דרכונים

דרכונים

תוקף דרכון: יש להצטייד בדרכון שתוקפו לפחות ל-6 חודשים לפני מועד הכניסה לבהוטן.
עמודים ריקים בדרכון: יש לוודא שיש לכם לפחות 3 עמודים ריקים בדרכון.

אשרת כניסה

אשרת כניסה לבהוטן

אשרת כניסה לבני כל הלאומים, למעט בעלי דרכון הודי: כל המבקרים בבהוטן, למעט מבקרים בעלי דרכון הודי, נדרשים להגיש בקשה לאישור כניסה טרם כניסתם לבהוטן. הנפקת האישור מותנית מלכתחילה בהזמנת שירותי קרקע בבהוטן. הבקשה לקבלת האישור מוגשת לרשויות המוסמכות בבהוטן באמצעות משרדנו. לצורך זה עליכם למסור לידינו, לא יאוחר מ- 30 יום לפני מועד הכניסה לבהוטן, צילום דרכון (כולל דף הארכה אם הדרכון הוארך). הנפקת האישור כרוכה בעלות של 40 דולר. עם אישור הבקשה הבהוטנים מעבירים לידינו מסמך רשמי המאשר את כניסתכם. עליכם להצטייד במסמך ולהציגו לחברת התעופה, יחד עם הדרכון, בעת הבידוק בטיסה לבהוטן. אשרת הכניסה עצמה תונפק בדרכונכם בעת הכניסה לבהוטן.
אשרת כניסה לבעלי דרכון הודי: מטיילים בעלי דרכון הודי רשאים להיכנס לבהוטן ללא הנפקת אשרה מראש.

בריאות וחיסונים

בריאות וחיסונים בטיול לבהוטן

אנו מנועים מלתת הנחיות למטיילים לגבי בריאות וחיסונים. בנושאים אלה אנא פנו לאתר משרד הבריאות, ללשכות הבריאות האזוריות או למרפאות המטיילים.
התייעצות עם גורמים מוסמכים: משרד הבריאות מפרסם את רשימת החיסונים הנדרשת לכל מקום, ובצדה - סייגים לחיסון על פי גיל, מצב רפואי והיסטוריית חיסונים. מטיילים יכולים למצוא עצמם מצד אחד נדרשים לחיסון כלשהו, ומן הצד האחר מנועים מלקבלו מחמת גילם, מצבם הרפואי או ההיסטוריה החיסונית שלהם. במקרה כזה הם ייאלצו לבחור בין ביטול נסיעתם ובין נסיעה לטיול בלי להתחסן חרף הסיכון הכרוך בכך. לאור זאת אנו ממליצים לכל מטייל לבדוק עם גורמים רפואיים מוסמכים את סוגיית החיסונים הנדרשים לו ואם חלות עליו הגבלות לקבלתם - עוד בטרם ההרשמה לטיול.
הרשמה מאוחרת: המלצת משרד הבריאות היא להתייעץ ולהתחסן 6-4 שבועות לפני מועד הנסיעה. מטיילים שנרשמים לטיול לאחר מועד זה חייבים להביא בחשבון שהם לא יספיקו להתייעץ בזמן או שהחיסונים שיקבלו לא יגיעו לאפקטיביות מלאה טרם נסיעתם.
למידע נוסף: יש להיכנס לדף חיסונים ולשכות בריאות.

ביטחון אישי

ביטחון אישי בבהוטן

בוטאן היא מדינה בטוחה וידידותית לישראלים. רמת הפשיעה נמוכה מאוד ואפשר להסתובב בכל מקום בלי חשש.
טיול רגיל בבוטאן: כל הטיולים בבוטאן, למעט טרקים בהימלאיה הגבוהה, אינם מגיעים לגבהים המצריכים התמודדות בעיות גובה. אתרי הביקור המקובלים ממוקמים בגבהים של 1,200–2,400 מטר מעל פני הים. פה ושם עוברים במעברי הרים בגבהים של 3,000 מטר. תנאים אלה אמורים להתאים לאנשים בעלי בריאות תקינה. מטיילים שיש ספק בלבם לגבי התמודדותם עם הגובה, נדרשים להתייעץ עם רופא טרם הרשמתם לטיול.
טרקים בבוטאן: הטרקים בבוטאן כוללים טיפוס לגבהים של 3,000 מטר ומעלה. בתנאים אלו יש להביא בחשבון את בעיית ההתמודדות עם הגובה. למידע מפורט על טיולים במקומות שגובהם יותר מ-3,000 מטר ראו פרטים בסעיף "מצבי חירום" להלן.
המלצות לגבי התארגנות ליציאה לטרקים: להמלצות מפורטות יש להיכנס לדף המלצות להתנהגות בטרקים באתר הבית של "אדמה מסעות וטיולים".
חציית כבישים: הנהיגה בבהוטן היא בצד שמאל ועליכם לחצות כבישים במשנה זהירות.
אזהרות מסע: נכון למועד כתיבת מידע זה אין אזהרת מסע לגבי בהוטן. למידע מעודכן על אזהרות המסע לבהוטן, טיבן וחומרתן – עליכם להיכנס ולבדוק באתר המטה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה ובאתר משרד החוץ.

מזג אוויר

מזג אוויר בבהוטן

אקלים: בהוטן היא הררית עם הבדלי אקלים ניכרים בהתאם להפרשי הגובה בין חבלי הארץ השונים. בשיפוליה הדרומיים והנמוכים של בהוטן, הנושקים לעמקים הגדולים של הבהרמפוטרה, שורר אקלים טרופי למחצה עם טמפרטורות גבוהות. להבדיל, בחלקה הצפוני של הארץ, בגבול עם טיבט, הפסגות של ההימלאיה מתנשאות לגבהים של 7,000 מטר ומעלה מעל פני הים. אזורים אלה מאופיינים באקלים קוטבי עם טמפרטורות נמוכות ואדמה קפואה. בין שני הקצוות הללו ממוקמים עמקי הביניים בגבהים סביב 2,000 מטר מעל פני הים. חבלי ארץ אלה מאופיינים באקלים ממוזג עם טמפרטורות נוחות ברוב ימות השנה, למעט החורף שהוא קר במיוחד.
עונות השנה בבהוטן: האקלים בבהוטן מחולק ל-4 עונות, אבל הטמפרטורות והמשקעים מושפעים במידה רבה מהבדלי הגובה בין האזורים השונים ולא רק מחילופי העונות.
▪ חורף (דצמבר–מרץ): עונה קרה ויבשה. באזורים נמוכים הטמפרטורות קרירות, באזורי הביניים (מעל גובה 2,000 מטר מעל פני הים) הטמפרטורות קרות ומעל גובה 3,000 מטר קר מאוד. עונת החורף היא עונה יבשה וכמעט לא יורדים בה גשמים, אם כי בהרים (בגבהים שמעל 3,000 מטר מעל פני הים) יכולות להתחולל סופות שלגים בודדות.
▪ אביב (אפריל–מאי): הטמפרטורות עולות והופכות לנוחות, השלג מפשיר וההימלאיה פורחת. באזורים נמוכים חם, באזורי הביניים מזג האוויר נוח, ובגבהים מעל ל-3,000 מטר הימים קרירים ונעימים אך הלילות קרים מאוד. האביב הוא עונה נעימה, אם כי גם בה יורדים לעתים גשמים. באזורים הגבוהים יכולות להתחולל סופות שלגים בודדות.
▪ מונסון (יוני–תחילת אוקטובר): עונת המונסון. חם ורטוב. בגבהים שעד 3,000 מטר יורדים גשמים ולעתים גורמים לשיטפונות ולסגירת כבישים. מעל גובה 3,000 מטר יכולות להתחולל סופות גשמים או שלגים.
▪ סתיו (אמצע אוקטובר–נובמבר): עונה יבשה וקרירה. באזורים נמוכים הטמפרטורות נוחות, באזורי הביניים קריר ובגבהים שמעל 3,000 מטר קריר ונעים בשעות היום, אך הלילות קפואים. עונת הסתיו מלווה בגשמים בודדים.
מזג אוויר בטימפו:
▪ חורף (דצמבר–מרץ): עונה יבשה וקרה. שלגים פזורים יורדים מדי פעם. טמפרטורות ממוצעות: 12 מעלות צלזיוס באמצע היום ו-0 בשעות הלילה.
▪ אביב (אפריל–מאי): עונה נוחה ונעימה. הטמפרטורות עולות לסביבות 20 מעלות צלזיוס בשעות היום. גשמים מועטים.
▪ מונסון (יוני–תחילת אוקטובר): עונה גשומה. טמפרטורות עולות לסביבות 25 מעלות צלזיוס בשעות היום. הגשמים הולכים וגוברים ומגיעים ל-250 מ"מ גשם בחודש.
▪ סתיו (אמצע אוקטובר–נובמבר): עונה נוחה ונעימה. הגשמים כמעט נפסקים. הטמפרטורות יורדות לסביבות 17 מעלות צלזיוס בשעות היום.

שעון

השעה בבהוטן

אזורי זמן בבהוטן: השעה אחידה בכל רחבי בהוטן.
שעון קיץ בבהוטן: בהוטן אינה מנהיגה שעון קיץ.
הפרשי שעות בין ישראל לבהוטן: השעה בבהוטן מקדימה את השעה בישראל ב-4 שעות (GMT+6). בתקופת שעון הקיץ בישראל הפרש השעות מצטמצם בשעה והוא עומד על שעון ישראל ועוד 3 שעות.

כסף

כסף בבהוטן

המטבע בבהוטן: נולטרום (Ngultrum). ערכו זהה לרופי ההודי. אפשר להשתמש גם ברופיות הודיות, אבל עודף יינתן תמיד בשטרות של נולטרום. שערי המטבע משתנים לעתים תכופות ועדכונם יימסר בעת פגישת התדרוך שתיערך לפני היציאה לטיול.
הוצאות צפויות במהלך הטיול: הערכת ההוצאות הצפויות בטיול תימסר בעת פגישת התדרוך.
החזקת הכסף: מומלץ להצטייד בדולרים אמריקאיים. יש להצטייד בשטרות מהסוג החדש. אי אפשר להחליף שטרות קרועים, מקושקשים, מסומנים או ישנים.
כרטיס אשראי: השימוש בכרטיסי אשראי הוא נדיר למדי ואין להתבסס עליו כאמצעי תשלום עיקרי.

אוכל ושתייה

אוכל ושתייה בבהוטן

מים: יש להימנע לגמרי משתיית מי ברז. בעת שתיית משקאות קרים מומלץ להימנע מהוספת קרח. אפשר לשתות כל משקה שהורתח (כגון תה).
משקאות אחרים: המשקה הנפוץ ביותר בבהוטן הוא תה. למעט במלונות ובמסעדות נבחרות כמעט אין להשיג קפה איכותי.
המטבח הבוטאני: בהוטן היא מדינה בודהיסטית, ואף על פי כן המטבח הבוטאני אינו צמחוני. האוכל המוגש משלב, בדרך כלל, מנות של אורז או תפוחי אדמה, ירקות ובשרים. סוגי הבשר המקובלים הם עוף ובשר חזיר. האוכל מתובל בנדיבות אבל אינו חריף במיוחד. יחד עם זאת יש כמה מנות המצטיינות בחריפות יוצאת דופן. מומלץ לברר לגבי מידת חריפותו של האוכל מראש.
אוכל בעונות התיירות העיקריות: בעונות התיירות הבוערות הבוטאנים נוהגים להגיש מזון במזנון פתוח. במקרה כזה האוכל הוא אירופי מעיקרו והמנות מוגשות ללא תיבול חריף. בעונות אחרות ההגשה היא בצלחת לשולחן והאוכל נוטה להיות בעל אופי מקומי יותר.
אוכל צמחוני בבהוטן: לבוטאנים מודעות רבה לסוגיית הצמחונות, אף שהאוכל הצמחוני אינו מגוון והוא מוגש, בדרך כלל, אחרי הגשה של כל המנות האחרות.
ארוחות בטיול לבהוטן: הטיולים בבהוטן מבוססים על כלכלה מלאה (3 ארוחות ביום).
▪ ארוחות בוקר: אנו נוהגים לאכול את ארוחות הבוקר במלונות. הארוחות הן מסוג מזנון פתוח והן כוללות מאפים, ריבות, ביצים קשות ומעט ירקות.
▪ ארוחות צהריים: אנחנו נוהגים לאכול ארוחות חפוזות במסעדות מקומיות.
▪ ארוחות ערב: אנחנו נוהגים לאכול במסעדות מקומיות או במלונות.
מזון צמחוני: בארוחות המוגשות במהלך הטיול תוכלו לבחור בין אוכל רגיל לאוכל צמחוני.
מזון מיוחד בטיול לבהוטן: מטיילים שלהם צורכי תזונה מיוחדים (כגון מזון ללא גלוטן, דל סוכר, מזון מיוחד לבעלי אלרגיות וכדומה) מתבקשים ליידע אותנו בעת ההרשמה. בקשתם תועבר לספקי השירותים השונים, אך החברה אינה מתחייבת שהמטייל אכן יקבל מזון המותאם לצרכיו. על מטיילים אלה להצטייד מראש במזון המתאים לצורכיהם המיוחדים למשך ימי הטיול.
מזון כשר: ארוחות כשרות יוגשו רק בטיולים המיועדים מלכתחילה לשומרי מסורת. במקרה כזה בתנאי הטיול יצוין במפורש שהארוחות מותאמות לשומרי כשרות. מטיילים שומרי כשרות שנוסעים בטיולים שבהם אין סידורים מתאימים יוכלו להזמין מזון צמחוני.

מלונות

מלונות בבהוטן

סוגי המלונות: ביקור בבהוטן כרוך בתשלום תעריף קבוע לכל יום ביקור. התשלום היומי הוא עבור כל חבילת השירותים, ובכללם גם לינה. המלונות הניתנים במסגרת החבילה הם פשוטים ובסיסיים. עם זאת, בשנים האחרונות הוקמו ברחבי בהוטן מלונות מפוארים המציעים חדרים ושירותים ברמה גבוהה. מלונות אלו אינם ניתנים במסגרת החבילה הסטנדרטית והלינה בהם כרוכה בתוספת תשלום.
מלונות הכלולים בחבילה הסטנדרטית: בתי הארחה פשוטים אך נוחים. החדרים מחוממים ולכל חדר שירותים צמודים ומקלחת עם מים חמים.
מלונות מחוץ לחבילה הסטנדרטית: המלונות מצוידים בכל אביזר מודרני שמוכר ממקומות אחרים בעולם, והם מציעים מבחר שירותים כדוגמת ספא, חדר כושר, בריכת שחייה, שירות חדרים 24/7 ועוד.

טיסות

טיסות לבהוטן

כרטיסי טיסה: פרטים מלאים לגבי הטיסות (מספרי טיסות, שעות, מועדים ומסלולים) יימסרו בעת פגישת התדרוך שתתקיים לפני היציאה לטיול. כרטיסי הטיסה יימסרו לכם בדוא"ל סמוך למועד היציאה.
כבודה בטיסות הבינלאומיות: ברוב הטיסות הבינלאומיות מותר לנוסע במחלקת תיירים למסור מזוודה אחת שמשקלה אינו עולה על 20 ק"ג. כל חריגה במשקל או במספר התיקים מחייבת תשלום נוסף.
הושבה בטיסות: מטיילים שטיסותיהם הוזמנו בטיסות אישיות רשאים בדרך כלל (על פי מדיניות חברת התעופה) לבחור את מקומות ההושבה במטוס. לעומתם, רוב חברות התעופה אינן מאפשרות למטיילים בכרטוס קבוצתי לבצע מראש הושבה במטוס. אנו נשתדל לעזור כמיטב יכולתנו, אבל עליכם להיות ערוכים לאפשרות שהקצאת המושבים תיעשה רק בעת הנפקת כרטיס העלייה למטוס.

תקשורת

תקשורת בבהוטן

קידומת בינלאומית: הקידומת של בהוטן היא 975.
טלפונים במלונות: בעת פגישת התדרוך שתתקיים לקראת הנסיעה תימסר למטיילים רשימת טלפונים ופקסים במלונות שבהם נתארח. מומלץ להשאיר את הרשימה אצל קרוביכם בארץ על מנת שיוכלו להתקשר אליכם במהלך הטיול.
טלפונים סלולריים: רשת הסלולר פרושה ברוב חבלי הארץ בבהוטן למעט אזורים נידחים ודלילי אוכלוסין. מומלץ לרכוש חבילת שיחות ומסרונים דרך חברת הסלולר שלכם.
רכישת כרטיס SIM: אין להסתמך על רכישת כרטיס מסוג זה בעת הביקור בבהוטן.
Wi-Fi: הנגישות ל-Wi-Fi בבהוטן נעשית בהדרגה נפוצה יותר ויותר. מלונות מציעים כיום גלישה חינם ללקוחותיהם. הגלישה היא בקומת הלובי ולא בחדרים.
גלישה באמצעות Wi-Fi או באמצעות הרשת הסלולרית: בעוד הגלישה דרך Wi-Fi היא בחינם, הגלישה דרך הרשת הסלולרית נעשית בתשלום. אם אתם מתכוונים לגלוש דרך הרשת הסלולרית עליכם לרכוש מראש דרך חברת הסלולר שלכם חבילת גלישה. לחלופין, אם אתם רוצים להימנע מגלישה מקרית בתשלום עליכם לתאם עם חברת הסלולר חסימת גלישה לפרק הזמן שאתם שוהים בחו"ל.

צילום

צילום בבהוטן

צילום בני אדם: הבוטאנים בעיקרון ביישנים ולא ממש מתמסרים לצילום. הם יכולים לעתים לדרוש באמצעות מילים או שפת גוף שלא לצלם אותם, ועלינו לכבד את רצונם.
צילום במקדשים: במקדשים ספורים חל איסור צילום בתחומי המקדש. במקרה כזה מופיעות הנחיות ברורות האוסרות את הצילום מכול וכול. אם אין הנחיות ברורות, פנו לבעלי תפקיד הנוכחים במקום ובררו עמם אם אתם רשאים לצלם.
צילום מתקנים רגישים: יש להימנע בתוקף מצילום מתקנים רגישים כגון מוסדות ממשלתיים, מחנות צבא, שדות תעופה, תחנות גבול, סכרים, גשרים, אנשי צבא ומשטרה וכדומה. צילום מסוג זה יכול לגרור החרמת המצלמה ואפילו מעצר.

חשמל

חשמל בבהוטן

החשמל בבהוטן: הוא 220 וולט, 50/60 הרץ.
שקעים בבהוטן: הבהוטנים משתמשים במגוון סוגי שקעים – בריטיים, הודיים ואירופיים. בראשון יש 2 פינים עגולים (זהה לשקע אירופי). השני זהה לקודם (2 פינים עגולים) בתוספת פין שלישי עבה מאוד להארקה. השלישי זהה לקודם (3 פינים עגולים), אך הפינים עבים מהרגיל. הרביעי הוא השקע הבריטי – שקע גדול עם 3 פינים שטוחים. כדאי להצטייד במתאם שקעים אוניברסלי, אף שכמעט תמיד תוכלו למצוא שקע אירופי (עם 2 פינים עגולים) באמבטיה.

המלצות להתנהגות

המלצות להתנהגות בבהוטן

קוד ההתנהגות הבוטאני שונה מאוד מזה הישראלי. הנה כמה כללים להתנהגות שראוי לאמץ מתוך כבוד למארחים וגם כדי לחוות טוב יותר את אורח החיים בבהוטן.
קוד לבוש: בהוטן היא מדינה שמרנית, ומטיילים נדרשים להתלבש בלבוש צנוע. לבוש חושפני (מכנסיים קצרים או כתפיים גלויות – אצל גברים ונשים כאחד) נחשב בוטה ועלול לגרור גינוי. במקדשים מסוימים ייתכן שאפילו יאסרו על הכניסה לאנשים שלבושם אינו צנוע.
איסור כניסה למקדשים: הכניסה לכמה מהמקדשים הבודהיסטיים והדזונגים (מנזרים מבוצרים) מוגבלת לבודהיסטים בלבד. יש לכבד את האיסור.
הקפת מבנים באתרים בודהיסטיים: בעת הקפת מבנים או חפצים מקודשים במקדשים בודהיסטיים ההליכה נעשית עם כיוון השעון.
הצבעה ברגליים: הרגליים הן החלק הנחות בגוף ואין לגעת בהן או להצביע על דבר באמצעותן. בעת ישיבה על הרצפה נהוג לשבת בישיבה מזרחית או לקפל את הרגליים לאחור לצד הגוף, כדי לא להפנות את כפות הרגליים לאדם שמולך או למקום מקודש.
גילויי חיבה בציבור: גילויי חיבה אינטימיים בין גברים לנשים צורמים ואינם מקובלים.
סבלנות אין קץ: שינויים בתכנית וברמת השירותים ואיחורים בלוחות הזמנים הם עניינים שבשגרה בטיולים לבהוטן. עליכם להצטייד בסבלנות ובחוש הומור על מנת להתמודד עם התקלות והשינויים. ראו זאת כחלק בלתי נפרד מחוויות הטיול וההיכרות עם הארץ המיוחדת הזאת.

מצבי חירום

מצבי חירום בבהוטן

טרקים בהימלאיה הגבוהה: הטרקים בבהוטן מחייבים טיפוס לגבהים של יותר מ-3,000 מטר. בגבהים כאלה כמות החמצן באוויר מידלדלת ובשל כך עלולים להופיע תסמינים של מחלת גבהים. אנו נשתדל ליצור תנאים נוחים להתאקלמות לגובה. תנאים אלה אמורים להתאים לאנשים בעלי בריאות תקינה. מטיילים שיש ספק בלבם לגבי התמודדותם עם הגובה, נדרשים להתייעץ עם רופא טרם הרשמתם לטיול.
פגעי טבע בבהוטן: בהוטן חשופה למגוון סיכונים של פגעי טבע, ובהם רעידות אדמה, שיטפונות פתע והתמוטטויות בוץ וסלעים. הרשות המטאורולוגית המקומית עוקבת אחר מוקדי הסיכון ובמידת הצורך משדרת אזהרות בכל אמצעי התקשורת. בכל מקרה של התראה יש לפעול לפי ההנחיות של הרשויות המקומיות.
▪ רעידות אדמה: בהוטן ממוקמת באזור פעיל מבחינה סיסמית. רעידות האדמה יכולות להתרחש בכל רגע נתון.
▪ שיטפונות פתע והתמוטטויות בוץ וסלעים: בעונת המונסון (ראו מזג אוויר לעיל) קיימת סכנה של שיטפונות פתע והתמוטטויות בוץ וסלעים. כבישים עלולים להיחסם ואזורים שלמים יכולים להישאר מנותקים למספר ימים.
כיצד לפעול במצבי חירום: בכל מקרה חירום עליכם להיעזר קודם כל במדריך הטיול, במדריכים המקומיים או בנציגים שלנו. במקביל דווחו למשרדנו בדחיפות את פרטי המקרה כדי שנוכל לסייע מרחוק. אם מדובר בעניינים רפואיים או משפטיים חמורים יש לערב גם את שגרירות ישראל הקרובה בהודו.
מרכז מצב במשרד החוץ: מרכז המצב של משרד החוץ משמש מרכז שליטה, דיווח ותיאום במצבי שגרה וחירום. מרכז המצב מאויש תמיד ומסוגל לתת מענה ראשוני לפניות.
טלפון: 972-2-5303155, פקס: 972-2-5303896 דוא"ל: matzav@mfa.gov.il.

טימפו, בירת בהוטן

טימפו

טימפו (Thimphu), בירת בהוטן, שוכנת במערב המדינה, בגובה של 2,320 מטר מעל פני הים. שטחה של הבירה כ-26 קמ"ר. נכון לשנת 2014 מתגוררים בה 152 אלף בני אדם (אוכלוסיית בהוטן מגיעה לכ-750 אלף בני אדם), והיא הלב המנהלי והפוליטי של בהוטן, שעושה את צעדיה הראשונים בדמוקרטיה. העיר, המשמשת באופן רשמי בירת הממלכה משנת 1961, שוכנת בלב עמק והיא מוקפת יערות. על הגדה המערבית של נהר הוונג צ'ו (Wang Chuu) נמצא טשיצ'ו דזונג (Tashichhoe Dzong) מבצר-מנזר בודהיסטי, המשמש את משרדי הממשלה.

פארו, בהוטן

פארו

העיירה פארו (Paro) שוכנת במערב בהוטן בעמק בשם זה השוכן בגובה 2,195 מטר מעל פני הים. סמוך אליה נמצא שדה התעופה של בהוטן. בפארו נמצא המוזיאון הלאומי של הממלכה. האתר המפורסם ביותר בבהוטן, מנזר טקטסאנג (Taktsang) - מקדש "מנוחתו של הנמר", נמצא ליד פארו. על פי המסורת כאן נחת פדמסמבהווה, על גב נמר, והחל ללמד את המקומיים טנטרה בודהיסטית. ליד המקדש נמצאים שרידי מבצר עתיק, דרוקייל דזונג (Drukyel Dzong). בפארו מתקיים אחת לשנה פסטיבל פארו, המשחזר את סיפורו של פדמסמבהווה וכולל ריקודים.

פונאקה, בוטאן

פונאקה

פונאקה (Punakha) נמצאת ברום של כ-1,200 מטר מעל פני הים. פונאקה היא דזונג – מתחם של מבצר-מנזר מוקף חומה המאפיין בסגנונו את בהוטן, ובתוכו מקדשים, מגורי נזירים ומשרדים. כאן מקום מושבה החצי-שנתי של הגה-קנפו, המנהיגות הדתית של המדינה. אחת לשנה נערך בדזונג פסטיבל פונאקה, שבו נזירים מחוללים כשהם עוטים מסכות.

וונגדיפודראנג, בהוטן | צילום: Gerth Michael

וונגדיפודראנג

וונגדיפודראנג (Wangdi Phodrang) היא עיירה במרכז בהוטן, הנמצאת על שלוחת הר מוארכת שבקצה שלה מתנשא דזונג מהמאה ה-17 הנושא את אותו השם. ביוני 2012 התחוללה שריפה במקום, אולם הדזונג שוקם ורוב אוצרותיו ניצלו. גם כאן מתקיימות בסתיו פסטיבל וונגדיפודראנג המשלב חגיגות בודהיסטיות עם ריקודים ומסכות.