דרכונים

דרכונים

תוקף דרכון: יש להצטייד בדרכון שתוקפו לפחות ל-6 חודשים לפני מועד הכניסה לאוזבקיסטן.
עמודים ריקים בדרכון: יש לוודא שיש לכם לפחות 3 עמודים ריקים בדרכון.

אשרת כניסה

אשרות כניסה לאוזבקיסטן

אשרת כניסה: מטיילים הנושאים דרכון ישראלי אינם נדרשים להצטייד באשרת כניסה לאוזבקיסטן לפני נסיעתם. אישור כניסה ל-30 יום יונפק בלי תשלום בעת הכניסה לאוזבקיסטן.
אשרות למטיילים בעלי דרכונים זרים: מטיילים המתכוונים להיכנס לאוזבקיסטן עם דרכון לא ישראלי צריכים לברר אם עליהם להנפיק אשרה על פי לאומיות דרכונם. אנא ידעו אותנו על כך בעת ההרשמה ונסייע לכם בבירור הנושא.
ויתור אזרחות אוזבקית:מטיילים שעלו מאוזבקיסטן אחרי יולי 1992 צריכים להמציא אישור על ויתור אזרחות אוזבקית מהקונסוליה בארץ.
הצהרה על ממון ומוצרי חשמל: בעת הכניסה לאוזבקיסטן תידרשו למלא הצהרה לגבי הממון ומוצרי החשמל שברשותכם. ביציאה תידרשו למלא את ההצהרה הזו מחדש. בכל מקרה שיש ברשותכם יותר ממון ממה שהצהרתם בכניסה – הפרש הכסף יוחרם. אם איבדתם את הטופס מהכניסה – כל כספכם יוחרם. אם יש ברשותכם מכשיר חשמלי שלא הצהרתם עליו בכניסה – המכשיר יוחרם.
רישום בבתי מלון: על פי החוק האוזבקי כל תייר חייב להירשם במלון לא יאוחר מ-3 ימים מיום כניסתו לאוזבקיסטן. עליכם למסור את הדרכון לפקיד הקבלה במלון שבו אתם שוהים ולקבל ממנו חזרה את הדרכון ואישור על הרישום. יש להירשם בכל מלון שבו אתם שוהים במהלך הטיול.

בריאות וחיסונים

בריאות וחיסונים בטיול לאוזבקיסטן

אנו מנועים מלתת הנחיות למטיילים לגבי בריאות וחיסונים. בנושאים אלה אנא פנו לאתר משרד הבריאות, ללשכות הבריאות האזוריות או למרפאות המטיילים.
התייעצות עם גורמים מוסמכים: משרד הבריאות מפרסם את רשימת החיסונים הנדרשת לכל מקום, ובצדה - סייגים לחיסון על פי גיל, מצב רפואי והיסטוריית חיסונים. מטיילים יכולים למצוא עצמם מצד אחד נדרשים לחיסון כלשהו, ומן הצד האחר מנועים מלקבלו מחמת גילם, מצבם הרפואי או ההיסטוריה החיסונית שלהם. במקרה כזה הם ייאלצו לבחור בין ביטול נסיעתם ובין נסיעה לטיול בלי להתחסן חרף הסיכון הכרוך בכך. לאור זאת אנו ממליצים לכל מטייל לבדוק עם גורמים רפואיים מוסמכים את סוגיית החיסונים הנדרשים לו ואם חלות עליו הגבלות לקבלתם - עוד בטרם ההרשמה לטיול.
הרשמה מאוחרת: המלצת משרד הבריאות היא להתייעץ ולהתחסן 6-4 שבועות לפני מועד הנסיעה. מטיילים שנרשמים לטיול לאחר מועד זה חייבים להביא בחשבון שהם לא יספיקו להתייעץ בזמן או שהחיסונים שיקבלו לא יגיעו לאפקטיביות מלאה טרם נסיעתם.
למידע נוסף: יש להיכנס לדף חיסונים ולשכות בריאות.

ביטחון אישי

ביטחון אישי באוזבקיסטן

אוזבקיסטן היא ארץ בטוחה למטיילים. עם זאת, הביאו בחשבון את הדברים הבאים:
סכסוכי גבול בין אוזבקיסטן וקירגיזסטן: מחלוקות בין שתי המדינות לגבי קו הגבול העובר בין אוזבקיסטן וקירגיזסטן גרמו בעבר למתחים ולחילופי ירי בין משמרות צבא משני צדי הגבול. יש להקפיד להתרחק מקו הגבול בין שתי המדינות ולחצות אך ורק במעברי גבול רשמיים ומוכרזים.
הגבול עם אפגניסטן וטג'יקיסטן: יש לנהוג בזהירות בקרבת הגבול עם אפגניסטן וטג'יקיסטן, בשל סכנת מיקוש.
אזהרות מסע: נכון למועד כתיבת מידע זה אין אזהרת מסע לאוזבקיסטן. מידע מעודכן בנושא מופיע באתר המטה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה ובאתר במשרד החוץ. עם זאת יודגש שעם התגברות הטרור העולמי גם אוזבקיסטן עלולה להיות יעד לטרור. נדרשת ערנות מוגברת במהלך השהייה בחו"ל. עליכם להיות קשובים לעדכונים בתקשורת המקומית ולהישמע להנחיות גורמי הביטחון במקום.

מזג אוויר

מזג אוויר באוזבקיסטן

אקלים: האקלים ברוב אוזבקיסטן הוא יבשתי חרב וחרב למחצה, עם קיץ לוהט וחורף קר ועם עונות מעבר נוחות. המשקעים המועטים מרוכזים בעיקר בחודשי החורף והאביב – בין נובמבר לאפריל.
עונות השנה בטשקנט:
▪ אביב – אמצע מרץ-אמצע מאי: מזג האוויר הולך ומתחמם והגשמים הולכים ונמוגים. הטמפרטורות עולות בהדרגה מ-15 מעלות צלזיוס במרץ ל-27 מעלות צלזיוס במאי. כמות משקעים: בחודש מרץ יורדים כ-60 מ"מ גשם, אך הממטרים מתמעטים ונפסקים בתחילת מאי.
▪ קיץ – אמצע מאי-ספטמבר: עונה יבשה וחמה מאוד. טמפרטורות יכולות לעלות בשיא הקיץ ל-36 מעלות צלזיוס.
▪ סתיו – אוקטובר-נובמבר: מזג האוויר הולך ומצטנן. הטמפרטורות יורדות בהדרגה מ-23 מעלות צלזיוס באוקטובר ל-14 מעלות צלזיוס בנובמבר. הגשמים מתחדשים ומתגברים בחודש נובמבר. כמות המשקעים בנובמבר: כ-50 מ"מ בחודש.
▪ חורף – דצמבר-מרץ: קר מאד וגשום לפרקים. הטמפרטורות יכולות לרדת בשיא החורף ל-0 מעלות צלזיוס. גשמים פזורים פה ושם. כמות משקעים: כ-50 מ"מ בחודש.
האקלים ברכס צ'ימגאן: הטמפרטורות בצ'ימגאן נמוכות בכ-5 מעלות בהשוואה לטשקנט (בכל עונה בהתאמה).

שעון

השעה באוזבקיסטן

אזורי זמן באוזבקיסטן: השעה אחידה בכל רחבי אוזבקיסטן.
שעון קיץ באוזבקיסטן: אוזבקיסטן אינה מנהיגה שעון קיץ.
הפרש השעות בין ישראל לאוזבקיסטן: השעה באוזבקיסטן מקדימה את השעה בישראל ב-3 שעות (GMT+5 שעות). בתקופת שעון הקיץ בישראל הפרש השעות מצטמצם בשעה והוא עומד על שעון ישראל ועוד שעתיים.

כסף

כסף באוזבקיסטן

המטבע באוזבקיסטן: סום (Som). שערי המטבע משתנים לעתים תכופות ועדכונם יימסר בעת פגישת התדרוך שתיערך לפני היציאה לטיול.
הצהרה על מזומנים: ייתכן שתידרשו לדווח על כמות המזומנים שברשותכם בעת הכניסה לאוזבקיסטן. אין לצאת עם יותר מזומנים משנכנסתם.
הוצאות צפויות במהלך הטיול: הערכת ההוצאות הצפויות בטיול תימסר בעת פגישת התדרוך.
החזקת הכסף: מומלץ להצטייד בדולרים אמריקאיים. יש להצטייד בשטרות מהסוג החדש. אי אפשר להחליף שטרות קרועים, מקושקשים, מסומנים או ישנים.
כרטיס אשראי: משמש בעיקר לקניות בחנויות מסודרות ולתשלום על שירותים אישיים במלונות.
משיכה מכספומטים: אין להסתמך על משיכת מזומן מכספומטים.

אוכל ושתייה

אוכל ושתייה באוזבקיסטן

מים: יש להימנע משתיית מי ברז.
ארוחות בטיול לאוזבקיסטן: האוכל באוזבקיסטן טעים, אם כי כל ארוחה נוטה להדגיש שימוש בפחמימות (לחם, אורז, פסטה וכדומה) בליווי מנה גדושה של בשר – בעיקר בשר כבש או בקר. השימוש בירקות מצומצם למדי. לאחרונה האוזבקים התחילו להכניס למטבחם גם מנות של עוף, אך מנות מסוג זה עדיין לא מוגשות ברוב הגדול של המסעדות.
▪ ארוחות בוקר: אנו נוהגים לאכול את ארוחות הבוקר במלונות. הארוחות הן מסוג בופה. המבחר כולל מיני מאפים וביצים. כמות הירקות המוגשת מועטה.
▪ ארוחות צהריים: אנחנו נוהגים לאכול ארוחות קלות במסעדות מקומיות בצדי הדרך. האוכל המבושל טעים. במסעדות הפשוטות רצוי להימנע מאכילת ירקות לא מבושלים.
▪ ארוחות ערב: אנחנו נוהגים לאכול במסעדות מקומיות או במלונות.
אוכל רחוב באוזבקיסטן: אוכל הרחוב באוזבקיסטן טעים מאוד, אך הוא מיוצר בתנאים סניטריים ירודים. לאור זאת מומלץ להתאפק ולהימנע מאכילתו.
מזון צמחוני: בארוחות המוגשות במהלך הטיול תוכלו לבחור בין אוכל רגיל לאוכל צמחוני. עם זאת עליכם להביא בחשבון שהאוזבקים אינם מורגלים לאכול אוכל צמחוני ולכן היצע האוכל הצמחוני דל למדי.
מזון מיוחד בטיול לאוזבקיסטן: מטיילים שלהם צורכי תזונה מיוחדים (כגון מזון ללא גלוטן, דל סוכר, מזון מיוחד לבעלי אלרגיות וכדומה), מתבקשים ליידע אותנו בעת ההרשמה. בקשתם תועבר לספקי השירותים השונים, אך החברה אינה מתחייבת שהמטייל אכן יקבל מזון המותאם לצרכיו. על מטיילים אלה להצטייד מראש במזון המתאים לצורכיהם המיוחדים למשך כל ימי הטיול.
מזון כשר: ארוחות כשרות יוגשו רק בטיולים שמיועדים מלכתחילה לשומרי מסורת. במקרה כזה בתנאי הטיול יצוין במפורש שהארוחות מותאמות לשומרי כשרות. מטיילים שומרי כשרות שנוסעים בטיולים שבהם אין סידורים מתאימים יוכלו להזמין מזון צמחוני.

מלונות

מלונות באוזבקיסטן

מיזוג אוויר במלונות: במלונות רבים באוזבקיסטן מערכת מיזוג האוויר בחדרים אינה פועלת מחוץ לעונה החמה.
חדרים זוגיים: ברוב החדרים הזוגיים באוזבקיסטן יש שתי מיטות, ולא מיטה זוגית גדולה.
חדר ליחיד: בחלק מהמלונות החדר ליחיד הוא קטן ומוצעת בו מיטת יחיד.

טיסות

טיסות לאוזבקיסטן

כרטיסי טיסה: פרטים מלאים לגבי הטיסות (מספרי טיסות, שעות, מועדים ומסלולים) יימסרו בעת פגישת התדרוך שתתקיים כמה שבועות לפני היציאה לטיול. כרטיסי הטיסה יימסרו לכם קרוב יותר למועד היציאה.
כבודה בטיסות הבינלאומיות והפנימיות: ברוב הטיסות הבינלאומיות והפנימיות מותר לנוסע במחלקת תיירים למסור מזוודה אחת שמשקלה אינו עולה על 20 ק"ג. כל חריגה במשקל או במספר התיקים מחייבת תשלום נוסף. אנא תכננו את משקל הכבודה שלכם בהתאם.
הושבה בטיסות: מטיילים שטיסותיהם הוזמנו בטיסות אישיות רשאים בדרך-כלל (על פי מדיניות חברת התעופה) לבחור את מקומות ההושבה במטוס. לעומתם, רוב חברות התעופה אינן מאפשרות מטיילים שמכורטסים בכרטוס קבוצתי לבצע מראש הושבה במטוס. אנו נשתדל לעזור כמיטב יכולתנו, אבל עליכם להיות ערוכים לאפשרות שהקצאת המושבים תיעשה רק בעת הנפקת כרטיס העלייה למטוס.

תקשורת

תקשורת באוזבקיסטן

קידומת בינלאומית: הקידומת של אוזבקיסטן היא 998.
טלפונים במלונות: בעת פגישת התדרוך שתתקיים לקראת הנסיעה תימסר למטיילים רשימת טלפונים ופקסים במלונות שבהם נתארח. מומלץ להשאיר את הרשימה אצל קרוביכם בארץ כדי שיוכלו להתקשר אליכם במהלך הטיול.
טלפונים סלולריים: מומלץ לרכוש מראש חבילת שיחות ומסרונים דרך חברת הסלולר שלכם.
Wi-Fi: הנגישות ל-Wi-Fi באוזבקיסטן מוגבלת למדי. כמה מבתי הקפה, מהמסעדות ומהמלונות מציעים גלישה חינם ללקוחותיהם. המלונות מאפשרים גלישה באזור הלובי. גלישה בחדרי המלונות זמינה רק בחלק מהמלונות, אם כי בשנים האחרונות אפשרויות הגלישה הולכות ומשתפרות.
גלישה באמצעות הרשת הסלולרית: הגלישה דרך הרשת הסלולרית היא בתשלום. אם אתם מתכוונים לגלוש דרך הרשת הסלולרית עליכם לרכוש מראש דרך חברת הסלולר שלכם חבילת גלישה. אם תעדיפו להימנע מגלישה מקרית בתשלום – תאמו עם חברת הסלולר חסימת גלישה לפרק הזמן שתשהו בחו"ל.

צילום

צילום באוזבקיסטן

בעיקרון אפשר לצלם כמעט בכל מקום. עם זאת, באתרים רבים מופיעות הנחיות משולטות בנוגע לצילום, שלעתים אוסרות על שימוש בפלאש ולעתים אוסרות על צילום בכלל. יש לכבד זאת. אם יש ספק לגבי הרשות לצלם – אנא בדקו זאת עם בעלי התפקיד במקום.
צילום מתקנים רגישים: יש להימנע בתוקף מצילום מתקנים רגישים כגון מוסדות ממשלתיים, מחנות צבא, שדות תעופה, תחנות גבול, סכרים, גשרים, אנשי צבא ומשטרה וכדומה. צילום מסוג זה יכול לגרור החרמת המצלמה ואפילו מעצר.

חשמל

חשמל באוזבקיסטן

החשמל באוזבקיסטן: 220 וולט, השקעים הם על פי התקן האירופי (שני פינים עגולים– רגילים או עבים).

המלצות להתנהגות

המלצות להתנהגות באוזבקיסטן

אוזבקיסטן היא מדינה חילונית, אם כי רוב האוכלוסייה הוא מוסלמי. להלן כמה כללים להתנהגות שאנו ממליצים לאמץ מתוך כבוד למארחים ומתוך רצון לחוות טוב יותר את אורח החיים באוזבקיסטן.
קוד לבוש: בשל הביקורים באתרים קדושים והכבוד לאוכלוסייה המקומית יש להקפיד בבחירת בגדים שאינם חושפניים. הערה זו נכונה גם לגברים וגם לנשים ובכל עונות השנה. עליכם ללבוש חולצה בעלת שרוולים (לפחות שרוולים קצרים) המכסים את הכתפיים ומכנסיים/ חצאית המכסים את הברכיים (לפחות מכנסי שלושת-רבעי, ועדיף מכנסיים ארוכים).
ביקור במסגדים: בעת ביקור במסגדים ומדרסות עליכם להקפיד על המנהגים המקומיים. כך, למשל, אין להיכנס למסגדים בשעות התפילה, אין להיכנס לאזורים שהכניסה אליהם מוגבלת, יש לחלוץ נעליים ולהתעטף בכיסוי ראש במקומות שבהם אתם נדרשים לעשות כן. יש להקפיד על המנהגים הללו הקפדה יתרה בעת צום הרמדאן.
רישום במלונות: מלונות חייבים למסור לרשויות את פרטי הדרכון של כל אורחיהם. בעת הכניסה למלון תידרשו להציג את הדרכונים ולמלא טפסים. פקיד הקבלה ימסור לידיכם אישור על שהייה במלון. עליכם לשמור את האישור עד עזיבת אוזבקיסטן.
טיפים: נהוג לתת טיפים לסבלים (אירו אחד לכל מזוודה), למלצרים (כ-5% ממחיר הארוחה) ולנהגי מוניות (טיפ קטן של עיגול הסכום כלפי מעלה).

מצבי חירום

מצבי חירום באוזבקיסטן

פגעי טבע באוזבקיסטן: אוזבקיסטן סובלת מרעידות אדמה חזקות, אף שתדירותן נמוכה מאוד. רעידת האדמה הגדולה האחרונה התרחשה בשנת 1966.
כיצד לפעול במצבי חירום: בכל מקרה חירום עליכם להיעזר קודם כל במדריך הטיול, במדריכים המקומיים או בנציגים שלנו. במקביל דווחו למשרדנו בדחיפות את פרטי המקרה כדי שנוכל לסייע מרחוק. אם מדובר בעניינים רפואיים או משפטיים חמורים יש לערב גם את שגרירות ישראל הקרובה.
הזעקת אמבולנסים: במקרה הצורך אפשר להזמין אמבולנס על ידי חיוג למספר 03. אף שבמספר זה אין אף אחד שדובר אנגלית, עדיין הם יבינו את המושג אמבולנס.
בתי חולים: בתי החולים באוזבקיסטן אינם מצוידים במכשור רפואי מתקדם. במקרה הצורך מומלץ, לאחר קבלת עזרה ראשונה בבית חולים מקומי, להעביר את המאושפז בהקדם לבית חולים בארץ, בדלהי או באירופה.
מרכז מצב במשרד החוץ: מרכז המצב של משרד החוץ משמש כמרכז שליטה, דיווח ותיאום במצבי שגרה וחירום. מרכז המצב מאויש תמיד ומסוגל לתת מענה ראשוני לפניות.
טלפון: 972-2-5303155, פקס: 972-2-5303896, דוא"ל: matzav@mfa.gov.il.

אורגנץ'

אורגנץ'

העיר אורגנץ' (Urgench) שוכנת בדלתת הנהר אמו דריה (Amu Daria). אורגנץ' נוסדה באמצע המאה ה-19 בידי הסובייטים. כיום מתגוררים בה כ-150 אלף בני אדם. אורגנץ' העתיקה (קוניה אורגנץ') ננטשה במאה ה-16 לאחר שהנהר שינה את מסלולו ותושביה נותרו ללא מים. קוניה אורגנץ' נמצאת בטורקמניסטן.

בוכרה

בוכרה

מחוז בוכרה (Bukhara) נמצא בערבות טוראן (Turan) ושטחו הוא פי שישה משטחה של מדינת ישראל. העיר בוכרה (Bukhara), בירת המחוז, שוכנת בנווה מדבר פורה, והייתה תחנה חשובה על דרך המשי. העיר נוסדה לפני כ-2,500 שנה. במאה השביעית הגיע לכאן האסלאם, ובעיר נבנו מדרסות ומסגדים, שנבנו תחת השפעות אדריכליות שונות. למשל, מסגד קליאן שהוקם במאה ה-16 על חורבות מסגד קודם ומינרט קליאן שנבנה במאה ה-12. גם היום יש בעיר שווקים תוססים, השוכנים במבנים עתיקים. בשוק הטאקי-סאראפון (Taqi-Sarrafon) תוכלו למצוא בדי משי, שטיחים יפהפיים, צלחות חרס יפות ועבודות יד אחרות. בוכרה נתנה את שמה לקהילה היהודית שהתגוררה בערים בוכרה, טשקנט וסמרקנד, ובמקומות נוספים במרכז אסיה. על פי המסורת יהודי בוכרה הם צאצאים של עשרת השבטים. יהודים ממוצא אשכנזי הגיעו לערי אוזבקיסטן ממקומות שונים באירופה במהלך המאה ה-20.

חיווה

חיווה

חיווה (Khiva) נבנתה במאה השמינית באחד מסעיפי דרך המשי, בנווה המדבר של חוריזאם (Khorezm) שבמדבר קראקום. לאחר שקוניה אורגנץ' ניטשה, שגשגה חיווה. במאה ה-16 הפכה לבירת החאנאת של חיווה – ממלכה עצמאית שהתקיימה במשך כמה מאות שנים עד לראשית המאה ה-20. בעיר העתיקה, איצ'ן קאלה, נותרו שרידי חומה, ארמונות ומסגדים, שנותרו בעיקר מאז המאה ה-16. מסגד ג'ומעה, שרד את ההרס שזרע צ'ינגיס חאן בעיר.

טשקנט

טשקנט

טשקנט (Tashkent), בירת אוזבקיסטן, היא כיום כרך מודרני שמתגוררים בו 2.2 מיליון בני אדם. העיר נמצאת במזרח המדינה, במחוז בעל אותו שם. פירוש שמה הוא "מבצר האבן" והיא שימשה עיר חשובה על דרך המשי. רעש אדמה שפקד את העיר בשנת 1966 הוביל לכך שכמעט לא נותר זכר מטשקנט העתיקה. העיר נבנתה מחדש בשלל סגנונות: רבי קומות, מבנים המחקים אדריכלות מוסלמית ואחרים שנבנו בסגנון סובייטי.

נוקוס | צילום: ChanOJ

נוקוס

נוקוס (Nukus) היא בירת הרפובליקה האוטונומית קרקלפקסטן, בקצה הצפוני של אוזבקיסטן. בסמוך לעיר ישנו בית קברות חשוב ובמוזיאון סביצקי שבעיר מוצג אוסף אתנוגרפי מעניין, בצד יצירות אוונגארד רוסי.

סמרקנד

סמרקנד

סמרקנד (Samarkand) היא העיר השנייה בגודלה באוזבקיסטן. העיר מעבירה היטב את אווירת דרך המשי האגדית, עם המסחר וההשפעות הזרות, ויש בה דוגמאות יפות של אדריכלות מוסלמית. בשנת 1370 הפך אותה טימור לנג לבירתו, והוא ובני משפחתו בנו בה בה מבנים מפוארים רבים ובהם המאוזוליאום של טימור לנג. בתקופתו של אולוג בג, נכדו של טימור לנג, נבנו בעיר מבני מדרסה מרשימים. אתר מרשים נוסף הוא כיכר רג'יסטן – מקבץ מרשים של מסגדים ומדרסות שנבנו על ידי השושלת השייבאנדית. לא רחוק משם נמצא שוק סיאוב (Siob) עם ריחות תבלינים משכרים, אבטיחים ומלונים עצומים, ובשולי השוק גם כמה דוכנים של קמעות ושיקויים. אתר מעניין נוסף הוא אפרסיאב (Afrasiab), גבעה בצפון-מזרח סמרקנד, שיש בה שרידים מהתיישבות מהמאות החמישית לפנה"ס ועד למאה ה-13 לספירה, כשנהרסה בידי המונגולים. מוזיאון אפרסאייד (Afrasiab Museum of Samarkand) הוא מוזיאון לארכיאולוגיה המציג ממצאים מהמקום, כולל ציורי קיר משוחזרים.

פרגנה

פרגנה

עמק פרגנה (Ferghana) הוא האזור הפורה ביותר במרכז אסיה. בחלקו האוזבקי מתגוררת כשליש מאוכלוסיית המדינה. הערים השוכנות כאן הן: פרגנה, שהוקמה בידי הרוסים במאה ה-19; קוקנד, בירת אמירות קוקנד שהובסה בידי הרוסים; ומרגילן, שהיא מרכז לתעשיית משי. בזמן השלטון הסובייטי, שעודד את תוכנית הקולקטיביזציה והמיכון החקלאי, נחשבה אוזבקיסטן, ובה עמק פרגנה, כמרכז ייצור של כותנה ("הזהב הלבן"). גם כיום מגדלים בעמק כותנה. לגידול הכותנה באוזבקיסטן, בעיקר בחלקיה המדבריים, השפעה מכרעת על התייבשותה של ימת אראל לאחר שמי נהרות נחסמו בדרכם לימה ושימשו להשקיית שדות הכותנה.

שאחריסאבז

שאחריסאבז

שאחריסאבז (Shakhrisabz) היא עיר השוכנת במרחק של כ-80 קילומטר מדרום לסמרקנד. העיר שכונתה בעבר קש (Kesh) היא מקום הולדתו של האמיר טימור. שרידי ארמונו עדיין ניצבים כאן, וכך גם קברו של אחד מבניו ומסגד Kok Gumbaz.