9 ימי טיול אל מפלים, מפלות וניצחונות, כפרים עתיקים ונופים פראיים
טיול לבוסניה והרצגובינה, בין נופים הרריים פראיים ויפהפיים, נהרות, צוקים ועמקים פוריים, כפרים מסורתיים וערים עתיקות ורב-תרבותיות.
מועד היציאה בהדרכת סטטוס
23/05/2024 נדי אורמיאן ההרשמה בעיצומה
פרטים נוספים
9 ימי טיול אל מפלים, מפלות וניצחונות, כפרים עתיקים ונופים פראיים
ההרשמה בעיצומה
9 ימי טיול אל מפלים, מפלות וניצחונות, כפרים עתיקים ונופים פראיים
דרכונים

דרכונים

תוקף דרכון: יש להצטייד בדרכון שתוקפו לפחות ל-6 חודשים לפני מועד הכניסה לבוסניה והרצגובינה.
עמודים ריקים בדרכון: יש לוודא שיש לכם לפחות 3 עמודים ריקים בדרכון.

אשרת כניסה

אשרת כניסה לבוסניה והרצגובינה

אשרת כניסה לבעלי דרכון ישראלי: מטיילים הנושאים דרכון ישראלי אינם נדרשים להוציא אשרת כניסה מראש לפני נסיעתם לבוסניה והרצגובינה. אישור כניסה ל-90 יום יונפק בלי תשלום בעת הכניסה לבוסניה והרצגובינה.
אשרות למטיילים בעלי דרכונים זרים: מטיילים המתכוונים להיכנס לבוסניה והרצגובינה עם דרכון לא ישראלי צריכים לברר אם עליהם להנפיק אשרה על פי לאומיות דרכונם. אנא ידעו אותנו על כך בעת ההרשמה ונסייע לכם בבירור הנושא.

בריאות וחיסונים

בריאות וחיסונים בטיול לבוסניה והרצגובינה

אנו מנועים מלתת הנחיות למטיילים לגבי בריאות וחיסונים. בנושאים אלה אנא פנו לאתר משרד הבריאות, ללשכות הבריאות האזוריות או למרפאות המטיילים.
התייעצות עם גורמים מוסמכים: משרד הבריאות מפרסם את רשימת החיסונים הנדרשת לכל מקום, ובצדה - סייגים לחיסון על פי גיל, מצב רפואי והיסטוריית חיסונים. מטיילים יכולים למצוא עצמם מצד אחד נדרשים לחיסון כלשהו, ומן הצד האחר מנועים מלקבלו מחמת גילם, מצבם הרפואי או ההיסטוריה החיסונית שלהם. במקרה כזה הם ייאלצו לבחור בין ביטול נסיעתם ובין נסיעה לטיול בלי להתחסן חרף הסיכון הכרוך בכך. לאור זאת אנו ממליצים לכל מטייל לבדוק עם גורמים רפואיים מוסמכים את סוגיית החיסונים הנדרשים לו ואם חלות עליו הגבלות לקבלתם - עוד בטרם ההרשמה לטיול.
הרשמה מאוחרת: המלצת משרד הבריאות היא להתייעץ ולהתחסן 6-4 שבועות לפני מועד הנסיעה. מטיילים שנרשמים לטיול לאחר מועד זה חייבים להביא בחשבון שהם לא יספיקו להתייעץ בזמן או שהחיסונים שיקבלו לא יגיעו לאפקטיביות מלאה טרם נסיעתם.
למידע נוסף: יש להיכנס לדף חיסונים ולשכות בריאות.

ביטחון אישי

ביטחון אישי בבוסניה והרצגובינה

בוסניה והרצגובינה היא ארץ בטוחה ומסבירת פנים למטיילים. רמת הפשיעה בכלל והפשיעה נגד תיירים בפרט היא נמוכה. עם זאת, הביאו בחשבון את הדברים הבאים:
גנבה וכייסות: תיירים נתקלים לעיתים בבעיה של גנבה או כייסות. עיקר הגנבות מתרחשות ברכבות אל שדות התעופה ומהם, בתחבורה הציבורית ובמקומות הומי אדם באזורי תיירות מרכזיים. פעמים רבות הכייסים פועלים בצוות, כשאחד מסיח את דעתכם והאחר מרוקן את כיסיכם. המטרות העיקריות של הגנבים הן כסף ודרכונים. יש לשמור על ערנות ולהקפיד על נשיאת הדרכון, הכסף ושאר מסמכי הנסיעה בצמוד לגוף ובהשגחה מתמדת.
שימוש בכספות: אם אפשר מומלץ לשמור כסף ומסמכים בכספות בחדרכם במלון.
המצב הפוליטי: מאז תום מלחמת האזרחים וחתימת הסכם דייטון בוסניה והרצגובינה מחולקת בין שתי ישויות פוליטיות – הפדרציה של בוסניה והרצגובינה והרפובליקה של סְרְפְּסְקַה. הגבול בין שתי ישויות אלו משקף את קווי הפסקת האש בתום המלחמה. במעבר בין מדינה אחת לאחרת לא קיימות נקודות ביקורת, מקום המעבר מסומן בדרך כלל בשילוט קטן, ואין כל בעיה לחצות את הגבול המדינות.
הפגנות: הפגנות עשויות להתארגן בתוך זמן קצר. עליכם לשמור מרחק מכל הפגנה.
התקפות טרור: בוסניה והרצגובינה הייתה בשנים האחרונות יעד להתקפות טרור בודדות. ההתקפות אינן מכוונות נגד תיירים, אך עליכם לנהוג במשנה זהירות ולשמור על ערנות.
נהיגה בבוסניה והרצגובינה: נהג חייב להציג את רישיונו (הישראלי), הרישיון בינלאומי (IDP) (הרישיון חייב להיות מונפק במשרדי טלדור או ממס"י בארץ) וביטוח (חובה ומקיף) בכל רגע שיידרש לכך. המשטרה הבוסנית מחמירה בעונשם של נהגים שאינם נושאים עמם את המסמכים הללו. יש לנהוג עם אורות דלוקים בכל שעות היום והלילה. עם זאת, איננו ממליצים על נהיגה עצמית. הנהיגה עלולה להיות מסוכנת, ואחוז התאונות הקטלניות במדינה הוא מהגבוהים באירופה.
מיקוש: יש לנהוג בזהירות בכל ירידה מצירים מרכזיים בשל סכנת מיקוש. במיוחד יש להיזהר מהליכה או מנסיעה על דרכי עפר, שדות עזובים, בתים וכפרים נטושים. בכל מקרה של ספק יש להיעזר בשירותיו של מדריך מוסמך המכיר את הסביבה היטב.
אזהרות מסע: נכון למועד כתיבת מידע זה אין אזהרת מסע לבוסניה והרצגובינה. מידע מעודכן בנושא מופיע באתר המטה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה ובאתר במשרד החוץ. עם זאת יודגש שבוסניה והרצגובינה, כמו שאר אירופה, עלולה להיות יעד לטרור. נדרשת ערנות מוגברת במהלך השהייה בחו"ל. עליכם להיות קשובים לעדכונים בתקשורת המקומית ולהישמע להנחיות גורמי הביטחון במקום.

מזג אוויר

מזג אוויר בבוסניה והרצגובינה

אקלים: האקלים של בוסניה והרצגובינה הוא אקלים ים-תיכוני הררי, עם 4 עונות שנה מובחנות. הטמפרטורות משתנות – מנוחות עד קרות – בהתאם לעונות השנה, אך גשמים יורדים כל השנה. באזורים הקרובים לרצועת החוף האדריאטי הטמפרטורות חמימות יותר מאשר באזורים ההרריים בלב הארץ.
עונות השנה בסרייבו:
▪ אביב – מרץ–מאי: מזג האוויר קריר וייתכנו גשמים. טמפרטורות ממוצעות: 20-15 מעלות צלזיוס. כמות משקעים: 80-90 מ"מ בחודש.
▪ קיץ – יוני–ספטמבר: נעים וחמים. ייתכנו גשמים. טמפרטורות ממוצעות: 26-22 מעלות צלזיוס. כמות משקעים: 80-90 מ"מ בחודש.
▪ סתיו – אוקטובר–נובמבר: מזג אוויר קריר וייתכנו גשמים. טמפרטורות ממוצעות: 10-15 מעלות צלזיוס, כמות משקעים: 80-90 מ"מ בחודש.
▪ חורף – דצמבר–פברואר: גשום וקר. טמפרטורות ממוצעות: 3-8 מעלות צלזיוס, כמות משקעים: 80-90 מ"מ בחודש.

שעון

השעה בבוסניה והרצגובינה

אזורי זמן בוסניה והרצגובינה: השעה אחידה בכל רחבי בוסניה והרצגובינה.
הפרשי השעות בין ישראל לבוסניה והרצגובינה: השעה בבוסניה והרצגובינה היא שעון ישראל פחות שעה (GMT+1).
שעון קיץ בבוסניה והרצגובינה: בוסניה והרצגובינה עוברת לשעון קיץ בסוף מרץ וחוזרת לשעון חורף בסוף אוקטובר. בשל ההבדלים במועדי שעון הקיץ בין בוסניה והרצגובינה לישראל ייתכנו (בסמוך להתחלה ולסיום של שעון הקיץ) הבדלים של פלוס-מינוס שעה מהפרשי השעות שצוינו לעיל.

כסף

כסף בבוסניה והרצגובינה

המטבע בבוסניה והרצגובינה: מארק בוסני (Bosnian Mark). שערי המטבע משתנים לעיתים תכופות ועדכונם יימסר בעת פגישת התדרוך שתיערך לפני היציאה לטיול.
הוצאות צפויות במהלך הטיול: הערכת ההוצאות הצפויות בטיול תימסר בעת פגישת התדרוך.
החזקת הכסף: מומלץ להצטייד מראש בשטרות של אירו ולהחליפם בשדה התעופה או במלונות. לתשומת לבכם: הבוסנים אינם ששים להחליף שטרות של 500 אירו. מומלץ להימנע משימוש בשטרות מסוג זה.
כרטיס אשראי: משמש בעיקר לקניות בחנויות מסודרות ולתשלום על שירותים אישיים במלונות.
משיכה מכספומטים: אין להסתמך על משיכת מזומן מכספומטים.

אוכל ושתייה

אוכל ושתייה בבוסניה והרצגובינה

מים: לא מומלץ לשתות מי ברז.
משקאות אחרים: המשקה הנפוץ הוא קפה שחור.
עישון במסעדות: לידיעתכם, העישון בבוסניה והרצגובינה נפוץ עם במקומות ציבוריים, כגון בתי קפה ומסעדות.
ארוחות בטיול לבוסניה והרצגובינה: המטבח הבוסני מבוסס על המטבח העות'מאני, ומציע לסועדים שלל ממולאים, בורקסים, קבב ושווארמה, ולקינוח מנות מתוקות כגון בקלווה ופירות. מוצרים דיאטטיים נדירים ולא מקובלים.
▪ ארוחות בוקר: אנו נוהגים לאכול את ארוחות הבוקר במלונות. הארוחות הן מסוג בופה, והתפריט במלונות השונים דומה למדי: ירקות ופירות העונה, ביצים, מאפים ובורקסים, לחם, גבינות וממרחים.
▪ ארוחות צהריים: אנחנו נוהגים לאכול ארוחות קלות במסעדות מקומיות.
▪ ארוחות ערב: אנחנו נוהגים לאכול במסעדות מקומיות או במלונות.
מזון צמחוני: בארוחות המוגשות במהלך הטיול תוכלו לבחור בין אוכל רגיל לאוכל צמחוני.
מזון מיוחד בטיול לבוסניה והרצגובינה: מטיילים שלהם צורכי תזונה מיוחדים (כגון מזון ללא גלוטן, דל סוכר, מזון מיוחד לבעלי אלרגיות וכדומה), מתבקשים ליידע אותנו בעת ההרשמה. על מטיילים אלה להצטייד מראש במזון המתאים לצורכיהם המיוחדים למשך כל ימי הטיול.
מזון כשר: ארוחות כשרות יוגשו רק בטיולים שמיועדים מלכתחילה לשומרי מסורת. במקרה כזה בתנאי הטיול יצוין במפורש שהארוחות מותאמות לשומרי כשרות. מטיילים שומרי כשרות שנוסעים בטיולים שבהם אין סידורים מתאימים יוכלו להזמין מזון צמחוני.

מלונות

מלונות בבוסניה והרצגובינה

בתי המלון הם במגוון רמות – מבתי מלון "קומוניסטיים" שהופרטו ועד יזמות פרטית ברמות שונות. רמת בתי המלון נמוכה המקובלת במדינות מערביות.
סבלות במלונות: ברוב המלונות יש שירותי סבלות אבל מומלץ להשתמש במזוודה בעלת גלגלים, כדי שתהיה לכם האפשרות להעלות אותה או להורידה בכוחות עצמכם.
מיזוג אוויר במלונות: ברוב המלונות יש מיזוג האוויר, אך הוא עשוי שלא לפעול מחוץ לעונה החמה.
מתקנים במלונות: לא בכל המלונות בבוסניה והרצגובינה יש מעליות. בנוסף, בהרבה מלונות החדרים אינם מצוידים בטלפון, וילון, מעמד למזוודות, וילון או דלת במקלחון.
חדרים זוגיים: בחדרים הזוגיים בבוסניה והרצגובינה יש לעיתים שתי מיטות ולעיתים מיטה זוגית גדולה.
חדר ליחיד: בחלק מהמלונות החדר ליחיד הוא קטן ומוצעת בו מיטת יחיד.

טיסות

טיסות לבוסניה והרצגובינה

כרטיסי טיסה: פרטים מלאים לגבי הטיסות (מספרי טיסות, שעות, מועדים ומסלולים) יימסרו בעת פגישת התדרוך שתתקיים לפני היציאה לטיול. כרטיסי הטיסה יימסרו לכם בדוא"ל סמוך למועד היציאה.
כבודה בטיסות בינלאומיות: ברוב הטיסות הבינלאומיות מותר להעביר מזוודה אחת במשקל של עד 23 ק"ג. חריגה במשקל או במספר התיקים תגרור תשלום נוסף.
הושבה בטיסות: מטיילים שטיסותיהם הוזמנו בטיסות אישיות רשאים לבחור את מקומות ההושבה במטוס. לעומת זאת, רוב חברות התעופה אינן מאפשרות למטיילים בכרטוס קבוצתי לבצע מראש הושבה במטוס. אנו נשתדל לעזור אבל עליכם להיות ערוכים לאפשרות שהקצאת המושבים תיעשה רק בעת הנפקת כרטיס העלייה למטוס.

תקשורת

תקשורת בבוסניה והרצגובינה

קידומת בינלאומית: הקידומת של בוסניה והרצגובינה היא 387.
טלפונים במלונות: בעת פגישת התדרוך שתתקיים לקראת הנסיעה תימסר למטיילים רשימת טלפונים ופקסים במלונות שבהם נתארח. מומלץ להשאיר את הרשימה אצל קרוביכם בארץ כדי שיוכלו להתקשר אליכם במהלך הטיול.
טלפונים סלולריים: במרבית האזורים (למעט בכפרים נידחים בהרים) יש קליטה סלולרית. מומלץ לרכוש מראש חבילת שיחות ומסרונים דרך חברת הסלולר שלכם.
Wi-Fi: יש נגישות ל-Wi-Fi ברוב המלונות (בלובי ובחלקם גם בחדרים), בתי הקפה והמסעדות, בעיקר בערים הגדולות.
גלישה באמצעות הרשת הסלולרית: הגלישה דרך הרשת הסלולרית היא בתשלום. אם אתם מתכוונים לגלוש דרך הרשת הסלולרית עליכם לרכוש מראש דרך חברת הסלולר שלכם חבילת גלישה. אם תעדיפו להימנע מגלישה מקרית בתשלום – תאמו עם חברת הסלולר חסימת גלישה לפרק הזמן שתשהו בחו"ל.

צילום

צילום בבוסניה והרצגובינה

בעיקרון אפשר לצלם כמעט בכל מקום. עם זאת, אם נתקלים בהנחיות משולטות בנוגע לצילום יש לכבד זאת. אם יש ספק לגבי הרשות לצלם – אנא בדקו זאת עם בעלי התפקיד במקום.

חשמל

חשמל בבוסניה והרצגובינה

230 וולט, השקעים הם על פי התקן האירופי (שני פינים עגולים).
הפסקות חשמל: הפסקות חשמל הם דבר מקובל בבוסניה והרצגובינה.

המלצות להתנהגות

המלצות להתנהגות בבוסניה והרצגובינה

להלן כמה כללים להתנהגות שאנו ממליצים לאמץ מתוך כבוד למארחים ומתוך רצון לחוות טוב יותר את אורח החיים בבוסניה והרצגובינה.
קוד לבוש: בוסניה והרצגובינה היא מדינה שמרנית ומטיילים נדרשים להתלבש בלבוש צנוע. במיוחד הדברים אמורים אם אתן מתכוונים לבקר גם במסגדים. לבוש חושפני (מכנסיים קצרים או כתפיים גלויות – אצל גברים ונשים כאחד) נחשב להתנהגות בוטה.
רישום במלונות: ברוב המלונות בעת הכניסה תידרשו להציג את הדרכונים ולמלא טפסים, ואז להמתין בלובי עד להחזרת הדרכונים מפקידי הקבלה.
טיפים: נהוג לעגל את החשבון במסעדות כלפי מעלה, ואפשר גם להוסיף טיפ כדי להחמיא על טיב השירות. לנהגי מוניות לא נהוג להשאיר טיפ בדרך כלל, אלא אם קיבלתם עזרה מן הנהג.

מצבי חירום

מצבי חירום בבוסניה והרצגובינה

פגעי טבע בבוסניה והרצגובינה: בוסניה והרצגובינה חשופה למגוון סיכונים של פגעי טבע, ובהם רעידות אדמה, שריפת יערות ושיטפונות פתאומיים. במידת הצורך משודרת אזהרות בכל אמצעי התקשורת. במקרה של התראה יש לפעול לפי הנחיות הרשויות המקומיות.
▪ רעידות אדמה: בוסניה והרצגובינה ממוקמת באזור פעיל מבחינה סיסמית, אם כי הרעידות הן בדרך כלל חלשות.
▪ שריפת יערות: בחודשי הקיץ מתחוללות לעיתים שריפות ביערות באזור הרצגובינה. יש להתעדכן ולבחור נתיב נסיעה בהתאם.
▪ שיטפונות: בעקבות גשמים חזקים קיימים סיכונים של שיטפונות פתע והתמוטטויות בוץ וסלעים. יש להתעדכן ולבחור נתיב נסיעה בהתאם.
כיצד לפעול במצבי חירום: בכל מקרה חירום עליכם להיעזר קודם כל במדריך הטיול, במדריכים המקומיים או בנציגים שלנו. במקביל דווחו למשרדנו בדחיפות את פרטי המקרה כדי שנוכל לסייע מרחוק. אם מדובר בעניינים רפואיים או משפטיים חמורים יש לערב גם את שגרירות ישראל הקרובה.
מספרי חירום: במקרה חירום אפשר להתקשר למספר החירום הכללי – 112, למשטרה – 122, למכבי אש – 123 או לאמבולנס – 124.
מרכז מצב במשרד החוץ: מרכז המצב של משרד החוץ משמש כמרכז שליטה, דיווח ותיאום במצבי שגרה וחירום. מרכז המצב מאויש תמיד ומסוגל לתת מענה ראשוני לפניות.
טלפון: 972-2-5303155, פקס: 972-2-5303896, דוא"ל: matzav@mfa.gov.il

וישגרד והגשר על נהר הדרינה, בוסניה והרצגובינה

וישגרד והגשר על נהר הדרינה

העיר וישגרד (Višegrad) שוכנת על גדות נהר דרינה. בשנת 1454 נכבשה וישגרד על ידי מהמט השני, סולטאן האימפריה העות'מאנית. העות'מאנים שלטו באזור עד 1878, אז סופחה בוסניה לאימפריה האוסטרו-הונגרית. לאחר מלחמת העולם הראשונה הייתה וישגרד חלק מיוגוסלביה. לאחר התפרקות יוגוסלביה, בשנת 1992, פרצה מלחמת בוסניה שבמהלכה נרצחו לפחות 1,661 מתושבי העיר במהלך טיהור אתני שביצעו הסרבים.
מעל מי הנהר ניצב גשר מהמט פשה סוקולוביץ', המכונה גם הגשר על נהר הדרינה. הגשר נבנה בסוף המאה ה-16, והוא כולל 11 קשתות שרוחבן בין 10.7 ל-15 מטר. הגשר הוכרז כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו והוא סגור לתנועת כלי רכב. הסופר ממוצא קרואטי, איוו אנדריץ', שהתגורר בילדותו בעיר וישגרד, הקדיש את אחד מספריו – "הגשר על הדרינה", לגשר ולעיר.

מוסטאר, בירת בוסניה והרצגובינה

מוסטאר

מוסטאר (Mostar) היא העיר השלישית בגודלה בבוסניה והרצגובינה. בשנת 1468 נכבשה אף היא על ידי צבאות מהמט השני, והעות'מאנים שלטו בה במשך מאות שנים. בתקופת הסולטאן סולימאן המפואר הורחבה העיר ונבנה בה הגשר של מוסטאר, "הגשר הישן" (Stari Most), גשר מקושת שהפך לאחד מסמליה של העיר. הגשר נהרס במהלך מלחמת בוסניה, ולאחריה נבנה מחדש. צעירים רבים קופצים ממנו בקפיצות ראווה לעבר נהר נרטבה הזורם מתחתיו.

סרייבו, בירת בוסניה והרצגובינה

סרייבו

סרייבו (Sarajevo), בירת בוסניה והרצגובינה, נוסדה בשנת 1461 על ידי העות'מאנים שבנו בה מסגד, באזאר מקורה וסראיה. ב-28 ביוני 1914 רצח הלאומן הסרבי גברילו פרינציפ את הארכידוכס של אוסטריה פרנץ פרדיננד ואשתו בזמן ביקורם בסרייבו. התנקשות זו הובילה לפרוץ מלחמת העולם הראשונה. לאחר המלחמה הייתה העיר למרכז תעשייתי בולט ביוגוסלביה. ב-6 באפריל 1992 צרו כוחות סרביים על העיר. המצור נמשך עד שנת 1995 ובמהלכו נהרס רוב העיר. במהלך המצור נבנתה מנהרה באורך 800 מטר שהיה אפשר לעבור דרכה אל שטח מחוץ לעיר שהיה בשליטה בוסנית. המנהרה עברה מתחת לשטח שדה התעופה שהיה בשליטת האו"ם. סיורים מודרכים בסרייבו כוללים לעיתים ביקור במוזיאון מאולתר שנבנה בבית פרטי בסמוך לכניסה למנהרה. בראשית שנות האלפיים שוקמה העיר. כדאי לבקר בעיר העתיקה, ובמוזיאון הלאומי שבו מוצגת "הגדת סרייבו" – הגדה מעוטרת שנוצרה בברצלונה בשנת 1350 ונחשבת להגדה העתיקה ביותר שהשתמרה.