבשה ונוחה. הגשמים נפסקים והטמפרטורות חוזרות לסביבות 25 מעלות צלזיוס. ב"שיא" החורף הטמפרטורות יורדת ל-20 מעלות צלזיוס. בסביבות חודש מרץ הטמפרטורות עולות מעט ומתייצבות מחדש על 25 מעלות צלזיוס.
הוריקנים וסופות טרופיות: בדומה לכל המדינות האחרות באזור – מארצות הברית ועד לוונצואלה – גם מקסיקו חשופה להוריקנים ולסופות טרופיות. עונת ההוריקנים נמשכת בחודשים יוני–אוקטובר. תנאים להתפתחות הוריקנים יכולים להיווצר גם באוקיינוס האטלנטי וגם באוקיינוס השקט, משני צדיה של מקסיקו. הרשויות המטאורולוגיות של ארצות הברית ומקסיקו עוקבות בקביעות אחר ההוריקנים ומפרסמות במידת הצורך אזהרות בכל כלי התקשורת.

השעה במקסיקו

השעה במקסיקו

אזורי זמן במקסיקו: למקסיקו ארבעה אזורי זמן שונים. חלקם, בייחוד במדינות הקרובות לגבול עם ארצות הברית, נקבעו לטובת תיאום הזמן עם המדינות השכנות בארצות הברית, ולא עם שאר חבלי הארץ במקסיקו.
שעון קיץ במקסיקו: מקסיקו מנהיגה שעון קיץ מתחילת אפריל ועד סוף אוקטובר, למעט האזורים הגובלים בארצות הברית, שבהם מועדי המעבר לשעון הקיץ והחזרה לשעון חורף נקבעים בתיאום עם המדינות השכנות בארצות הברית, ולא על פי המקובל במקסיקו. זאת ועוד: בשתי מדינות במקסיקו – קינטאנה רו וסונורה – בוטל השימוש בשעון קיץ ובשתיהן השעה נשארת קבועה לאורך כל השנה.
הפרשי שעות בין ישראל למקסיקו:
▪ אזור הזמן המזרחי – מדינת קינטאנה רו: שעון ישראל פחות 7 שעות (GTM-5). קינטאנה רו אינה מנהיגה שעון קיץ. לכן כשישראל עוברת לשעון קיץ ההפרש גדל בשעה, כלומר שעון ישראל פחות 8 שעות.
▪ אזור הזמן המרכזי – רוב המדינות במקסיקו למעט קינטאנה רו והמדינות הצפוניות: שעון ישראל פחות 8 שעות (GTM-6). כל המדינות באזור הזמן המרכזי עוברות לשעון קיץ בתחילת אפריל וחוזרות לשעון חורף בסוף אוקטובר. בשל ההבדלים הנהוגים במועדי שעון הקיץ בין אזור הזמן המרכזי ובין ישראל ייתכנו (בסמוך להתחלה ולסיום של שעון הקיץ) הבדלים של פלוס-מינוס שעה מהפרש השעות שצוין לעיל.
▪ אזור הזמן ההררי – מדינות צ'יוואווה, סונורה, סינאולה, דרום באחה קליפורניה ונאיאריט: שעון ישראל פחות 9 שעות (GTM-7). כל המדינות באזור הזמן ההררי (חוץ מסונורה) עוברות לשעון קיץ בתחילת אפריל וחוזרות לשעון חורף בסוף אוקטובר, למעט אזורי הגבול עם ארצות הברית שבהם מועדי המעבר משעון חורף לקיץ וחזרה נעשים על פי המועדים שנקבעו במדינות השכנות בארצות הברית. בשל ההבדלים הנהוגים במועדי שעון הקיץ בין אזור הזמן המרכזי ובין ישראל ייתכנו (בסמוך להתחלה ולסיום של שעון הקיץ) הבדלים של פלוס-מינוס שעה מהפרש השעות שצוין לעיל.
בנוסף במדינת סונורה לא מונהג שעון קיץ, ולכן כשישראל עוברת לשעון קיץ ההפרש גדל בשעה, כלומר שעון ישראל פחות 10 שעות.
▪ אזור הזמן הפסיפי – צפון מדינת באחה קליפורניה: שעון ישראל פחות 10 שעות (GTM-8). צפון באחה קליפורניה עוברת לשעון קיץ בתחילת אפריל וחוזרת לשעון חורף בסוף אוקטובר, למעט אזור הגבול עם קליפורניה, שבו מועדי המעבר משעון חורף לקיץ וחזרה נעשים על פי המועדים שנקבעו על ידי קליפורניה. בשל ההבדלים הנהוגים במועדי שעון הקיץ בין צפון באחה קליפורניה ובין ישראל ייתכנו (בסמוך להתחלה ולסיום של שעון הקיץ) הבדלים של פלוס-מינוס שעה מהפרש השעות שצוין לעיל.

כסף

כסף במקסיקו

המטבע במקסיקו: פסו (Peso). שערי המטבע משתנים לעתים תכופות ועדכונם יימסר בעת פגישת התדרוך שתיערך לפני היציאה לטיול.
הוצאות צפויות במהלך הטיול: הערכת ההוצאות הצפויות בטיול תימסר בעת פגישת התדרוך.
החזקת הכסף: אנחנו ממליצים להצטייד בשני אמצעי תשלום – מזומן וכרטיס אשראי:
▪ דולרים מזומנים: מומלץ להצטייד מראש בשטרות של דולרים אמריקאיים. לתשומת לבכם: בחלק מבתי המלון אי אפשר לעשות החלפת מטבעות. לאור זאת עליכם לבצע את ההחלפה אצל חלפנים מורשים או בבנקים. אי אפשר להחליף שטרות של דולרים מן הסוג הישן.
▪ כרטיס אשראי: אפשר להשתמש בכרטיסי אשראי לכל הוצאה בטיול. אפשר להשתמש בכרטיס האשראי גם למשיכת מזומנים מכספומטים, הנפוצים בעיקר בערים הגדולות.

אוכל ושתייה

אוכל ושתייה במקסיקו

מים: יש להימנע משתיית מי ברז. בעת שתיית משקאות קרים מומלץ להימנע מהוספת קרח. אפשר לשתות כל משקה שהורתח.
ארוחות בטיול למקסיקו: המטבח המקסיקני הוא אחד הייחודיים בעולם. המנות מבוססות על שילוב בין מרכיבים מקומיים, האופייניים לבישול האינדיאני-ילידי (תירס, פלפלים, עגבניות, אבוקדו, קקאו, צ'ילי ועוד) למרכיבים שהובאו מהמטבח הקולוניאלי-ספרדי (בשר, גבינות, שמן, אורז, סוכר, תבלינים ים תיכוניים כדוגמת כוסברה ועוד). התוצאה היא מיוחדת במינה אף שלא בהכרח טעימה לחיך הישראלי.
▪ ארוחות בוקר: אנו נוהגים לאכול את ארוחות הבוקר במלונות. הארוחות הן מסוג בופה.
▪ ארוחות צהריים: אנחנו נוהגים לאכול ארוחות קלות (סנדוויצ'ים, פירות וכדומה) בפונדקי דרכים הנקרים בדרכנו.
▪ ארוחות ערב: אנחנו נוהגים לאכול במסעדות מקומיות או במלונות. במסעדות האוכל הוא בהגשה לשולחן ובמלונות בבופה.
אוכל רחוב במקסיקו: אוכל הרחוב מיוצר בתנאים סניטריים ירודים. לאור זאת מומלץ להתאפק ולהימנע מאכילתו.
מזון צמחוני: בארוחות המוגשות במהלך הטיול תוכלו לבחור בין אוכל רגיל לאוכל צמחוני.
מזון מיוחד בטיול למקסיקו: מטיילים שלהם צורכי תזונה מיוחדים (כגון מזון ללא גלוטן, דל סוכר, מזון מיוחד לבעלי אלרגיות וכדומה), מתבקשים ליידע אותנו בעת ההרשמה. בקשתם תועבר לספקי השירותים השונים, אך החברה אינה מתחייבת שהמטייל אכן יקבל מזון המותאם לצרכיו. על מטיילים אלה להצטייד מראש במזון המתאים לצורכיהם המיוחדים למשך כל ימי הטיול.
מזון כשר: ארוחות כשרות יוגשו רק בטיולים שמיועדים מלכתחילה לשומרי מסורת. במקרה כזה בתנאי הטיול יצוין במפורש שהארוחות מותאמות לשומרי כשרות. מטיילים שומרי כשרות שנוסעים בטיולים שבהם אין סידורים מתאימים יוכלו להזמין מזון צמחוני.

מלונות

מלונות במקסיקו

סוגי המלונות: המקסיקנים מציעים מגוון רחב של מלונות מודרניים וקולוניאליים.
מלונות מודרניים: מצוידים בכל אביזר מודרני שמוכר ממלונות אחרים בעולם, והם מציעים מבחר שירותים כדוגמת ספא, חדר כושר, בריכת שחייה, שירות חדרים 24/7 ועוד – כמקובל ברחבי העולם.
מלונות קולוניאליים: בערים הקולוניאליות במקסיקו אפשר לבחור להתגורר במלונות קולוניאליים – בתים הממוקמים בסמטאות קטנות בסמוך למרכז הערים, והם מקושטים כמיטב המסורת הספרדית-קולוניאלית. המלונות הם בדרך כלל קטנים ומציעים שירותים ברמה של 4-3 כוכבים. לעתים המלונות מחולקים בין כמה בניינים סמוכים. אין במלונות הללו שני חדרים זהים. חדרים אחדים גדולים ומרווחים, אחרים קטנים וצרים. אין באפשרותנו להבטיח את מידותיו של החדר שתקבלו לשימושכם.
חדרים זוגיים: ברוב החדרים הזוגיים במקסיקו יש שתי מיטות, ולא מיטה זוגית גדולה.

טיסות

טיסות למקסיקו

כרטיסי טיסה: פרטים מלאים לגבי הטיסות (מספרי טיסות, שעות, מועדים ומסלולים) יימסרו בעת פגישת התדרוך שתתקיים לפני היציאה לטיול. כרטיסי הטיסה יימסרו לכם בדוא"ל סמוך למועד היציאה.
כבודה בטיסות הבינלאומיות והפנימיות: ברוב הטיסות הבינלאומיות והפנימיות מותר לנוסע במחלקת תיירים למסור מזוודה אחת שמשקלה אינו עולה על 20 ק"ג. כל חריגה במשקל או במספר התיקים מחייבת תשלום נוסף. אנא תכננו את משקל הכבודה שלכם בהתאם.
הושבה בטיסות הבינלאומיות: מטיילים שטיסותיהם הוזמנו בטיסות אישיות רשאים בדרך כלל (על פי מדיניות חברת התעופה) לבחור את מקומות ההושבה במטוס. לעומתם, רוב חברות התעופה אינן מאפשרות למטיילים בכרטוס קבוצתי לבצע מראש הושבה במטוס. אנו נשתדל לעזור כמיטב יכולתנו, אבל עליכם להיות ערוכים לאפשרות שהקצאת המושבים תיעשה רק בעת הנפקת כרטיס העלייה למטוס.

תקשורת

תקשורת במקסיקו

קידומת בינלאומית: הקידומת של מקסיקו היא 52.
טלפונים במלונות: בעת פגישת התדרוך שתתקיים לקראת הנסיעה תימסר למטיילים רשימת טלפונים ופקסים במלונות שבהם נתארח. מומלץ להשאיר את הרשימה אצל קרוביכם בארץ כדי שיוכלו להתקשר אליכם במהלך הטיול.
טלפונים סלולריים: רשת הסלולר פרושה ברוב חבלי הארץ במקסיקו למעט אזורים נידחים ודלילי אוכלוסין. מומלץ לרכוש חבילת שיחות ומסרונים דרך חברת הסלולר שלכם.
Wi-Fi: הנגישות ל-Wi-Fi במקסיקו נעשית בהדרגה נפוצה יותר ויותר. מסעדות ומלונות מציעים כיום גלישה חינם ללקוחותיהם. במלונות הגלישה היא בקומת הלובי. הגלישה בחדרי המלון בחלק מהמלונות היא חינם, ובאחרים בתשלום.
גלישה באמצעות Wi-Fi או באמצעות הרשת הסלולרית: בעוד הגלישה דרך Wi-Fi היא בחינם, הגלישה דרך הרשת הסלולרית נעשית בתשלום. אם אתם מתכוונים לגלוש דרך הרשת הסלולרית עליכם לרכוש מראש דרך חברת הסלולר שלכם חבילת גלישה. לחלופין, אם אתם רוצים להימנע מגלישה מקרית בתשלום עליכם לתאם עם חברת הסלולר חסימת גלישה לפרק הזמן שאתם שוהים בחו"ל.

צילום

צילום במקסיקו

בעיקרון אפשר לצלם כמעט בכל מקום. עם זאת, באתרים רבים (בעיקר בכנסיות ובמוזיאונים) מופיעות הנחיות משולטות בנוגע לצילום, שלעתים אוסרות על שימוש בפלאש ולעתים אוסרות על צילום בכלל. יש לכבד זאת. אם יש ספק לגבי הרשות לצלם – אנא בדקו זאת עם בעלי התפקיד במקום.
צילום בני אדם: אנשים רבים במקסיקו, ברובם ממוצא אינדיאני, אינם אוהבים להצטלם. הם יכולים למחות בהינף יד ואפילו להפגין כעס. אנא כבדו את רצונם ואל תצלמו בכפייה.
צילום מתקנים רגישים: יש להימנע בתוקף מצילום מתקנים רגישים כגון מוסדות ממשלתיים, מחנות צבא, שדות תעופה, תחנות גבול, סכרים, גשרים, אנשי צבא ומשטרה וכדומה.

חשמל

חשמל במקסיקו

החשמל במקסיקו: 110 וולט. השקעים זהים לאלה שבארצות הברית (שני פינים שטוחים או שניים שטוחים ואחד חצי עגול ועבה להארקה).

המלצות להתנהגות

המלצות להתנהגות במקסיקו

להלן כמה כללים להתנהגות שאנו ממליצים לאמץ מתוך כבוד למארחים ומתוך רצון לחוות טוב יותר את אורח החיים במקסיקו.
ביקור בכנסיות: בביקור בכנסייה או במנזר יש להימנע מלבוש חשוף. אם אתם נקלעים לכנסייה בשעת מיסה, נהגו בכבוד באירוע. אל תשוטטו ואל תצלמו. התנהגות כ"תייר" בזמן תפילה נחשבת לבוטה.
הגבלות בצילום: לפרטים ראו סעיף "צילום" לעיל.
רישום במלונות: מלונות חייבים למסור לרשויות את פרטי הדרכון של כל אורחיהם. בעת הכניסה למלון תידרשו להציג את הדרכונים ולמלא טפסים. עליכם להמתין בלובי עד להחזרת הדרכונים מפקידי הקבלה.
במסעדות: קריאה לאנשי שירות בנקישה באצבעות או בצעקה נחשבת לגסות רוח ועלולה לגרור התעלמות.
טיפים: נהוג לתת טיפים לסבלים (כ-1 דולר לכל מזוודה), לחדרנים (כ-1 דולר ליום), למלצרים (כ-5% ממחיר הארוחה, ותוספת אם תרצו להודות על שירות טוב) ולנהגי מוניות (טיפ קטן של עיגול הסכום כלפי מעלה).

מצבי חירום

מצבי חירום במקסיקו

פגעי טבע במקסיקו: מקסיקו חשופה למגוון סיכונים של פגעי טבע, ובכללם רעידות אדמה, הוריקנים, והתפרצויות הרי געש. בכל מקרה של התראה יש לפעול לפי ההנחיות של הרשויות המקומיות.
▪ רעידות אדמה: מקסיקו ממוקמת באזור פעיל מבחינה סיסמית. רעידות האדמה יכולות להתרחש בכל רגע נתון, במיוחד ברצועה של קו רוחב 19 צפון ולאורך החוף המערבי של מקסיקו.
▪ הוריקנים: מקסיקו חשופה לפגיעת הוריקנים וסופות טרופיות. עונת ההוריקנים נמשכת בחודשים יוני–נובמבר.
▪ הרי געש: במקסיקו יש כמה הרי געש פעילים הנתונים במעקב מתמיד. בשניים מהם – הרי הגעש פופוקאטפטל וקולימה – ניכרת בשנים האחרונות פעילות מוגברת והביקור בהרים ובסביבה המיידית שלהם אסור. יש להישמע להוראות של הגורמים המוסמכים במקום.
כיצד לפעול במצבי חירום: בכל מקרה חירום עליכם להיעזר קודם כל במדריך הטיול, במדריכים המקומיים או בנציגים שלנו. במקביל דווחו למשרדנו בדחיפות את פרטי המקרה כדי שנוכל לסייע מרחוק. אם מדובר בעניינים רפואיים או משפטיים חמורים יש לערב גם את שגרירות ישראל הקרובה.
בתי חולים: כשמתעורר צורך באשפוז במוסד רפואי כלשהו, יש ליצור קשר מיידי עם חברת הביטוח ולוודא שחברת הביטוח מתואמת עם המוסד הרפואי הנדון ומסוגלת לטפל מולו בכל ההליכים הנדרשים מתוקף הביטוח.
טלפונים בחירום: מספרי הטלפון לשירותי חירום במקסיקו הם 060, 065, 066, 068. במקסיקו סיטי אפשר גם ללחוץ על לחצן החירום במצלמות CCTV המפוזרות בעיר.
מרכז מצב במשרד החוץ: מרכז המצב של משרד החוץ משמש כמרכז שליטה, דיווח ותיאום במצבי שגרה וחירום. מרכז המצב מאויש תמיד ומסוגל לתת מענה ראשוני לפניות.
טלפון: 972-2-5303155, פקס: 972-2-5303896, דוא"ל: matzav@mfa.gov.il.

מפלי אגווה אזול בעונה היבשה, מדינת צ'יאפס, מקסיקו

אגווה אזול

נהר שאניל (Rio Xanil), המוכר גם בשם נהר אגווה אזול (Rio Agua Azul), הוא אחד היובלים של נהר גריחלבה (Rio Grijalva) המפלס את דרכו מרמות צ'יאפס (Chiapas) אל מפרץ מקסיקו (Golfo de Mexico). בנקודה מסוימת, בערוץ זרימתו, הופך נהר שאניל לסדרה של מפלי מים מרהיבים הנושאים ביחד שם קולקטיבי כמפלי אגווה אזול (Cascadas de Agua Azul). בעונה היבשה למים במפלים צבע טורקיז נאה, שהעניק להם את שמם - "מים כחולים". בעונה הרטובה מי הנהר נושאים טין שמשנה את צבעם לחום וזרימת המים במפלים מתחזקת. מפלי אגווה אזול הם מאתרי הטבע היפים ביותר במקסיקו.

הפירמידה של המג, אושמל, חצי האי יוקטאן, מקסיקו

אושמל

האתר הארכיאולוגי של אושמל (Uxmal) הוא אחד ממרכזי הפולחן הגדולים והחשובים שנבנו בידי המאיה. לאתר, שהגיע לשיא פריחתו בתקופה הפוסט קלאסית בתרבות המאיה (במאות 16-7 לספירה), מאפיינים מובהקים של אומנות מקומית - תרבות פוק (Puuc) - שנוצרה והתפתחה באזור הגבעי (פוק פירושו גבעה בדיאלקט היוקאטקי של שפת מאיה) בחצי האי יוקטאן (Peninsula de Yucatan). באתר שרדו כמה מבנים מרשימים, כשמעל כולם מתנשאת הפירמידה של המג. המבנים מצטיינים בתבליטי קיר מעודנים ועשירים, ממיטב האומנות שנוצרה בידי בני מאיה מעולם. אושמל הוכרזה כ"אתר מורשת עולמי" מטעם אונסק"ו.

כנסיית סנטו דומינגו, ווחאקה, מדינת ווחאקה, מקסיקו

ווחאקה

ווחאקה (Oaxaca) הוא שמה של עיר קולוניאלית נאה במדינת ווחאקה (Oaxaca). העיר נבנתה על פי עקרונות התכנון העירוני הספרדי - רשת של רחובות שתי וערב הנפרשת החוצה מן הכיכר מרכזית. הקתדרלה, הכנסיות, המנזרים ובתי המידות בנויים בסגנון הבארוק הספרדי והם משווים לעיר אווירה לטינית-קולוניאלית מיוחדת במינה. הסמטאות הנאות של העיר, השווקים התוססים והחנויות לייצור שוקולד הופכים את הביקור בווחאקה לחוויה. מרכז העיר ווחאקה הוכרז, יחד עם אתר הפולחן הפרה-קולומביאני הסמוך של מונטה אלבן (Monte Alban), כ"אתר מורשת עולמי" מטעם אונסק"ו.

בנות מאיה בטוניקות לבנות רקומות, בשוק של מרידה, מדינת יוקטאן, חצי האי יוקטאן, מקסיקו

חצי האי יוקטאן

יוקטאן (Yucatan), הוא שמו של חצי-אי בדרום מזרח מקסיקו, הנושק לים הקאריבי (Mar Caribe) ולמפרץ מקסיקו (Golfo de mexico). זהו חבל ארץ קארסטי, שהתרומם מן הים, והוא מאופיין במערות נטיפים, נהרות תת-קרקעיים ובורות מים רבים. חצי האי משובץ בערים קולוניאליות בעלות צביון קאריבי, ועשרות רבות של אתרי מאיה שהגיעו לשיא פריחתם בתקופה הפוסט-קלאסית. פריחה שנקטעה עם הכיבוש הספרדי. היוקטאקים (תושבי יוקטאן), הם ברובם צאצאי המאיה הקדומים. הנשים עדיין שומרות על לבושן המסורתי - טוניקות לבנות רקומות בפרחים ססגוניים.

פירמידת השמש, טאוטיוואקאן, הרמה המרכזית, מקסיקו

טאוטיוואקאן

טאוטיוואקאן (Teotihuacan) הוא שמה של עיר ומרכז פולחני אדיר ממדים שהוקמו במהלך כשבע מאות שנים, החל מהמאה הראשונה לספירה, בלב הנופים הגעשיים של הרמה התיכונה במקסיקו. לא ברור מי הקים את המקום, אף שהשפעתו ניכרת על כל תרבות אחרת שקמה אחריה ברחבי מסו-אמריקה. בשיא תפארתה חיו בטאוטיוואקאן מעל מאה אלף איש. העיר כבר חרבה מזמן, אך המרכז הפולחני, שנבנה על פי שיקולים גאומטריים ואסטרונומיים, עדיין עומד על תלו. כמה מבנים אדירים הוקמו באתר, בכללם מקדש קצאלקואטל המעוטר בפסלי אלים, והפירמידות של הירח והשמש - האחרונה מבניהן היא השלישית בגודלה בעולם. שדרה מרכזית אחת - שדרת המתים -המאורגנת על פי רוחות השמים - מאחדת את כל המבנים על ציר משותף. טאוטיוואקאן חדלה להתקיים כעיר כבר במאה השמינית לספירה, אבל מורשתה לא נשכחה. המרכז הפולחני המשיך להיות מקודש גם בשביל תרבויות מאוחרות יותר (המקום היה בשימוש גם כאתר פולחן אצטקי). ההישגים ההנדסיים, הארכיטקטוניים והמדעיים-אסטרונומיים שהושגו בהקמת טאוטיוואקאן שימשו מקור ידע והשראה להקמת מרכזי פולחן בתרבויות אחרות בכל רחבי מסו-אמריקה. טאוטיוואקאן הוכרזה כ"אתר מורשת עולמית" על ידי אונסק"ו.

ראש מהתרבות האולמיקית. פארק לה ונטה, וייהארמוסה, מדינת טבסקו, מקסיקו

לה ונטה והתרבות האולמקית

התרבות האולמקית (Olmec), שהתקיימה באלף הראשון לפני הספירה במפרץ מקסיקו (Golfo de Mexico) היא "אם התרבויות" במסו-אמריקה (Meso-America). היא היולדת ומקור ההשראה לכל התרבויות שקמו אחריה. האולמקים הותירו מאחוריהם שורה של אתרי פולחן חשובים - רובם לאורך קו החוף של מפרץ מקסיקו, ואחרים פנימה בתוך הארץ בשורה ארוכה של קולוניות אורבניות קטנות שהוקמו ברמה התיכונה, ברכסים של ווחאקה, בג'ונגלים של חצי האי יוקטאן. האולמקים יצרו את האסטרונומיה, את המתמטיקה, את האמנות, את היסודות להתפתחותו של כתב, את אתרי הפולחן הראשונים, את האורבניזם, את המסחר בין אזורי החוף לפנים הארץ, את הקולוניזציה וההתיישבות מחדש בקולוניות חדשות. אחד החשובים שבאתרים שהקימו האולמקים הוא פארק לה ונטה (La Venta) שבמדינת טבסקו (Tabasco). הפארק מציג לראווה מזבחות וראשים ענקיים, חלקם בגודל של יותר מ-2 מטרים, שהתגלו באתר הפולחן של לה ונטה. האתר נסגר בשל קרבתו לשדות נפט וכל הפריטים הועברו למוזאונים שונים ברחבי מקסיקו וחלקם רוכזו לפארק בשולי העיר ויהארמוסה (Villaermosa). הפריטים המוצגים לראווה בפארק, מהווים עדות אילמת להישגיה המזהירים של התרבות האולמקית.

אתר הפולחן של מונטה אלבן, מדינת ווחאקה, מקסיקו

מונטה אלבן

האתר של מונטה אלבן (Monte Alban) הממוקם במרחק קצר מן העיר ווחאקה (Oaxaca) הוא אחד ממרכזי הפולחן האדירים והמרשימים ביותר שהוקמו בתקופה הפרה-קולומביאנית במקסיקו. האתר נוצר והתפתח במשך למעלה מ-1,500 שנים - מלכתחילה כאתר פולחן אולמקי (Olmec) ואח"כ סאפוטקי (Zapotec) ולבסוף מישטקי (Mixtec) - כשכל תרבות ממשיכה לבנות ולהרחיב את מה שבנתה קודמתה. בבניית האתר עוצבה הטופוגרפיה מחדש - חלקים של ההר "גולחו" וסולקו, הוקמו רמפות, טרסות, תעלות, סכרים, תלים ופירמידות, כשכל האתר בנוי על פי שיקולים ועקרונות גאומטריים ואסטרונומיים. במקדשים נתגלו תבליטים המעידים על הפעילות הפולחנית באתר ונתגלו סימני כתב מוקדמים. מונטה אלבן הוכרז כ"אתר מורשת עולמי" על ידי אונסק"ו.

מגדלי הפעמונים בקתדרלה בעיר מורליה. מדינת מיצ'ואקן, מקסיקו

מורליה

העיר מורליה (Morelia), בירת מדינת מיצ'ואקן (Michoacan), היא דוגמא יוצאת דופן לתכנון אורבני קולוניאלי. למרות הטופוגרפיה הסבוכה שלה הצליחו מתכנני העיר לשמר את עקרונות הבניה הקולוניאלית של רשת רחובות שתי-וערב הנפרשים מן הכיכר המרכזית החוצה. מבני הציבור, הכנסיות ובתי העיר מעוצבים בהשראת הרנסנס והבארוק הספרדי, על מאפייניהם האקלקטיים. המבנים שהשתמרו בנויים כולם באבן מקומית ורדרדה המעניקה להם צביון ייחודי. מרכז העיר מורליה הוגדר כ"אתר מורשת עולמי" על ידי אונסק"ו.

מוראל בארמון הנשיא שצייר דייגו ריברה, המתאר את השוק בטנושטיטלן, טרם הכיבוש הספרדי, מקסיקו סיטי, מקסיקו

מקסיקו סיטי

מקסיקו סיטי (Ciudad de mexico) היא העיר הגדולה ביותר בחצי כדור הארץ המערבי. זוהי גם העיר הגדולה ביותר בעולם הלטיני ואחת משתי ערי הבירה שהוקמו בידי ילידים אינדיאנים. העיר נוסדה כשהעם "שאיש אינו מכיר את פרצופו" היגר אל הרמה התיכונה, התיישב על אי קטן בלב אגם טשקוקו (Texcoco) והקים עליו את בירתו - טנושטיטלן (Tenochtitlan). תושבי האי, המוכרים לנו כיום כאצטקים, יצאו מטנושטיטלן לכבוש אימפריה אדירה שחבקה אזורים רחבי-ידים מצפון מקסיקו ועד לאמריקה התיכונה. האימפריה האצטקית קרסה כשהכובש הספרדי, הרנן קורטס, הצליח למוטט אותה בעזרת קומץ חיילים, נשק חם וסוסים, ולהקים תחתיה את "ספרד החדשה". על חורבותיה של טנושטיטלן קמה עיר קלוניאלית שהלכה והתרחבה אגב ייבוש האגם שסביבה. מקסיקו סיטי משלבת, כיום, שכבות שונות של קיום - מקדשים אצטקים חרבים; כנסיות בארוקיות; השפעות של ארט נובו אירופאיות ומגדלי זכוכית מודרניים - לכלל מרחב אורבאני אחד. מקסיקו סיטי היא המרכז הפוליטי והכלכלי של מקסיקו, אך באותה עת היא גם עיר עם תרבות לטינית תוססת ועם עושר יוצא דופן של אומנות. כל אלו הופכים אותה לאחת הערים המרתקות בעולם. מרכז מקסיקו סיטי הוכרז כ"אתר מורשת עולמי" על ידי אונסק"ו.

בית העיריה בכיכר המרכזית בעיר מרידה. מדינת יוקטאן, חצי האי יוקטאן, מקסיקו

מרידה

העיר מרידה (Merida) היא בירת מדינת יוקטאן (Yucatan). בצד מורשתה הקולוניאלית-ספרדית ניכרות בעיר גם השפעות שיובאו ממושבות בריטיות, הולנדיות וצרפתיות בים הקאריבי (Mar Caribe), המקנות למרידה אופי קאריבי מובהק. בנוסף, למעלה מ-60% מתושבי העיר הם ילידים מבני המאיה של חצי האי יוקטאן (Peninsula de Yucatan). אחוז זה של ילידים בהרכב האוכלוסייה הוא הגבוה ביותר מבין כל עריה הגדולות של מקסיקו. השפעתם של בני המאיה על תרבותה של העיר ניכרות מכל עבר. כל אלו הופכים את מרידה, על מבניה וסמטאותיה הצבועות בצבעים פסטליים רכים, לעיר אקלקטית וקוסמופוליטית בעלת צביון מאיה-קאריבי המבדיל אותה מכל אחיותיה - הערים הקולוניאליות האחרות במקסיקו.

אשה ושתי בנותיה בשוק של סן קריסטובל דה לאס קאסאס, מדינת צ'יאפס, מקסיקו

סן קריסטובל דה לאס קאסאס

סן קריסטובל דה לאס קאסאס (San Cristobal de las Casas) היא עיר קולוניאלית קטנה השוכנת במרומי הרמות של צ'יאפס (Chiapas). העיר נקראת על שמו של הקדוש-הפטרון סנט כריסטופר. העיר בנויה על פי עקרונות הבניה הקולוניאלית הספרדית: רשת של רחובות שתי וערב שנפרשת מהכיכר המרכזית של העיר. סן קריסטובל, שימשה כבירת צ'יאפס עד סוף המאה ה-19 (אז הועברה הבירה לעיר טוקסטלה גוטיארז - Tuxtla Gutierrez - הסמוכה), נחשבת עד עצם היום הזה כ"בירה התרבותית" של צ'יאפס. סביב העיר פרושים כפרים, המאוכלסים בצאצאי בני המאיה. מדי בוקר נאספים אל השוק בסן קריסטובל מאות כפריים בטוניקות צבעוניות, המעידות על זהותם האתנית. ביקור בעיר ובכפרים מאפשר היכרות עם אורח החיים של בני המאיה בימינו.

פירמידת הכתובות, פאלנקה, מדינת צ'יאפס, מקסיקו

פאלנקה

פאלנקה (Palenque) הוא שמו של אתר מאיה חשוב הממוקם בתוך ג'ונגל ברצועה הטרופית של מדינת צ'יאפס (Chiapas). האתר, שהגיע לשיא פריחתו בתקופה הקלאסית - בין המאות 7-5 לספירה, הוא דוגמא אלגנטית להישגים האדריכליים והאומנותיים של בני המאיה בתקופה זו. השפעתה של פאלנקה ניכרת על ערי מאיה סמוכות לכל האגן של נהר אוסומסינטה (Rio Usumacinta) המפלס את דרכו בג'ונגלים של גואטמלה ומקסיקו בדרכו למפרץ מקסיקו (Golfo de Mexico). מעבר ליופיו של המקום, המביא לידי ביטוי את היצירתיות הנפלאה של בני המאיה, זכה האתר של פאלנקה לתהילה בשל שני דברים מיוחדים: הראשון הוא קברו המרשים של המלך פקאל (Pakal) שנתגלה בתוך פירמידת הכתובות. הדבר השני הוא שכאן, בפאלנקה, התקיים בשנות השבעים של המאה ה-20 כנס "השולחן העגול של פאלנקה" שבמהלכו הצליחו משתתפי הכנס להתחיל לפצח את הכתב של בני המאיה. פאלנקה הוכרז כ"אתר מורשת עולמי" מטעם אונסק"ו.

מרכז העיר פואבלה, מדינת פואבלה, מקסיקו

פואבלה

העיר פואבלה (Puebla) היא בירת מדינת פואבלה ואחת הערים הגדולות והחשובות במקסיקו. העיר נודעה בשל תעשיית קרמיקה האופיינית לה, שמוכרת בשם טאלאוורה (Talavera) - שהיא הגרסה המקסיקנית לקרמיקה היספנו-מורית ואיטלקית. פואבלה הבנויה כרשת רחובות שתי וערב הנפרשת מהכיכר המרכזית והקתדרלה של העיר. בתי העיר וכנסיותיה מעוצבות במיטב הדקורציה ההיספנו-מורית והבארוק הספרדי. מרכז העיר פואבלה הוכרז כ"אתר מורשת עולמי" מטעם אונסק"ו.

הכנסייה בכפר סאן חואן צ'אמולה, מדינת צ'יאפס, מקסיקו

צ'יאפס

חבל צ'יאפס (Chiapas) מאופיין ברמות גבוהות המכוסות יערות עצי מחט, בצד ג'ונגלים לחים, בקניונים מרהיבים, במפלי מים ובאגמים צלולים. חבל ארץ זה, המאוכלס בילידים בני המאיה, היה מנותק מן העולם החיצון, לפיכך השתמרה בו התרבות הילידית יותר מכל מקום אחר במקסיקו. התושבים הילידים, החיים ברובם בכפרים קטנים במרומי הרמות הגבוהות והקרות של צ'יאפס, ממשיכים לקיים את דתם ומסורתם הפרה-קולוניאלית באצטלה נוצרית-קתולית. "שתי נשמות" מתרוצצות באמונת הילידים: הנצרות, המתגלמת במרכזיותה של הכנסייה המקומית, בקדושים הקתולים מחד גיסא ובטקסים השמאנים, בפולחנים אנימיסטיים ובאמונות קמאיות, המפעפעות מבעד לצעיף הנוצרי, מאידך גיסא.

אל קסטיליו, הפירמידה הגדולה בצ'יצ'ן איצה. מדינת יוקטאן, חצי האי יוקטאן, מקסיקו

צ'יצ'ן איצה

צ'יצ'ן איצה (Chichen Itza) הוא שמו של אתר מאיה גדול בצפון חצי האי יוקטאן (Peninsula de Yucatan). האתר המקודש, שפירוש שמו "פי הבור של איצה" הוקם באמצע האלף הראשון לספירה בידי בני איצ'ה (Itza) - הללו הם בני אחת הקבוצות של בני מאיה שחיו ביוקטאן. במשך אלף שנות קיומו התפתח האתר והשתנה, במיוחד בהשפעת התרבות הטולטקית (Toltec) שנוצרה והתקיימה בעיר טולה (Tula) שברמה התיכונה של מקסיקו. אופי הקשר בין שתי תרבויות אלו - טולטקית ומאיה - המרוחקות זו מזו אלפי קילומטרים אינו ברור דיו. כך או כך, צ'יצ'ן איצ'ה היא הדוגמה הטובה ביותר למזיגת שתי התרבויות אלו למקשה אחת. בצד בור המים המקודש, שהוא כנראה הסיבה להקמת האתר כולו, הוקמו מספר מבנים מרשימים בכללם מצפה כוכבים, מקדש לסגידה ללוחמים, מגרש למשחקי כדור מקודשים ופירמידה גדולה הבנויה לפי חישובים אסטרונומיים. האתר של צ'יצ'ן איצה הוכרז כ"אתר מורשת עולמי" מטעם אונסק"ו.

הפסיפס על בנין הספרייה בקמפוס האוניברסיטה האוטונומית של מקסיקו, מקסיקו סיטי, מקסיקו

קמפוס האוניברסיטה הלאומית האוטונומית של מקסיקו

קמפוס האוניברסיטה הלאומית האוטונומית של מקסיקו (Universidad Nacional Autonoma de Mexico) המוכר גם בשם העממי "עיר האוניברסיטה" נבנה בדרום העיר מקסיקו סיטי (Cuidad de Mexico) בשנים 1949-1952 ע"י קבוצה של כ-60 ארכיטקטים, מהנדסים ואמנים שהיו מעורבים ישירות בגיבוש הפרויקט ומימושו. הקמפוס מביא לידי ביטוי גישה מודרניסטית לעיצוב מבנים ומרחב פתוח עם השפעות חזקות של האומנות והעיצוב מן התרבויות הפרה-קולומביאניות שפרחו ושגשגו במקסיקו טרם הכיבוש הספרדי. הקמפוס הוגדר כ"אתר מורשת עולמי" מטעם אונסק"ו, במידה רבה בשל היותו דוגמא בולטת בעולם הלטיני, למיזוג בין מסורות מודרניות-זרות לבין מסורות ילידיות.

קניון סומידרו, מבט מלמעלה. מדינת צ'יאפס, מקסיקו

קניון סומידרו

נהר גריחלבה (Rio Grijalva) זורם ממרומי מרמות צ'יאפס (Chiapas) לעבר מפרץ מקסיקו (Golfo de Mexico). בקטע ההררי האחרון, לפני יציאתו אל המישור, מפלס הנהר את דרכו בקניון מרשים שנושא את השם קניון סומידרו (Sumidero Canyon). קירות הקניון מתנשאים ברוב המקומות לגבהים של 200-700 מ' ומגיעים, בנקודה הגבוהה ביותר, אפילו ל-1,000 מ' מעל מפלס הנהר. הקניון הוכרז כשמורת טבע.

החופים הלבנים של קנקון וגווני הירוק, טורקיז וכחול של הים הקאריבי. קנקון, מדינת קינטאנה-רו, חצי האי יוקטן, מקסיקו

קנקון

קנקון (Cancun) הוא אתר נופש לחוף הים הקאריבי (Mar Caribe), במדינת קינטאנה-רו (Quintana Roo) בקצה הצפוני-מזרחי של חצי האי יוקטאן (Peninsula de Yucatan). זוהי רצועת חוף דקה, בצורת האות D, החובקת את הלגונה של ניצ'ופטה (Nichupte) ש"נלכדה" בין רצועת החוף לבין היבשה. צידה הפנימי של רצועת החוף פונה ללגונה וצדה החיצוני פונה אל הים הקאריבי. קנקון מציעה חופים לבנים מול ים בגוונים שבין ירוק לטורקיז ולכחול עמוק. זהו אחד מאתרי הנופש היפים בים הקאריבי, אם כי הוא סובל מפיתוח יתר של מלונות ותשתיות לתיירות המונית.