הארכיטקטורה והאמנות שנוצרו במפגש מערב ומזרח
קורס על האמנות ההלניסטית העשירה, עם ארכיטקטורה ויצירות אמנות שלא נראו כמותן, ועל האמנות הרומית שהישגיה הגיעו לשיאים סגנוניים וטכנולוגיים.
מועד היציאה בהדרכת סטטוס
11/04/2024 ד"ר נעמה וילוז'ני ההרשמה בעיצומה
פרטים נוספים
הארכיטקטורה והאמנות שנוצרו במפגש מערב ומזרח
ההרשמה בעיצומה
הארכיטקטורה והאמנות שנוצרו במפגש מערב ומזרח
סמינר מטייל לעיר הנצח
סמינר מטייל לעיר הנצח - אומנות, ארכיטקטורה ותרבות לאורך הדורות בבירת האימפריה הרומית, מרכז העולם הקתולי ובירת איטליה המודרנית.
מועד היציאה בהדרכת סטטוס
05/05/2024 ד"ר נעמה וילוז'ני טיול מלא
פרטים נוספים
סמינר מטייל לעיר הנצח
טיול מלא
סמינר מטייל לעיר הנצח
דרכונים

דרכונים

תוקף דרכון: יש להצטייד בדרכון שתוקפו לפחות ל-6 חודשים לפני מועד הכניסה לאיטליה.
עמודים ריקים בדרכון: יש לוודא שיש לכם לפחות 2 עמודים ריקים בדרכון.

אשרת כניסה

אשרת כניסה לאיטליה

אשרת כניסה לבעלי דרכון ישראלי: מטיילים הנושאים דרכון ישראלי פטורים מהוצאת אשרת כניסה מראש לפני נסיעתם לאיטליה. אישור כניסה ל-90 יום יונפק בלי תשלום בעת הכניסה לאיטליה.
אשרות למטיילים בעלי דרכונים זרים: מטיילים המתכוונים להיכנס לאיטליה עם דרכון לא ישראלי צריכים לברר אם עליהם להנפיק אשרה על פי לאומיות דרכונם. אנא ידעו אותנו על כך בעת ההרשמה ונסייע לכם בבירור הנושא.

בריאות וחיסונים

בריאות וחיסונים בטיול לאיטליה

אנו מנועים מלתת הנחיות למטיילים לגבי בריאות וחיסונים. בנושאים אלה אנא פנו לאתר משרד הבריאות, ללשכות הבריאות האזוריות או למרפאות המטיילים.
התייעצות עם גורמים מוסמכים: משרד הבריאות מפרסם את רשימת החיסונים הנדרשת לכל מקום, ובצדה - סייגים לחיסון על פי גיל, מצב רפואי והיסטוריית חיסונים. מטיילים יכולים למצוא עצמם מצד אחד נדרשים לחיסון כלשהו, ומן הצד האחר מנועים מלקבלו מחמת גילם, מצבם הרפואי או ההיסטוריה החיסונית שלהם. במקרה כזה הם ייאלצו לבחור בין ביטול נסיעתם ובין נסיעה לטיול בלי להתחסן חרף הסיכון הכרוך בכך. לאור זאת אנו ממליצים לכל מטייל לבדוק עם גורמים רפואיים מוסמכים את סוגיית החיסונים הנדרשים לו ואם חלות עליו הגבלות לקבלתם - עוד בטרם ההרשמה לטיול.
הרשמה מאוחרת: המלצת משרד הבריאות היא להתייעץ ולהתחסן 6-4 שבועות לפני מועד הנסיעה. מטיילים שנרשמים לטיול לאחר מועד זה חייבים להביא בחשבון שהם לא יספיקו להתייעץ בזמן או שהחיסונים שיקבלו לא יגיעו לאפקטיביות מלאה טרם נסיעתם.
למידע נוסף: יש להיכנס לדף חיסונים ולשכות בריאות.

ביטחון אישי

ביטחון אישי באיטליה

הפגנות: הפגנות יכולות להתארגן בתוך זמן קצר. עליכם לשמור מרחק מכל הפגנה.
גנבה וכייסות: תיירים נתקלים לעתים בבעיה של גנבה או כייסות. עיקר הגנבות מתרחשות ברכבות אל שדות התעופה ומהם, בתחבורה הציבורית ובמקומות הומי אדם באזורי תיירות מרכזיים. פעמים רבות הכייסים פועלים בצוות, כשאחד מסיח את דעתכם והאחר מרוקן את כיסיכם. המטרות העיקריות של הגנבים הן כסף ודרכונים. יש לשמור על ערנות ולהקפיד על נשיאת הדרכון, הכסף ושאר מסמכי הנסיעה בצמוד לגוף ובהשגחה מתמדת.
שימוש בכספות: אם אפשר מומלץ לשמור כסף ומסמכים בכספות בחדרכם במלון.
הצגת מסמך מזהה: עליכם להציג מסמך מזהה על פי דרישה. אם הדרכון שלכם לא עליכם, תידרשו להציג צילום דרכון.
שימוש במוניות: יש להקפיד על נסיעה במוניות חוקיות (לכולן יש סימון מואר בגג) ולוודא שהנהג איפס את המונה בתחילת הנסיעה.
נהיגה עצמית: בערים רבות באיטליה חל איסור על כניסה עם רכב למרכז העיר. גבולות האזור האסור מסומנים על הכביש באותיות ZTL. רכב שנכנס לאזור אסור מצולם ונקנס אוטומטית. הכניסה לתוך רומא מותרת בימים מסוימים לכלי רכב שלוחית המספר שלהם מסתיימת בספרה זוגית או פרטית לסירוגין. לפני הכניסה עליכם לוודא שכניסתכם מותרת לפי לוחית המספר.
פריצה לרכב: אם אתם מטיילים ברכב שכור הקפידו להסתיר כל חפץ בעל ערך, בשל השיעור הגבוה של פריצות לכלי רכב חונים.
אזהרות מסע: נכון למועד כתיבת מידע זה אין אזהרת מסע לאיטליה. מידע מעודכן בנושא מופיע באתר המטה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה ובאתר במשרד החוץ. עם זאת יודגש שאיטליה, כמו שאר אירופה, עלולה להיות יעד לטרור. נדרשת ערנות מוגברת במהלך השהייה בחו"ל. עליכם להיות קשובים לעדכונים בתקשורת המקומית ולהישמע להנחיות גורמי הביטחון במקום.

מזג אוויר

מזג אוויר באיטליה

אקלים: האקלים ברוב איטליה הוא ים תיכוני, להוציא את רכס האלפים שהאקלים בו הוא אלפיני. קיימים הבדלי אקלים ניכרים בין הצפון לדרום. האזור שבין האלפים לרכס האפנינים הטוסקנו-אמיליאניים מאופיין בחורף קר וקיץ חם ולח. במרכז ובדרום איטליה, האקלים נוח יותר עם חורף קריר וקיץ חם. החורף והקיץ נעשים חמים יותר ככול שמדרימים.
עונות השנה ברומא:
▪ אביב – אמצע אפריל-יוני: רוב הימים נאים, אף שייתכנו פרקי גשם קצרים. טמפרטורות ממוצעות: 28-22 מעלות צלזיוס. כמות משקעים: כ-65 מ"מ בחודש.
▪ קיץ – יולי-אוגוסט: עונה יבשה וחמה. טמפרטורות ממוצעות: 32-29 מעלות צלזיוס.
▪ סתיו – ספטמבר-נובמבר: עונה נוחה וגשומה. הטמפרטורות יורדות בהדרגה מ-26 מעלות בספטמבר ל-15 מעלות בנובמבר. הגשמים מתחדשים אחרי הקיץ היבש. כמות המשקעים: כ-100 מ"מ בחודש.
▪ חורף – דצמבר-מרץ: גשום וקריר. הטמפרטורות יורדות ל-12-9 מעלות צלזיוס. כמות משקעים: כ-70 מ"מ בחודש.
האקלים ברכס האלפים: הטמפרטורות באלפים נמוכות בכ-8 מעלות לעומת אלה של רומא (בכל עונה בהתאמה). עיקר הגשמים יורדים בחודשים אוקטובר-מאי. בשיא החורף, בחודשים דצמבר-פברואר, יורדים שלגים והצירים נחסמים לעתים לתנועה.

שעון

השעה באיטליה

אזורי זמן באיטליה: השעה אחידה בכל רחבי איטליה.
הפרשי השעות בין ישראל לאיטליה: השעה באיטליה היא שעון ישראל פחות שעה (GMT+1).
שעון קיץ באיטליה: איטליה עוברת לשעון קיץ בסוף מרץ וחוזרת לשעון חורף בסוף אוקטובר. בשל ההבדלים הנהוגים במועדי שעון הקיץ בין איטליה לישראל ייתכנו (בסמוך להתחלה ולסיום של שעון הקיץ) הבדלים של פלוס-מינוס שעה מהפרשי השעות שצוינו לעיל.

כסף

כסף באיטליה

המטבע באיטליה: אירו (Euro).
הוצאות צפויות במהלך הטיול: הערכת ההוצאות הצפויות בטיול תימסר בעת פגישת התדרוך.
החזקת הכסף: אנחנו ממליצים להצטייד בשני אמצעי תשלום – מזומן וכרטיס אשראי:
▪ אירו מזומן: מומלץ להצטייד מראש בשטרות של אירו. לתשומת לבכם: האירופאים אינם ששים לקבל תשלום בשטרות של 500 אירו. מומלץ להימנע משימוש בשטרות מסוג זה.
▪ כרטיס אשראי: אפשר להשתמש בכרטיסי אשראי לכל הוצאה בטיול. ניתן להשתמש בכרטיס האשראי גם למשיכת מזומנים מכספומטים. הכספומטים נפוצים בעיקר בערים הגדולות.

אוכל ושתייה

אוכל ושתייה באיטליה

מים: אפשר לשתות מי ברז באיטליה בלי חשש.
ארוחות בטיול לאיטליה: המטבח האיטלקי הוא אחד הטובים בעולם כולו.
▪ ארוחות בוקר: אנו נוהגים לאכול את ארוחות הבוקר במלונות. הארוחות הן מסוג בופה, אם כי האיטלקים ממעטים להגיש ירקות טריים וביצים (למעט ביצים קשות).
▪ ארוחות צהריים: אנחנו נוהגים לאכול ארוחות קלות במזנונים מהירים, במסעדות מקומיות או בבתי קפה שעל הדרך – בהתאם לתכנית הטיול בכל יום.
▪ ארוחות ערב: אנחנו נוהגים לאכול במסעדות מקומיות או במלונות. לידיעתכם, האיטלקים נוהגים לאכול בשעות הערב המאוחרות.
מזון צמחוני: בארוחות המוגשות במהלך הטיול תוכלו לבחור בין אוכל רגיל לאוכל צמחוני.
מזון מיוחד בטיול לאיטליה: מטיילים שלהם צורכי תזונה מיוחדים (כגון מזון ללא גלוטן, דל סוכר, מזון מיוחד לבעלי אלרגיות וכדומה), מתבקשים ליידע אותנו בעת ההרשמה. בקשתם תועבר לספקי השירותים השונים, אך החברה אינה מתחייבת שהמטייל אכן יקבל מזון המותאם לצרכיו. על מטיילים אלה להצטייד מראש במזון המתאים לצורכיהם המיוחדים למשך כל ימי הטיול.
מזון כשר: ארוחות כשרות יוגשו רק בטיולים שמיועדים מלכתחילה לשומרי מסורת. במקרה כזה בתנאי הטיול יצוין במפורש שהארוחות מותאמות לשומרי כשרות. מטיילים שומרי כשרות שנוסעים בטיולים שבהם אין סידורים מתאימים יוכלו להזמין מזון צמחוני.

מלונות

מלונות באיטליה

סבלות במלונות: במלונות רבים אין שירותי סבלות. מומלץ להשתמש במזוודה בעלת גלגלים, ולהעלות אותה או להורידה בכוחות עצמכם. ברוב המלונות יש מעליות, המקלות על העלאת והורדת המזוודה בין הקומות השונות.
מיזוג אוויר במלונות: במלונות רבים באיטליה מערכת מיזוג האוויר בחדרים אינה פועלת מחוץ לעונה החמה.
חדרים זוגיים: ברוב החדרים הזוגיים באיטליה יש שתי מיטות, ולא מיטה זוגית גדולה.
חדר ליחיד: בחלק מהמלונות החדר ליחיד הוא קטן ומוצעת בו מיטת יחיד.

טיסות

טיסות לאיטליה

כרטיסי טיסה: פרטים מלאים לגבי הטיסות (מספרי טיסות, שעות, מועדים ומסלולים) יימסרו בעת פגישת התדרוך שתתקיים לפני היציאה לטיול. כרטיסי הטיסה יימסרו לכם בדוא"ל סמוך למועד היציאה.
כבודה בטיסות הבינלאומיות והפנימיות: ברוב הטיסות הבינלאומיות והפנימיות מותר לנוסע במחלקת תיירים למסור מזוודה אחת שמשקלה אינו עולה על 20 ק"ג. כל חריגה במשקל או במספר התיקים מחייבת תשלום נוסף. אנא תכננו את משקל הכבודה שלכם בהתאם.
הושבה בטיסות: מטיילים שטיסותיהם הוזמנו בטיסות אישיות רשאים בדרך-כלל (על פי מדיניות חברת התעופה) לבחור את מקומות ההושבה במטוס. לעומתם, רוב חברות התעופה אינן מאפשרות מטיילים שמכורטסים בכרטוס קבוצתי לבצע מראש הושבה במטוס. אנו נשתדל לעזור כמיטב יכולתנו, אבל עליכם להיות ערוכים לאפשרות שהקצאת המושבים תיעשה רק בעת הנפקת כרטיס העלייה למטוס.

תקשורת

תקשורת באיטליה

קידומת בינלאומית: הקידומת של איטליה היא 39.
טלפונים במלונות: בעת פגישת התדרוך שתתקיים לקראת הנסיעה תימסר למטיילים רשימת טלפונים ופקסים במלונות שבהם נתארח. מומלץ להשאיר את הרשימה אצל קרוביכם בארץ כדי שיוכלו להתקשר אליכם במהלך הטיול.
טלפונים סלולריים: מומלץ לרכוש מראש חבילת שיחות ומסרונים דרך חברת הסלולר שלכם.
Wi-Fi: הנגישות ל-Wi-Fi באיטליה נפוצה למדי. בתי קפה, מסעדות ומלונות מציעים כיום גלישה חינם ללקוחותיהם. המלונות מאפשרים גלישה בלי תשלום גם באזור הלובי וגם בחדרים.
גלישה באמצעות הרשת הסלולרית: הגלישה דרך הרשת הסלולרית היא בתשלום. אם אתם מתכוונים לגלוש דרך הרשת הסלולרית עליכם לרכוש מראש דרך חברת הסלולר שלכם חבילת גלישה. אם תעדיפו להימנע מגלישה מקרית בתשלום – תאמו עם חברת הסלולר חסימת גלישה לפרק הזמן שתשהו בחו"ל.

צילום

צילום באיטליה

בעיקרון אפשר לצלם כמעט בכל מקום. עם זאת, באתרים רבים מופיעות הנחיות משולטות בנוגע לצילום, שלעתים אוסרות על שימוש בפלאש ולעתים אוסרות על צילום בכלל. יש לכבד זאת. אם יש ספק לגבי הרשות לצלם – אנא בדקו זאת עם בעלי התפקיד במקום.

חשמל

חשמל באיטליה

החשמל באיטליה: 220 וולט, השקעים הם על פי התקן האירופי (שני פינים עגולים).

המלצות להתנהגות

המלצות להתנהגות באיטליה

להלן כמה כללים להתנהגות שאנו ממליצים לאמץ מתוך כבוד למארחים ומתוך רצון לחוות טוב יותר את אורח החיים באיטליה.
ביקור בכנסיות: אם אתם נקלעים לכנסייה בשעת מיסה, נהגו בכבוד באירוע. אל תשוטטו ואל תצלמו. התנהגות כ"תייר" בזמן תפילה נחשבת לבוטה. בביקור בכנסייה או במנזר יש להימנע מלבוש חשוף.
ביקור באתרי מורשת חשובים: האיטלקים מטילים קנסות על השלכת אשפה, ישיבה על מדרגות למרגלות מונומנטים חשובים, אכילה ושתייה בקרבת כנסיות וכדומה. אנא כבדו את המקום שבו אתם מבקרים והימנעו מהתנהגות מסוג זה.
רישום במלונות: מלונות חייבים למסור לרשויות את פרטי הדרכון של כל אורחיהם. בעת הכניסה למלון תידרשו להציג את הדרכונים ולמלא טפסים. עליכם להמתין בלובי עד להחזרת הדרכונים מפקידי הקבלה.
במסעדות: קריאה לאנשי שירות בנקישה באצבעות או בצעקה נחשבת לגסות ועשויה לגרור התעלמות.
טיפים: נהוג לתת טיפים לסבלים (כ-2 אירו לכל מזוודה), לחדרנים (כ-1 אירו ליום), למלצרים (כ-5% ממחיר הארוחה, ותוספת אם תרצו להודות על שירות טוב) ולנהגי מוניות (טיפ קטן של עיגול הסכום כלפי מעלה).
לבוש באתרי נופש: בגדי הים נועדו רק לשימוש בחוף. אנא הקפידו שלא להסתובב ברחובות כשאתם לבושים רק בבגד ים.

מצבי חירום

מצבי חירום באיטליה

פגעי טבע באיטליה: איטליה חשופה למגוון סיכונים של פגעי טבע, ובהם רעידות אדמה והתפרצויות וולקניות. הרשות המטאורולוגית האיטלקית עוקבת אחר מוקדי הסיכון ובמידת הצורך משדרת אזהרות בכל אמצעי התקשורת. במקרה של התראה יש לפעול לפי הנחיות הרשויות המקומיות.
▪ רעידות אדמה: איטליה ממוקמת באזור פעיל מבחינה סיסמית. בכל חדר במלון תמצאו הוראות להתנהגות במקרה של רעידת אדמה.
▪ הרי געש: בדרום איטליה ישנם כמה הרי געש פעילים (בייחוד אתנה וסטרומבולי), הנתונים במעקב מתמיד.
כיצד לפעול במצבי חירום: בכל מקרה חירום עליכם להיעזר קודם כל במדריך הטיול, במדריכים המקומיים או בנציגים שלנו. במקביל דווחו למשרדנו בדחיפות את פרטי המקרה כדי שנוכל לסייע מרחוק. אם מדובר בעניינים רפואיים או משפטיים חמורים יש לערב גם את שגרירות ישראל הקרובה.
טלפונים בחירום: מספר הטלפון לשירותי חירום באיטליה הוא 118.
מרכז מצב במשרד החוץ: מרכז המצב של משרד החוץ משמש כמרכז שליטה, דיווח ותיאום במצבי שגרה וחירום. מרכז המצב מאויש תמיד ומסוגל לתת מענה ראשוני לפניות.
טלפון: 972-2-5303155, פקס: 972-2-5303896, דוא"ל: matzav@mfa.gov.il.

אגם מאג'ורה

אגם מאג'ורה

אגם מאג'ורה (Lago Maggiore), "האגם הגדול", שוכן ב"ארץ האגמים" שבצפון איטליה, והוא האגם השני בגודלו במדינה. חלקו הצפוני של האגם, שצורתו צרה וארוכה, נמצא בשווייץ, וחלקו הדרומי נמצא בשטחי הפרובינציות פיימונטה ולומברדייה. בקצהו הדרום-מערבי נמצאת העיר האיטלקית ארונה (Arona), הנמצאת במרחק של כ-25 קילומטר מנמל התעופה של מילאנו. האגם הוא יעד נופש פופולרי, ואפשר לנצל את השהות בו לביקור בכמה יעדים הנמצאים בסמוך אליו: תצפית מפסגת הר מוטארונה המשקיף אל האגם ושוכן בסמוך לעיירה סטרסה (Stresa); הגנים הבוטניים המרהיבים של וילה טרנטו (Villa Taranto); מסטרסה ומיעדים נוספים על שפת האגם, אפשר לצאת לשיט לאיי בורומאו (Isole Borromeo) – איים קטנים הנקראים על שם בעליהם בעבר, משפחת בורומאו. מערבית לאגם נמצא הפארק הלאומי ואל גרנדה (Parco Nazionale Val Grande), יעד מעניין לחובבי טבע. אגם מאג'ורה מארח בכל קיץ פסטיבל מוזיקה נחשב.

אגם קומו

אגם קומו

אגם קומו (Lago di Como), הוא האגם השלישי בגודלו באיטליה. הוא שוכן ב"ארץ האגמים" בצפון המדינה. צורתו כצורת אות Y הפוכה – בקצה הדרום-מערבי נמצאת קומו (Como), עיר ימי-ביינימית יפה, ובקצה הדרום-מזרחי נמצאת העיירה לקו (Lecco). החל מהתקופה הרומית נבנו על שפת האגם וילות לעשירי האזור: וילה קרלוטה, וילה ד'אסטה, וילה בלביאנלו, וילה מלצי ד'אריל, וילה סרבלוני. כדאי לבקר גם במתחם הדתי סאקרו מונטה די אוסוצ'ו (Sacro Monte di Ossuccio), הנמצא על גבעה בקצה המערבי.

אורבייטו

אורבייטו

העיירה אורבייטו (Orvieto) נמצאת בקצה המערבי של אומבריה (Umbria). אורבייטו, שנבנתה על פסגת הר עשוי טוף געשי, יושבה עוד בימי האטרוסקים. אל העיר העתיקה מובילה רכבת פוניקולר. מומלץ לבקר בקתדרלה שלה (הדואומו), אחת היפות באיטליה, שחזיתה מעוררת השתאות. בתוך הקתדרלה נמצאת הקפלה של סן בריציו הכוללת פרסקו יום הדין של פרא אנג'ליקו ובנוצו גוצולי. מומלץ גם לבקר בבאר האפיפיור, שנחצבה במאה ה-16 כשהאפיפיור נמלט אל העיר לאחר שרומא נכבשה. בסמוך לעיר יש כרמים רבים, המשמשים לייצור היין המקומי.

אסיזי

אסיזי

העיר אסיזי (Assisi), הנמצאת באומבריה, היא מקום הולדתו של הקדוש הקתולי פרנציסקוס מאסיזי, מייסד המנזר הפרנסיצקני, ומי שהאמין כי על הנזירים לסייע לחלשים (האפיפיור הנוכחי בחר בשמו מתוך כבוד לדמותו). רבים מבתי העיר בנויים מאבן ורודה האופיינית לאזור. מעל העיר ניצבת מצודת רוקה מג'ורה (Rocca Maggiore). בחלק התחתון של העיר נמצאת הבזיליקה של פרנסיצקוס הקדוש מאסיזי (Basilica Papale di San Francesco) הנחשבת לאתר מורשת עולמית, ומושכת אליה מיליוני צליינים. קירות הקריפטה, מקום קברו של הקדוש, מעוטרים בפרסקאות שכמה מהן צוירו על ידי ג'וטו. לא רחוק מאסיזי נמצא מנזר ארמו דלה קרצ'רי (Eremo delle Carceri) שבחצרו יש עץ שעליו, על פי המסורת המקומית, ישבו ציפורים והקשיבו לדרשותיו של הקדוש.

בולוניה

בולוניה

העיר בולוניה (Bologna), בירת חבל אמיליה רומאנה, נמצאת בעמק פו. בולוניה היא עיר של סטודנטים: אוניברסיטת בולוניה, שנוסדה בשנת 1088, נחשבת לאחת האוניברסיטאות העתיקות בעולם. שני המגדלים (Le Due Torri) הם סמלה של העיר, ועל אחד מהם, הנקרא "מגדל החמורים", אפשר לטפס לתצפית. אתרים מעניינים נוספים הם הכיכרות פיאצה מאג'ורה (Piazza Maggiore) ופיאצה דל נטונו (Piazza del Nettuno) שסביבה מבנים עתיקים כמו ארמון המושל, ארמון הקהילה וקתדרלת סן פטרוניו. העיר, הנמצאת בחבל ארץ שהאוכל שלו נחשב לאחד הטובים באיטליה, תרמה לקולינריה העולמית את הספגטי בולונז, שיבוש שמה של מנת ראגו משובחת הנקראת על שם העיר. חובבי כלי רכב יוכלו לנצל את השהות בעיר ובסביבתה לביקור במוזיאון דוקאטי (Ducati Museum), ובמוזיאון למבורגיני (Lamborghini Museum).

בולצאנו

בולצאנו

העיר בולצאנו (Bolzano באיטלקית, Bozen בגרמנית) נמצאת בדרום טירול. עד סוף מלחמת העולם הראשונה הייתה העיר חלק מהאימפריה האוסטרו-הונגרית, אז סופח דרום טירול, שחלק מתושביו דוברי גרמנית, לאיטליה. היום זהו אחד האזורים העשירים באיטליה. מיקומה של העיר, בין הערים החשובות, ונציה האיטלקית ואאוגסבורג הגרמנית, תרם להתפתחותה כעיר מסחר. מומלץ לבקר ברחוב ויה דיי פורטיצ'י (Via dei Portici), רחוב היסטורי יפה שמשמש למסחר. במוזיאון הארכיאולוגי שבעיר (South Tyrol Museum of Archaeology) שמור "אצי", אדם שחי ככל הנראה לפני כ-5,300 שנה, ושרידיו התגלו קבורים בקרח בראשית שנות ה-90 של המאה ה-20. בסמוך אליו התגלו חפצים ששימשו אותו, למשל פטריות מיובשות וגרזן נחושת, שמהם אפשר ללמוד על מעמדו ועל התקופה שבה חי.

גראן פרדיסו

גראן פרדיסו

הפארק הלאומי גראן פרדיסו (Parco Nazionale Gran Paradiso) נמצא באלפים האיטלקיים. שטחו של הפארק הוא כ-710 קילומטר רבוע ויש בו מסלולי הליכה. הפארק מושך אליו מטפסי סלעים. בעלי החיים השוכנים בפארק כוללים עיט זהוב, יעל אלפיני, מרמיטה ועוד. בצדו השני של הגבול, בצרפת, נמצא הפארק הלאומי ואנואז.

הדולומיטים

הדולומיטים

הדולומיטים (Dolomiti) הם רכס הרים בצפון איטליה המהווה חלק מהרי האלפים. מראה ההרים, שנוצרו לפני כ-200 מיליון שנה, דרמטי. מרמולדה (Marmolada), הפסגה הגבוהה ביותר, מתנשאת לגובה של 3,343 מטר מעל פני הים. בין פסגות ההרים העשויות מצוקי אבן גיר, נפרשים עמקים פוריים, יערות מחטניים ושדות. בהרים פזורים כפרים ציוריים ובתי חוות. אפשר למצוא כאן בעלי חיים כגון עזי בר ואיילים. הדולומיטים מושכים אליהם תיירים בקיץ – לטיולי טבע, ובחורף – אל אתרי הסקי הפזורים בהם.

ויג'באנו

ויג'באנו

העיירה ויג'באנו (Vigevano), נמצאת במחוז לומברדייה בצפון איטליה. בין אתריה היפים אפשר למנות את מצודת ספורצסקו (Castello Sforzesco) וכיכר דוקאלה (Piazza Ducale), אחת הפיאצות היפות באיטליה. ויג'באנו ידועה כבעלת היסטוריה מפוארת באומנות הסנדלרות, ויש בה מוזיאון המוקדש לנעליים.

ונציה

ונציה

ונציה (Venezia), בירת מחוז ונטו, שוכנת בתוך לגונה בשפך הנהר פו לים האדריאטי. המרכז ההיסטורי של העיר, המכונה גם "עיר המים", בנוי על 118 איים המקושרים ביניהם, בחלקם, בגשרים. בין האיים יש תעלות מים שבהן שטות הגונדולות המפורסמות וסירות אחרות. ככל הנראה האיים אוכלסו לראשונה במאה ה-5 לספירה בידי פליטים שנמלטו מפני אטילה ההוני. במאה ה-7 הוקמה רפובליקת ונציה. במאות שלאחר מכן ועד המאה ה-16 הייתה העיר בעלת מעמד רם. בתי העיר העתיקים נבנו על כלונסאות עץ שנבנו בצפיפות והוחדרו לאדמת הלגונה. במאה ה-20 החל תהליך שקיעה של העיר. נוסף על תהליך השקיעה, סובלת העיר מהצפות חוזרות ונשנות. הגטו היהודי בוונציה הוקם בשנת 1516 לספירה ברובע קאנארג'ו. מאז הפך השם גטו למונח רווח לאזור מגורים סגור המיועד ליהודים, ומאוחר יותר אף למיעוטים אחרים.
האתרים המעניינים לביקור בעיר הם כיכר סן מרקו (Piazza San Marco) והבזיליקה שלה, גשר ריאלטו (Ponte di Rialto), גשר האנחות (Ponte dei Sospiri) וארמון הדוג'ה (Palazzo Ducale di Venezia, ארמון דוכס ונציה). שני אירועים בעלי חשיבות המתקיימים בעיר הם הביאנלה של ונציה, אירוע אמנות עכשווית נחשב הנערך מדי שנתיים, וקרנבל המסכות המתקיים לרוב בחודש פברואר ומושך אליו המוני תיירים וחובבי צילום.

ורונה

ורונה

העיר ורונה (Verona) נמצאת במחוז ונטו שבצפון איטליה. ברחוב Capello מספר 23 נמצאת ככל הנראה המרפסת המפורסמת באיטליה, והיעד התיירותי הפופולרי ביותר בעיר – המרפסת של יוליה, הצלע הנשית בסיפור המפורסם "רומיאו יוליה". הסיפור, שעלילתו בדיונית (היו שתי משפחות, לא הייתה אהבה אסורה), נכתב לראשונה על ידי סופר איטלקי, ומאוחר יותר עובד למחזה בידי ויליאם שייקספיר. אתרים מעניינים נוספים הם: הארנה (האמפיתיאטרון הרומי) השלישי בגודלו בעולם, גשר פייטרה (Ponte Pietra), הדואומו וכמה כיכרות יפות.

לוקה

לוקה

העיר לוקה (Lucca) נמצאת בחבל טוסקנה היפה. העיר נוסדה בימי האטרוסקים, סוחרי משי שפעלו בה בימי הביניים תרמו לשגשוג העיר. לאחר שנים רבות של עצמאות העיר נכבשה בראשית המאה ה-19 בידי נפוליאון. באתרי המעניינים נמצאים כיכר אמפיתאטרו (Piazza Amfiteatro), ארמון פאנר (Palazzo Pfanner), מגדל גואיניג'י (Torre Guinigi) והכנסיות סן מיקלה אין פורו (Chiesa di San Michele in Foro), דואומו די סן מרטינו (Cattedrale di San Martino), סן פרדיאנו (Basilica di San Frediano) עם האמנות המוצגת על קירותיהן. כמו כן אפשר לבקר בביתו של המלחין ג'אקומו פוצ'יני, יליד העיר. אם תזדמנו אל לוקה בחודש ספטמבר, מומלץ לחזות ב"תהלוכת האורות של הצלב הקדוש" הנערכת ב-13 בחודש.

מילאנו

מילאנו

העיר מילאנו (Milano) שבצפון איטליה היא עיר בעלת חשיבות מרכזית מבחינה תרבותיות, כלכלית, פוליטית ותעבורתית (קרובה לצרפת ולשווייץ). העיר נוסדה כנראה בידי שבטים קלטיים כ-600 שנה לפני הספירה. הרומאים שכבשו אותה בסביבות שנת 222 לפנה"ס כינו אותה מדיולאנום (Mediolanum, "באמצע המישור"). בתקופת הרנסנס חוותה העיר פריחה, אבל בזמן מלחמת העולם השנייה חלקים מהעיר נהרסו לאחר שבעלות הברית הפגיזו אותה בשל חשיבותה הכלכלית. בין האתרים המעניינים בעיר נמצאים הדואומו (Duomo di Milano), קתדרלת העיר שמהגג שלה אפשר להשקיף על מילאנו, תיאטרון לה סקאלה (La Scala) הניאו-קלאסי וכנסיית סנטה מריה דלה גרציה (Santa Maria delle Grazie), שעל קירותיה מצויר הציור המפורסם של לאונרדו דה וינצ'י "הסעודה האחרונה". חובבי עיצוב ישמחו לבקר במוזיאון העיצוב הנחשב טריאנלה (Triennale) ואף לשהות בעיר בזמן שבוע העיצוב השנתי, אז הופכת העיר לגלריה אחת גדולה.

נאפולי

נאפולי

עיר הנמל נאפולי (Napoli) נמצאת על מפרץ נאפולי, סמוך להר הגעש וזוב. העיר, בירת מחוז קמפניה, נוסדה בידי היוונים במאות ה-7-6 לפנה"ס ונקראה נאפוליס (העיר החדשה), ובמאה ה-4 לפנה"ס סופחה לרומא. העיר מהווה נקודת מוצא לאתרים מעניינים בסביבתה – פומפיי, הרקולנאום, האיים קאפרי ואיסקיה ורצועת החוף של אמלפי. גם בה יש כמה אתרים מעניינים לביקור כמו הדואומו של סן ג'נארו, או אחת מנקודות התצפית המשקיפות אל המפרץ, אולם הדבר המאפיין אותה יותר מכול הוא האווירה התוססת והבלתי אמצעית. המאכל המזוהה ביותר עם העיר הוא הפיצה נפוליטנה. אנשי הרוח המזוהים עמה הם הבמאי ויטוריו דה סיקה, והסופר יליד העיר ארי דה לוקה המתאר בספריו את נאפולי ואנשיה.

סיינה

סיינה

העיר סיינה (Siena) נמצאת בטוסקנה. העיר הוקמה על יד האטרוסקים. מרכזה ההיסטורי של העיר, שבתיה אדמדמים, נחשב לאתר מורשת עולמית. האתר המוכר ביותר בעיר, המושך אליו רבבות תיירים מדי שנה, הוא הפיאצה דל קאמפו (Piazza del Campo) הבנויה בצורת מניפה. טיפוס מאומץ לראש מגדל השעון יוביל אתכם לתצפית נהדרת על הכיכר, העיר וסביבותיה. נעים לשבת ביום שמש בכיכר ולאכול גלידה (ג'לאטו), יחד עם המקומיים. עוד מומלץ למבקרים בעיר, בייחוד לחובבי אמנות, לבקר בדואןמו. פעמיים בשנה, בחודשים יולי ואוגוסט, נערך בכיכר העיר (הסגורה למכוניות), מרוץ סוסים ייחודי – הפאליו של סיינה (Palio di Siena). משתתפים בו עשרה סוסים המייצגים עשרה מתוך 17 רובעי העיר ההיסטורית, באמצעות דגלים ותלבושות מיוחדות.

סן ג'ימיניאנו

סן ג'ימיניאנו

העיירה סן ג'ימיניאנו (San Gimignano) רבת הקסם בולטת למרחוק בזכות המגדלים שלה. מתוך 72 מגדלים שהקיפו אותה נותרו רק 14. מרכז העיירה סגור למכוניות ומשמש כמדרחוב תיירותי שנעים מאוד לטייל בו, בייחוד מחוץ לעונה.

עמק אאוסטה

עמק אאוסטה

עמק אאוסטה (Valle d'Aosta) הוא מחוז אוטונומי בצפון איטליה, באלפים האיטלקיים. משום שחלק מתושביו הם ממוצא צרפתי, נקבע כי צרפתית תהיה שפה רשמית שנייה בו. העמק, שנופיו נהדרים, משתרע בין המון בלאן (Mont Blanc), המאטרהורן (Matterhorn), מונטה רוסה (Monte Rossa) וגראן פרדיסו (Gran Paradiso), ובו כמה עמקי משנה. בקרבתו נמצאים מנהרת המון בלאן המובילה לצרפת, ומעבר סן ברנרד המוביל לשווייץ. ההשפעות מגוונות: בעמק פזורות כנסיות רומנסקיות, גגות בתי העמק מכסים לוחות אבן, ובכפריהם מכינים גבינה המשמשת לבישול פונדו.

פיזה

פיזה

העיר פיזה (Pisa), השוכנת במערב טוסקנה, נוסדה במאה ה-4 לפנה"ס. במאות ה-13-9 לספירה הייתה אחת ממדינות הים האיטלקיות. מגדל פיזה, אחד האתרים הידועים של איטליה והאתר המזוהה ביותר עם העיר, נמצא בקאמפו. את המגדל החלו לבנות בשנת 1173, אולם במהלך הבנייה גילו שהמגדל נוטה על צדו. גלילאו גליליי הוא הדמות המזוהה ביותר עם העיר. אפשר לשלב את הביקור בפיזה עם נסיעה לעיר קרארה, העיר שבה נחצב השיש המפורסם, הנמצאת במרחק של כ-60 קילומטר מצפון לה, ואפשר לצאת לסיורים בעקבות המחצב הייחודי לה.

פירנצה

פירנצה

העיר פירנצה (Firenze) שבטוסקנה היא המזוהה ביותר עם הרנסנס האיטלקי. העיר, שהייתה מרכז כלכלי עוד קודם לכן, הפכה לבעלת חשיבות תרבותית, לאחר שעשיריה החלו להתעניין באמנות. אמנים ואנשי רוח חשובים נולדו ופעלו בה: דנטה אליגיירי, לאונרדו דה וינצ'י, סנדרו בוטיצ'לי ואחרים. בין האתרים המעניינים של העיר היפה הזאת נמצאת גלריית אופיצי עם יצירות של מיטב אמני הרנסנס, פלאצו וקיו (Palazzo Vecchio) – בית העירייה הנמצא בכיכר סיניורה המרכזית בעיר, קתדרלת סנטה מריה דל פיורה (Santa Maria del Fiore), שכיפתה הענקית שבנה ברונלסקי בולטת למרחוק, ולידה מגדל הפעמונים של ג'וטו, ובסמוך לשם הדלתות המכונות "שער גן העדן" (Porta del Paradiso) עם סיפורי התנ"ך שעליהם, פונטה וקיו (Ponte Vecchio), העתק של פסל דוד של מיכלאנג'לו (המקורי נמצא במוזיאון האקדמיה), הגשר הישן שמעל נהר הארנו ששימש גם למסחר, גני בובולי (Giardino di Boboli). מומלץ לבקר גם בשוק האוכל המקורה של פירנצה, מוסד היסטורי שקומתו השנייה שודרגה לאחרונה.

פרוג'ה

פרוג'ה

פרוג'ה (Perugia) בירת חבל אומבריה, נוסדה בימי האטרוסקים. העיר המבוצרת, שהייתה בנויה על גבעות וששלטה על הדרכים שבקרבתה נשארה עצמאית לאורך שנים. בעיר נותרו שרידים לתקופה האטרוסקית, ובהם השער האטרוסקי והבאר האטרוסקית. עוד אתר מעניין הוא המזרקה הגדולה (La Fontana Maggiore) שבכיכר המרכזית. בעיר פעל הצייר פייטרו פרוג'ינו, שהיה המורה של רפאל.

צ'ינקווה טרה

צ'ינקווה טרה

צ'ינקווה טרה (Cinque Terre, "חמש האדמות") היא רצועת חוף במחוז ליגוריה הכוללת חמישה כפרים ציוריים: מונטרוסו אל מארה, מנארולה, קורניליה, ורנאצה וריומאג'ורה. בתי הכפרים הצבעוניים שוכנים במעין מדרגות על מצוק סמוך לחוף, והם הוכרזו כאתר מורשת עולמית מטע אונסק"ו. בעבר היו חלק מהכפרים מנותקים זה מזה, אך כיום מקשרים בין האיים שבילי הליכה ומסילת רכבת. מכוניות אינן נכנסות לסמטאות הצרות של הכפרים.

רומא

רומא

על פי האגדה רומא (Roma) בירת איטליה נוסדה בשנת 753 לפנה"ס על ידי רומולוס, שרצח את אחיו התאום רמוס. על פי האגדה השניים גולדו על ידי זאבה לאחר שהושארו בסלסלה בנהר הטיבר. הזאבה המיניקה את שני התינוקות היא סמלה של רומא עד היום. העיר רומא התפתחה עד ששלטה על כל איטליה ולאחר מכן התפשטה עוד עד שהפכה אימפריה. בשנת 313 לספירה קיבל על עצמו הקיסר קונסטנטינוס את הנצרות, וייסד את הכנסייה הקתולית שמרכזה בוותיקן שברומא. במשך מאות שנים שלט בה האפיפיור, עד שלאחר איחוד איטליה הוסדר מעמדה של מדינת הוותיקן, והיא הופרדה מרומא והוכרה כמדינה עצמאית בתוך הבירה.
רומא היא אחת הערים המעניינות בעולם, ויש בה מצבור גדול של אתרים היסטוריים וארכיאולוגיים, הנה כמה מהם: פורום רומאנום (Forum Romanum) היה מרכז העיר והאימפריה הרומית. נערכו בו משפטים פומביים, קרבות גליאדיטורים ותהלוכות דתיות. בפורום נמצא גם מונומנט בעל חשיבות רבה בהיסטוריה היהודית – שער טיטוס, שנבנה שנים ספורות לאחר ניצחון הרומים במרד הגדול. על השער תבליט שבו נראים שבויים מממלכת יהודה נושאים את כלי בית המקדש. בסמוך לפורום נמצאת גבעת הקפיטולין, הגבוהה בשבע הגבעות שעליהן נבנתה העיר. הקולוסיאום, אמפיתיאטרון אליפטי, היה יכול להכיל על פי ההערכות 50 אלף עד 80 אלף צופים משולהבים שבאו לצפות בקרבות גלדיאטורים. הפנתיאון, שנבנה בתקופת הקיסר אוגוסטוס, נהרס ונבנה שוב. המבנה המרשים הניצב כיום נבנה בתקופת הקיסר אדריאנוס, ונראה כי הוא נחנך בשנים 126-128. מרשימות במיוחד מבואת הכניסה (הפרונאוס), רצפת השיש וכיפתו העגולה. עוד אתרים מעניינים בעיר הם שרידי ויה אפיה – הדרך שקישרה בין רומא לדרום איטליה, מזרקת טרווי (Fontana di Trevi), שהיא הידועה במזרקות רומא (אם תרצו לשוב לרומא, השליכו מטבע למימי המזרקה), והמדרגות הספרדיות (Scalinata di Piazza di Spagna), הכוללות 138 מדרגות. מומלץ גם לשוטט ברובע היהודי ולטעום ארטישוק יהודי, מנה אופיינית למטבח המקומי. בין אתרי החובה בוותיקן – כיכר פטרוס הקדוש (Piazza San Pietro), מוזיאון הוותיקן שבו נמצאת גם הקפלה הסיסטינית וציוריה הידועים. למתעניינים באמנות עכשווית כדאי לבקר במוזיאון מקסי (Maxxi) שתכננה האדריכלית זאהה חדיד ושנמצא ברובע פלמיניו המתחדש.

סיציליה

סיציליה

האי סיציליה (Sicilia) הוא האי הגדול ביותר בים התיכון. שטחו 25,832 קילומטר רבוע. האתרים הבולטים בסיציליה הם הר הגעש הפעיל אטנה, המתנשא לגובה של 3,340 מטר מעל פני הים; פלרמו (Palermo) הבירה, הנמצאת בצפון-מערב האי; העיר סיראקוזה (Siracusa), שבמזרח סיציליה, המזוהה עם ארכימדס; עמק המקדשים באגריג'נטו, ובו שרידי מקדשי ענק בסגנון דורי; המצוקים התלולים של העיר הנורמנית אריצ'ה, המשקיפה על נופי מערב סיציליה ועל חוף הים; האיים הליפיאריים, ובשמם הנוסף האיים האיאוליים – שבעה איים וולקניים, המתרוממים מתוך הים, מצפון לסיציליה. הגדול שבהם הוא האי ליפארי (Lipari).
בסיציליה התפתחה המאפיה האיטלקית, ארגון הפשע המבוסס על שיוך משפחתי ואשר השפיע גם בארצות הברית, לשם הובא על ידי מהגרים איטלקים. כאן גם הומצאה הגלידה.

סרדיניה

סרדיניה

האי סרדיניה (בסרדו: Sardigna או Sardinna, באיטלקית: Sardegna), הנקרא על שם הגיבור המיתולוגי סרדו, נמצא מדרום לאי קורסיקה והוא האי השני בגודלו בים התיכון. קליארי (Cagliari), בירת האי, היא עיר יפה היושבת על מפרץ קליארי. יש בה מוזיאון מעניין לארכיאולוגיה, דואומו, תיאטרון רומי ועוד. מקומות מעניינים נוספים הם סנטה תרזה גלורה (Santa Teresa di Gallura), הנקודה הצפונית ביותר באי; עיירת הנופש הקטלונית אלגרו (Alghero) הנמצאת בחוף האלמוגים בצפון-מערב האי; לא רחוק מאלגרו נמצאים נוראגי די פלמאוורה, שרידים של מבנים בצורת חרוט קטום, המאפיינים את תרבות הרועים הקדומה של האי. רכס ג'נרג'נטו (Gennargentu) משמר את אופייה של סרדיניה הכפרית-ההררית. התנועה בין הכפרים שבתיהם בתי אבן פשוטים מתקיימת ברגל או על גבי חמורים. סרדיניה נחשבת גם לאחד "האזורים הכחולים" בעולם – אזורים שמחקרים קבעו שבהם אנשים מאריכים ימים עד גיל מאה. ההסבר לכך הוא כנרראה חיי חברה וערבות הדדית, פעילות גופנית קבועה, ותזונה ים תיכונית.

פיאצה דל קאמפו, סיינה, איטליה

כיכר נפתחת כמניפה

לשבת בכיכר וליהנות מקרני השמש, או לצפות במרוץ הפאליו השנתי – הפיאצה דל קאמפו היא אחד המקומות המעניינים בטוסקנה

מאת: תמר שנקר | פורסם ב-12 בדצמבר 2016

ביקור בשעת צהריים בפיאצה דל קאמפו Piazza del Campo)) הוא אחת מגולות הכותרת בטיול לטוסקנה. הכיכר רחבת הידיים הנמצאת במרכז העיר סיינה (Sienna), מושכת אליה תיירים רבים כמ...

ימי פומפיי האחרונים

ימי פומפיי האחרונים

בשנת 79 לספירה התפרץ הר הגעש וזוב והעיר פומפיי שלרגליו נקברה כליל. תחת שכבה עבה של אפר געשי השתמרו להפליא שרידי העיר ותושביה

מאת: תמר שנקר | פורסם ב-10 בנובמבר 2016

העיר פומפיי, ששכנה בסמוך למפרץ נאפולי, על מורדות הר הגעש וזוב (וזוביוס), נוסדה במאות השביעית-שישית לפנה"ס בידי האוסקים, שהיו איכרים ורועי צאן. פומפיי הייתה עיר משגשגת....

העיירה אלברובלו, המוקד של מבני הטרולי, במחוז פוליה שבאיטליה | צילום: tango7174

חומה ומגדל, הגרסה האיטלקית

חבל פוליה היפה מציע להתרשם מסגנון בנייה ייחודי – הטרולי. מבנה אבן מסויד לבן שכיפתו החרוטית הוסרה במהירות במקרה הצורך

מאת: תמר שנקר | פורסם ב-14 בספטמבר 2016

עמק איטריה (Itria) במחוז פוליה (Puglia) שבדרום איטליה ידוע בצורת בנייה ייחודית – הטרולי (Trulli). מבנים אלה בנויים מאבן ולגגותיהם צורת חרוט. העיירה אלברובלו (Alberobel...