13 ימים אל הרי האטלס ומדבר סהרה בשיתוף "חברים לתרבות"
מסע למרוקו, אל הערים המלכותיות, כפרי הרועים שבהרי האטלס, ערי הבוץ המרהיבות, דיונות הסהרה, רובעי האומנים והשווקים הצבעוניים.


פרטים נוספים
13 ימים אל הרי האטלס ומדבר סהרה בשיתוף "חברים לתרבות"
ללא מועד יציאה
13 ימים אל הרי האטלס ומדבר סהרה בשיתוף "חברים לתרבות"
דרכונים

דרכונים

תוקף דרכון: יש להצטייד בדרכון שתוקפו לפחות ל-6 חודשים לפני מועד הכניסה למרוקו.
עמודים ריקים בדרכון: יש לוודא שיש לכם לפחות 3 עמודים ריקים בדרכון.

אשרות כניסה

אשרות כניסה למרוקו

אשרת כניסה: מטיילים הנושאים דרכון ישראלי נדרשים להוציא מראש אשרת כניסה למרוקו. תהליך הנפקת האשרה לקבוצות ולמטיילים עצמאיים שונה בתכלית זה מזה:
אשרת כניסה קבוצתית: אשרת כניסה קבוצתית תונפק באמצעות משרדנו. האשרה משותפת לכל המטיילים והיא מוגבלת למועדי הטיול הקבוצתי. לאור זאת כל המטיילים חייבים להיכנס ולצאת ממרוקו באותם המועדים. אי אפשר להאריך או לקצר את השהייה. לטובת הנפקת האשרה יש להגיש למשרדנו צילום דרכון לא יאוחר מ-21 ימים לפני היציאה. עלות האשרה כלולה במחיר הטיול.
אשרת כניסה אישית: מטיילים הנוסעים בטיול עצמאי נדרשים להנפיק אישור כניסה אישי טרם יציאתם מהארץ. האישור מונפק על ידי משרדנו ובאמצעות גורמים המוסמכים לטפל באשרות הפועלים בארץ. משך ההנפקה הוא כ-21 ימים. האשרה מתירה כניסה ויציאה אך ורק מקזבלנקה, והיא מוגבלת ל-15 ימים.
מחיר האשרה והתנאים להנפקתה משתנים מעת לעת. לעתים מתעוררת דרישה למספר מינימלי של מטיילים החייבים להגיש בקשת אשרה במשותף, ולעתים המחיר נקבע על פי מספר הנוסעים שלהם דרושה אשרה. לאור אי הוודאות בתנאי ההנפקה מידע מפורט יימסר למטיילים על פי התנאים שייקבעו על ידי הגורמים המנפיקים בעת הגשת הבקשה. לטובת הנפקת האשרה יש להגיש למשרדנו לא יאוחר מ-30 ימים לפני היציאה צילום דרכון, כרטיס טיסה וטופס בקשת אשרה.
אשרות למטיילים בעלי דרכונים זרים: מטיילים המתכוונים להיכנס למרוקו עם דרכון לא ישראלי צריכים לברר אם עליהם להנפיק אשרה על פי לאומיות דרכונם. אנא ידעו אותנו על כך בעת ההרשמה ונסייע לכם בבירור הנושא.

בריאות וחיסונים

בריאות וחיסונים בטיול למרוקו

אנו מנועים מלתת הנחיות למטיילים לגבי בריאות וחיסונים. בנושאים אלה אנא פנו לאתר משרד הבריאות, ללשכות הבריאות האזוריות או למרפאות המטיילים.
התייעצות עם גורמים מוסמכים: משרד הבריאות מפרסם את רשימת החיסונים הנדרשת לכל מקום, ובצדה - סייגים לחיסון על פי גיל, מצב רפואי והיסטוריית חיסונים. מטיילים יכולים למצוא עצמם מצד אחד נדרשים לחיסון כלשהו, ומן הצד האחר מנועים מלקבלו מחמת גילם, מצבם הרפואי או ההיסטוריה החיסונית שלהם. במקרה כזה הם ייאלצו לבחור בין ביטול נסיעתם ובין נסיעה לטיול בלי להתחסן חרף הסיכון הכרוך בכך. לאור זאת אנו ממליצים לכל מטייל לבדוק עם גורמים רפואיים מוסמכים את סוגיית החיסונים הנדרשים לו ואם חלות עליו הגבלות לקבלתם - עוד בטרם ההרשמה לטיול.
הרשמה מאוחרת: המלצת משרד הבריאות היא להתייעץ ולהתחסן 6-4 שבועות לפני מועד הנסיעה. מטיילים שנרשמים לטיול לאחר מועד זה חייבים להביא בחשבון שהם לא יספיקו להתייעץ בזמן או שהחיסונים שיקבלו לא יגיעו לאפקטיביות מלאה טרם נסיעתם.
למידע נוסף: יש להיכנס לדף חיסונים ולשכות בריאות.

ביטחון אישי

ביטחון אישי במרוקו

אזהרת מסע: נכון למועד כתיבת מידע זה קיימת אזהרת מסע של המטה ללוחמה בטרור לגבי נסיעה למרוקו. האזהרה היא מהדרגה נמוכה (איום פוטנציאלי) בסולם האזהרות והמלצת המטה ללוחמה בטרור היא "לדחות נסיעות בלתי חיוניות". מידע מעודכן בנושא מופיע באתר המטה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה ובאתר במשרד החוץ. עם זאת יודגש שעם התגברות הטרור העולמי גם מרוקו עלולה להיות יעד לטרור. נדרשת ערנות מוגברת במהלך השהייה בחו"ל. עליכם להיות קשובים לעדכונים בתקשורת המקומית ולהישמע להנחיות גורמי הביטחון במקום.
אבטחה: בערים רבות נהוג ששוטרים בבגדים אזרחיים נלווים לתיירים ומשגיחים על ביטחונם. השוטרים לעתים מזדהים בפניכם ולעתים לא. יש לראות את הליווי כדבר רצוי, וכחלק מהשמירה על ביטחונכם.
נשים: אישה שהולכת ברחובות בגפה עלולה למשוך תשומת לב לא רצויה מצד גברים מקומיים. ככל האפשר עליה להעדיף להיות מלווה באנשים נוספים ולהתלבש בצורה צנועה כדי לא למשוך התייחסות בוטה.
ציורי חינה: במקומות רבים מציעים לתיירים לצייר ציורי חינה על כפות הידיים והרגליים. במקרים מסוימים החינה מכילה גם חומרים שעלולים לגרום להתנפחות ונזלת אצל אנשים הסובלים מאלרגיות.
אלכוהול: מכירת אלכוהול מותרת במסעדות ובמלונות מורשים. עם זאת אין לשתות אלכוהול מחוץ לכותלי המסעדה או המלון. שתייה בחוצות עלולה להוביל למאסר.
כתבי קודש לא מוסלמיים: חל איסור מוחלט על הכנסת כתבי קודש המתורגמים לערבית מדתות אחרות זולת כתבי הקודש המוסלמיים. הכנסת התנ"ך או הברית החדשה בתרגום לערבית נחשבת לפעולה מיסיונרית והיא אסורה בתכלית האיסור.

מזג אוויר

מזג אוויר במרוקו

אקלים: למרוקו סוגי אקלים מגוונים - החל מאקלים ים תיכוני ברצועת החוף הים תיכונית, דרך אקלים יבשתי לח במורדות הצפוניים של הרי האטלס ועד לאקלים מדברי למחצה במורדות הדרומיים של הרי האטלס ובאזורים הגובלים במדבר הסהרה. האקלים ברצועת החוף של הים התיכון דומה מאוד לאקלים בארץ - עם חלוקה לארבע עונות, שבהן החורף גשום וקריר והקיץ יבש וחם מאוד, וביניהן עונות מעבר נוחות. האקלים ברכס האטלס התיכון ובמורדות הדרומיים של האטלס הגבוה דומה מאוד לרצועת החוף הים תיכונית, אף שהוא מאופיין בכמות משקעים גבוהה יותר וחורף מושלג וקר יותר. האקלים במורדות הדרומיים של הרי האטלס הגבוה, האנטי אטלס ושולי המדבר הוא מדברי למחצה עם חורף קר וכמות משקעים מועטת וקיץ חם ויבש.
האקלים בקזבלנקה:
קזבלנקה, הממוקמת לחוף האוקיינוס האטלנטי, נהנית מאקלים נוח בשל השפעת הטמפרטורות של האוקיינוס:
▪ אביב - אפריל-מאי: מזג אוויר נוח עם טמפרטורות ממוצעות של 24-20 מעלות צלזיוס ומעט גשמי אביב. כמות המשקעים: כ-40 מ"מ בחודש.
▪ קיץ - יוני-ספטמבר: עונה חמימה ויבשה. טמפרטורות ממוצעות בשעות היום: 28-25 מעלות צלזיוס.
▪ סתיו - אוקטובר-נובמבר: גשמי סתיו מופיעים בעיקר בחודש אוקטובר. הטמפרטורות יורדות ל-24-20 מעלות. כמות המשקעים: באוקטובר כ-70 מ"מ ובנובמבר כ-30 מ"מ בחודש.
▪ חורף - דצמבר-מרץ: קריר וגשום. טמפרטורות ממוצעות: 18-12 מעלות צלזיוס, כמות המשקעים: בדצמבר הם הגבוהים ביותר בשנה - כ-100 מ"מ בחודש.

השעה

השעה במרוקו

אזורי זמן במרוקו: השעה אחידה בכל רחבי מרוקו.
הפרשי שעות בין ישראל למרוקו: שעון ישראל פחות שעתיים (GMT+0).
שעון קיץ: מרוקו עוברת לשעון קיץ בסוף מרץ וחוזרת לשעון חורף לפני תחילת הרמדאן. בשל ההבדלים הנהוגים במועדי שעון הקיץ בין מרוקו לישראל ייתכנו (בסמוך להתחלה) הבדלים של פלוס-מינוס שעה מהפרשי השעות שצוינו לעיל. בנוסף, בשל העובדה שהרמדאן מתקיים (לפחות בשנים הקרובות) בחודשי הקיץ נוצר מצב שמתחילת הרמדאן הפרש השעות בין ישראל למרוקו עולה לשעון ישראל ל-3 שעות. ההפרש הזה מתוקן לשעתיים כשישראל חוזרת לשעון חורף.

כסף

כסף במרוקו

המטבע במרוקו: דירהם (Dirham). שערי המטבע משתנים לעתים תכופות ועדכונם יימסר בעת פגישת התדרוך שתיערך לפני היציאה לטיול.
ייבוא וייצוא מטבע מקומי: חל איסור להיכנס למרוקו ולצאת ממנה עם מטבע מקומי בכמות שעולה על 1,000 דירהם במזומן. אין הגבלה על ייבוא וייצוא של כל סוג מטבע אחר.
הוצאות צפויות במהלך הטיול: הערכת הוצאות הצפויות במהלך הטיול תימסר למטיילים בעת פגישת התדרוך.
החזקת הכסף: מומלץ להצטייד בדולרים אמריקאיים או באירו. יש להצטייד בדולרים מהסוג החדש. אי אפשר להחליף שטרות קרועים, מקושקשים, מסומנים או ישנים.
כרטיסי אשראי: אפשר להביא, משמש בעיקר לקניות בחנויות מסודרות ולתשלום על שירותים אישיים במלונות.
משיכה מכספומטים: הכספומטים בערים הגדולות נפוצים למדי ואפשר למשוך דירהמים מזומנים באמצעות כרטיס האשראי.

אוכל ושתיה

אוכל ושתייה במרוקו

מים: יש להימנע משתיית מי ברז.
ארוחות בטיול למרוקו: המטבח המרוקאי מציע אוכל טעים ומגוון, אם כי הוא פחות מגוון מהמקובל במטבח המרוקאי היהודי.
▪ ארוחות בוקר: אנו נוהגים לאכול את ארוחות הבוקר במלונות. הארוחות הן מסוג בופה. באזורים נידחים, כגון רכסי ההרים והמדבר, מבחר הירקות והביצים המוצע בארוחת הבוקר דל מאוד, אם הוא מוצע בכלל.
▪ ארוחות צהריים: אנחנו נוהגים לאכול ארוחות קלות במסעדות מקומיות בצדי הדרך. האוכל המבושל טעים. במסעדות הפשוטות רצוי להימנע מאכילת ירקות לא מבושלים. לעתים, בהתאם לתנאי המקום, אנחנו מציעים, במקום ארוחה במסעדה, ארוחת פיקניק קלה בחיק הטבע.
▪ ארוחות ערב: אנחנו נוהגים לאכול במסעדות מקומיות או במלונות.
מזון צמחוני: בארוחות המוגשות במהלך הטיול תוכלו לבחור בין אוכל רגיל לאוכל צמחוני.
מזון מיוחד בטיול למרוקו: מטיילים שלהם צורכי תזונה מיוחדים (כגון מזון ללא גלוטן, דל סוכר, מזון מיוחד לבעלי אלרגיות וכדומה), מתבקשים ליידע אותנו בעת ההרשמה. בקשתם תועבר לספקי השירותים השונים, אך החברה אינה מתחייבת שהמטייל אכן יקבל מזון המותאם לצרכיו. על מטיילים אלה להצטייד מראש במזון המתאים לצורכיהם המיוחדים למשך כל ימי הטיול.
מזון כשר: ארוחות כשרות יוגשו רק בטיולים שמיועדים מלכתחילה לשומרי מסורת. במקרה כזה בתנאי הטיול יצוין במפורש שהארוחות מותאמות לשומרי כשרות. מטיילים שומרי כשרות שנוסעים בטיולים שבהם אין סידורים מתאימים יוכלו להזמין מזון צמחוני.

מלונות

מלונות במרוקו

סוגי המלונות: המרוקאים מציעים מגוון רחב של מלונות מודרניים ומסורתיים (ריאד וג'יט). הלינה בעומק המדבר נעשית לעתים במאהלים.
מלונות מודרניים: מצוידים בכל אביזר מודרני שמוכר ממלונות אחרים בעולם, והם מציעים מבחר שירותים כגון ספא, חדר כושר, בריכת שחייה, שירות חדרים 24/7 ועוד – כמקובל בכל רחבי העולם.
ריאדים: הריאד הוא בית מרוקאי מסורתי הממוקם בתוך הרבעים העתיקים (מדינה) של הערים הימי-ביניימיות. רוב הריאדים מפוארים, מקושטים כמיטב המסורת המרוקאית ובדרך כלל מציעים שירותים ברמה גבוהה. ברוב המקרים לא קיימת גישה לריאד ברכב וההגעה נעשית בהליכה בסמטאות צרות. בנוסף, אין בריאדים שני חדרים זהים. חדרים אחדים גדולים ומרווחים, אחרים קטנים וצרים. אין באפשרותנו להבטיח את מידותיו של החדר שתקבלו לשימושכם.
ג'יטים: ג'יט הוא בית הארחה ברברי והוא צורת המגורים המקובלת באזורים כפריים במרומי הרי האטלס ובשולי המדבר. המגורים בג'יט צנועים מאוד, החדרים קטנים ועם ריהוט דל. השירותים והמקלחות ציבוריים. בדרך כלל לא קיים מיזוג אוויר בחדרים ובמקלחת אין מים חמים.
מאהלים מדבריים: לעתים בביקור בעומק המדבר הלינה נעשית במאהלים. המאהלים הם בדרך כלל מפוארים מאוד: האוהלים מרווחים ומרוהטים, הרצפה מכוסה שטיחים והלינה במיטות נוחות. השירותים והמקלחות הם לעתים פרטיים ולעתים ציבוריים. אחדים מציעים מיזוג אאוויר באוהלים ומים חמים במקלחות בעוד מאהלים אחרים אינם מציעים זאת. פרטים לגבי התנאים השוררים במאהל שבו אנחנו נלון יימסרו בעת הצורך למטיילים.

טיסות

טיסות למרוקו

כרטיסי טיסה: פרטים מלאים לגבי הטיסות (מספרי טיסות, שעות, מועדים ומסלולים) יימסרו בעת פגישת התדרוך שתתקיים לפני היציאה לטיול. כרטיסי הטיסה יימסרו לכם בדוא"ל סמוך למועד היציאה.
כבודה בטיסות בינלאומיות: ברוב הטיסות הבינלאומיות מותר לנוסע במחלקת תיירים למסור מזוודה אחת שמשקלה אינו עולה על 20 ק"ג. כל חריגה במשקל או במספר התיקים מחייבת תשלום נוסף. אנא תכננו את משקל הכבודה שלכם בהתאם.
הושבה בטיסות: מטיילים שטיסותיהם הוזמנו בטיסות אישיות רשאים בדרך כלל (על פי מדיניות חברת התעופה) לבחור את מקומות ההושבה במטוס. לעומתם, רוב חברות התעופה אינן מאפשרות למטיילים בכרטוס קבוצתי לבצע מראש הושבה במטוס. אנו נשתדל לעזור כמיטב יכולתנו, אבל עליכם להיות ערוכים לאפשרות שהקצאת המושבים תיעשה רק בעת הנפקת כרטיס העלייה למטוס.
נתיבי טיסה: טיסות המבוצעות על ידי חברות ישראליות עוברות בנתיבים ביטחוניים. לא כך קורה בהכרח בטיסות של חברות זרות. מטיילים שסוגיית הנתיב חשובה להם מתבקשים לבדוק אתנו את נתיבי הטיסה עוד בטרם הרשמתם לטיול.

תקשורת

תקשורת במרוקו

קידומת בינלאומית: הקידומת הבינלאומית במרוקו היא 212.
טלפונים במלונות: בעת פגישת התדרוך שתתקיים לקראת הנסיעה תימסר למטיילים רשימת טלפונים ופקסים במלונות שבהם נתארח. מומלץ להשאיר את הרשימה אצל קרוביכם בארץ על מנת שיוכלו להתקשר אליכם במהלך הטיול.
טלפונים סלולריים: רשת הסלולר פרוסה ברוב חבלי הארץ במרוקו למעט אזורים נידחים ודלילי אוכלוסין. מומלץ לרכוש חבילת שיחות ומסרונים דרך חברת הסלולר שלכם.
רכישת כרטיס SIM: בעת הכניסה בקזבלקנה ניתן לרכוש כרטיסי SIM בשדה התעופה. עם זאת התהליך אורך זמן רב ולא תמיד אפשר להתעכב בשדה לטובת הרכישה. לפיכך אנחנו ממליצים שלא להסתמך על רכישת כרטיס מסוג זה בעת הביקור במרוקו.
Wi-Fi: הנגישות ל-Wi-Fi בערים הגדולות ובאתרי תיירות מרכזיים במרוקו נעשית בהדרגה נפוצה יותר ויותר. בתי קפה, מסעדות ומלונות מציעים גלישה בחינם. במלונות הגלישה היא בקומת הלובי. במקרים רבים אין גלישה בכלל מחדרי המלון. עם זאת עליכם להביא בחשבון שבכל האזורים הנידחים ודלילי האוכלוסין לא קיים Wi-Fi.
גלישה באמצעות Wi-Fi או באמצעות הרשת הסלולרית: בעוד הגלישה דרך Wi-Fi היא בחינם, הגלישה דרך הרשת הסלולרית נעשית בתשלום. לאור זאת, אם אתם מתכוונים לגלוש דרך הרשת הסלולרית עליכם לרכוש מראש דרך חברת הסלולר שלכם חבילת גלישה. לחלופין, אם אתם רוצים להימנע מגלישה מקרית בתשלום עליכם לתאם עם חברת הסלולר חסימת גלישה לפרק הזמן שאתם שוהים בחו"ל.

צילום

צילום במרוקו

בעיקרון אפשר לצלם כמעט בכל מקום. עם זאת, באתרים מסוימים מופיעות הנחיות משולטות המתירות צילום או אוסרות עליו. לעתים האיסור הוא על צילום עם פלאש, ולעתים התקנות אוסרות את הצילום מכול וכול. יש לכבד את ההנחיות ולצלם בהתאם. אם יש לכם ספק לגבי הרשות לצלם אנא פנו לבעלי תפקיד הנוכחים במקום ובררו עמם אם אתם רשאים לצלם.
צילום מתקנים רגישים: יש להימנע בתוקף מצילום מתקנים רגישים כגון מוסדות ממשלתיים, מחנות צבא, שדות תעופה, תחנות גבול, סכרים, גשרים, אנשי צבא ומשטרה וכדומה. צילום מסוג זה יכול לגרור החרמת המצלמה ואפילו מעצר.

חשמל

חשמל במרוקו

החשמל במרוקו: 220 וולט, השקעים הם על פי התקן האירופי (שני פינים עגולים).

המלצות להתנהגות

המלצות להתנהגות במרוקו

מרוקו היא מדינה מוסלמית הנוהגת על פי המסורת המוסלמית. להלן כמה כללים להתנהגות שאנו ממליצים לאמץ מתוך כבוד למארחים ומתוך רצון לחוות טוב יותר את אורח החיים במרוקו.
מחלת הביוד: מחלת הביוד היא מחלה שתוקפת עצי תמר וגורמת למותם. המחלה, שנגרמת בשל פטריה השוכנת בקרקע, קיימת במרוקו ובאלג'יר מזה עשרות שנים. בחוזר שהפיצו משרד החקלאות ומועצת הצמחים בנוב' 2017 התבקשו מטיילים המבקרים במרוקו לנקוט באמצעים למניעת הבאת גורמי המחלה ארצה. החשש הוא מהבאת נבגים של הפטריה, ששורדת עד 8 שנים גם ללא צמח פונדקאי. אין להביא ממרוקו ארצה כל דבר הקשור לעצי התמר: פירות, סלי קש הקלועים מענפי תמר וכדומה. המבקרים בשטחים חקלאיים או במטעי תמרים במרוקו מתבקשים, עוד בהיותם במרוקו, לשטוף מנעליהם ומכל ציוד אחר כל שריד של אדמה מאולחת שדבקה בהם. עם ההגעה לארץ המטיילים מתבקשים לחטא את נעליהם בתמיסת אקונומיקה. יש להשרות את הסוליות למשך 3 דקות בתמיסה של אקונומיקה (תערובת של נפח אחד של אקונומיקה ביתית ושני נפחים של מים).
קוד לבוש: בשל הביקורים באתרים קדושים והכבוד לאוכלוסייה המקומית יש להקפיד בבחירת בגדים שאינם חושפניים. הערה זו נכונה גם גברים וגם נשים ולטיול בכל עונות השנה. עליכם ללבוש חולצה בעלת שרוולים (לפחות שרוולים קצרים) המכסים את הכתפיים ומכנסיים/חצאית המכסים את הברכיים (לפחות מכנסי שלושת-רבעי ועדיף מכנסיים ארוכים בכלל).
ביקור במסגדים: על פי חוק הכניסה למסגדים פעילים מותרת אך ורק למוסלמים. זאת למעט מסגד חסן השני בקזבלנקה, שהכניסה אליו נעשית בסיור מודרך.
גילויי חיבה פומביים: הקפידו להימנע מגילויי חיבה בין מיניים בפומבי.
רישום במלונות: מלונות חייבים למסור לרשויות את פרטי הדרכון של כל אורחיהם. בעת הכניסה למלון תידרשו להציג את הדרכונים ולמלא טפסים.
טיפים: נהוג לתת טיפים לסבלים (אירו אחד לכל מזוודה), למלצרים (כ-5% ממחיר הארוחה) ולנהגי מוניות (טיפ קטן של עיגול הסכום כלפי מעלה).

מצבי חירום

מצבי חירום במרוקו

פגעי טבע במרוקו: מרוקו חשופה למגוון סיכונים של פגעי טבע, ובהם רעידות אדמה ושיטפונות פתאומיים. במקרה של התראה יש לפעול לפי הנחיות הרשויות המקומיות.
רעידות אדמה: צפון מרוקו, ובמיוחד רכס הריף ורצועת הים התיכון, ממוקמים באזור פעיל מבחינה סיסמית. רעידות אדמה, אף שהן מתרחשות בתדירות נמוכה, יכולות להיות מסוכנות.
שיטפונות פתאומיים: גשם כבד בהרים ובמדבר עלול לגרום לשיטפון פתאומי, התמוטטות בוץ והידרדרות סלעים. הליכה ונהיגה במצבים כאלה עלולות להיות מסוכנות. יש להתרחק מערוצי נחלים ולהימנע מחציית כבישים מוצפים.
במקרה חירום: בכל מקרה חירום עליכם להיעזר קודם כל במדריך הטיול, במדריכים המקומיים או בספקים שלנו. במקביל עליכם לדווח למשרדנו בדחיפות את פרטי המקרה כדי שנוכל לפעול ולסייע מרחוק. אם מדובר בעניינים רפואיים או משפטיים חמורים יש לערב גם את השגרירות הישראלית הקרובה.
הזעקת אמבולנסים: במקרה הצורך אפשר להזמין אמבולנס על ידי חיוג למספר 150.
מרכז מצב במשרד החוץ: מרכז המצב של משרד החוץ משמש מרכז שליטה, דיווח ותיאום במצבי שגרה וחירום. מרכז המצב מאויש תמיד ומסוגל לתת מענה ראשוני לפניות.
טלפון: 972-2-5303155, פקס: 972-2-5303896, דוא"ל: matzav@mfa.gov.il.

ארזי האטלס התיכון, פאתי העיר איפרן, האלטס התיכון, מרוקו

איפרן

אירפרן (Ifrane) היא "תחנת הרים" שהוקמה בידי הצרפתים במרומי הרי האטלס התיכון (Middle Atlas), בלב יערות ארזים. העיר, הממוקמת בגובה 1,665 מ' מעל פני הים, זוכה, יחד עם כל האטלס התיכון, למשקעים מרובים ההופכים אותה לחבל ארץ ירוק ושופע מים. בדומה לתחנות הרים אחרות, שנוצרו בתקופת השלטון הקולוניאלי באסיה ואפריקה, גם איפרן הוקמה כאתר נופש לפקידות ולתושבים הצרפתיים במרוקו. הצרפתים נהגו בחודשי הקיץ "להימלט מהחום" של השפלות ולבלות את חופשתם בהרים. אקלימה הנוח של איפרן ויערות הארזים שסביבה הפכו אותה למקום מועדף לנפוש בו בקיץ וכאתר סקי בחודשי החורף. בתיה של איפרן, על גגות הרעפים המחודדים שלהם (בשל השלג הכבד שיורד כאן בחורף), מעניקים לה אופי של עיירת נופש אירופית, המבדיל אותה מכל עיר אחרת במרוקו. אחד מארמונותיו הרבים של מלך מרוקו שוכן באיפרן.

סמטה במדינה של אסווירה, מרוקו

אסווירה

אסווירה (Essaouira), שנודעת גם בשמה הקודם מוגדור (Mogador) - היא עיר נמל יפה על שפת האוקיינוס האטלנטי. אסווירה הוקמה, במהלך המאה ה-18, כעיר מבוצרת על עקרונות הבניה בארכיטקטורה הצבאית האירופאית: נמל מוגן ובצדו רשת של רחובות שתי וערב, המוקפים בחומה בצורה, שבה הוצבו תותחים להגנה מפני מתקפות ימיות. אסווירה שירתה כנמל עיקרי עבור השולטנים העלאווים, והתחרתה עם ערי נמל אחרות שהיו מעבר להישג ידם ושליטתם של השולטנים. מכאן יצאו ובאו ספינות המסחר שסחרו עם מערב אירופה ומערב אפריקה. במוגדור התקיימה קהילה יהודית גדולה שהועברה מהעיר אגאדיר (Agadir) - עיר נמל מתחרה על שפת האוקיינוס האטלנטי שלא היתה בשליטת השולטנים. ה"מדינה" (העיר העתיקה) של אסווירה הוכרזה כ"אתר מורשת עולמי" מטעם אונסק"ו.

מסגד שכונתי במדינה של טנג'יר, מרוקו.

טנג'יר

העיר טנג'יר (Tangier), הממוקמת בצד האפריקאי של מיצר גיברלטר, היא אחת הערים המרתקות במרוקו. העיר, שמוכרת בכינוייה כ"כלת הצפון" ו"השער לאפריקה", שמשה כנמל המגשר בין חופי אפריקה לחופי ספרד שמנגד וכנמל חשוב לספינות שנדדו בין הים התיכון לאוקיינוס האטלנטי. רבים חשקו בעיר, לאורך ההיסטוריה, במידה לא מבוטלת בשל מיקומה האסטרטגי, בפתחו של הים התיכון. טנג'יר היתה לעיר נמל פניקית, רומית, ונדלית, ביזנטית, ערבית, ברברית - כל אחד בעתו. בתחילת המאה העשרים הוענק לטנג'יר מעמד בינלאומי שפטר אותה משיוך לקולוניאליזם הספרדי או הצרפתי ששלטו בשאר מרוקו. במעמדה כעיר חופשית הפכה טנג'יר לעיר תוססת ולמקום מושבם של אומנים אינטלקטואלים מכל רחבי העולם המערבי. עם הענקת העצמאות למרוקו וסיום הקולוניאליזם הספרדי והצרפתי, חזרה טנג'יר לחיקה של מרוקו, אף שהיא ממשיכה לשמור על צביון קוסמופוליטי ואינטלקטואלי שמעניק לה אופי ייחודי המבדיל אותה משאר עריה הגדולות של מרוקו.

גברים יוצאי מתפילה במסגד המאוזולאום של מולאי איסמעיל, מקנס, מרוקו

מקנס

מקנס (Meknes) הוקמה במאה ה-11 כמצודה צבאית בידי השושלת האלמורבידית. המצודה חרבה והוקמה מחדש כעיר בידי השושלת המרינידית. אך היא הגיעה לשיא תפארתה כשהפכה לבירתו של השולטן מולאי איסמעיל (Sultan Moulay Ismaïl). בתקופת שלטונו, בסוף המאה ה-17 ותחילת המאה ה-18, בנה מולאי איסמעיל מחדש את מקנס, בעזרת עשרות אלפי עבדים אפריקאים ואירופאיים, כעיר בעלת מאפיינים היספנו-מוריים שהיא בה בעת גם קסרקטין צבאי. בתקופת שלטונו נאספה אל העיר קהילה יהודית גדולה ששגשגה ופרחה עד עזיבתה לישראל או לצרפת באמצע המאה ה-20. מולאי איסמעיל עצמו קבור במאוזולאום בלבה של העיר. מרכז העיר הוכרז כ"אתר מורשת עולמי" מטעם אונסק"ו.

מוכר מים בכיכר ג'מע-א-פנע במראקש, מרוקו

מראקש

מראקש (Marrakech) נוסדה במאה ה-11 כבירת אל מוואחידון - שושלת ברברית שפרסה את שלטונה מהסהרה ועד לאנדלוסיה. מכאן גם אופיה המיוחד של העיר המשלב בין העידון האנדלוסי לחיספוס הברברי. בלב העיר ניצב מגדל קוטוביה - אחד משלושה מינרטים מרובעים שפרושים מסביליה ועד למראקש. מהלך כמה צעדים ממנו נפרשת הכיכר הגדולה של ג'מע - א - פנע, אליה מתכנסים מדי יום מספרי סיפורים, קוראי כף-יד ואסטרולוגים, משביעי נחשים, מאלפי קופים, להטוטנים, מוכרי תרופות אליל ועוד. מסביב לכיכר נפרשים שווקיה העצומים של העיר. אופיה הפתוח והמפתה של העיר הופכים אותה לאתר מרכזי לביקור במרוקו. ה"מדינה" (העיר העתיקה) של מראקש הוכרזה כ"אתר מורשת עולמי" מטעם אונסק"ו.

הדיונות של מרזוגה, קדמת הסהרה, דרום מרוקו.

מרזוגה

דרומית להרי האטלס הגבוה ודרומית לנאת המדבר הארוכה של נהר זיז (Ziz), נפרשות החמאדות והדיונות של קדמת הסהרה (Sahara). כאן, במקום קטן הנושא את השם מרזוגה (Merzuga), ניתן למצוא את אחת אחת מפינות החמד היפות ביותר בדרום מרוקו, בשורה של דיונות מרשימות, המתנשאות במעין רכס של חול שגובהו כמה מאות מטרים, רוחבו קילומטרים ספורים ואורכו עשרות קילומטרים.

שער בו ג'לוד והמדינה של פס, מרוקו

פס

העיר פס (Fes) נוסדה כבירת האידרסיים - השושלת המוסלמית הראשונה ששלטה במרוקו. היא שבה והיתה לבירתם של בני מריניד שבנו אותה מחדש. ליד ארמון המלך הוקם ה"מלאח" היהודי ובגיא שמתחתיו הלכה והתפתחה ה"מדינה" - העיר הימי-ביניימית. בצדו האחד של הגיא התיישבו המהגרים מקיראוואן ובצדו האחר המהגרים מאנדלוסיה - שניהם העניקו לעיר את אופיה הנוכחי. למעלה מתשעת אלפים סמטאות צרות מתפתלות בתוך המדינה, ובסמטאות מתנהלים החיים התוססים של מלאכה ומסחר. ה"מדינה" (העיר העתיקה) של פס הוכרזה כ"אתר מורשת עולמי" על ידי אונסק"ו.

מסגד חסן השני בקזבלנקה, מרוקו

קזבלנקה

קזבלנקה (Casablanca) היא "הבירה הכלכלית" והעיר הגדולה ביותר במרוקו. אלמלא היתה רצועת הים התיכון בשליטה ספרדית ואלמלא היתה טנג'יר עיר בינלאומית, לא היתה קזבלנקה זוכה למעמד מרכזי כל-כך. אלא שנסיבות שנוצרו היא הפכה למטרופולין הקולוניאלי הצרפתי והיא שמרה על מעמדה המרכזי עד ימינו אנו. כאן נמצאים מרכזי העסקים והבנקאות, הספנות והתעשייה העיקרים במדינה. בלב העיר במודרנית ניתן עדיין למצוא ב"מדינה" את הניחוחות של השווקים והסמטאות שממנה נולדה העיר החדשה. בשולי העיר הוקם בשנות ה-80 המסגד המונומנטלי הגדול והחשוב ביותר במרוקו, הקרוי על שמו של המלך חסן השני.

קניון טודע'ה (טודרה), דרום הרי האטלס הגבוה, מרוקו

קניון טודע'ה

נהר טודע'ה (Todgha), המוכר בשיבוש והעברי כנהר טודרה, מפלס את דרכו בשיפולים הדרומיים של הרי האטלס הגבוה. בחלקו האחרון של מסעו בהרים חרץ הנהר קניון קצר ועמוק בסלעי הגרניט. הקניון הוא מפינות החמד היפות ביותר בדרום האטלס הגבוה. עם היציאה מן הקניון הנחל נפתח ומזין נאת מדבר יפה עליה קמה העיר טינריר (Tinghir).

קניון דאדס במורדות הדרומיים של האטלס הגבוה, דרום הרי האטלס הגבוה, מרוקו

קניון דאדס

הקניון האדמדם של דאדס (Dades) הוא אולי היפה ביותר במרוקו כולה. הקניון העושה את דרכו במורדות הדרומיים של הרי האטלס הגבוה מאופיין בהעתקים אדירים ששברו את הנוף ובכפרים הקטנים שקמו בשולי עמקים קטנים לאורך הנהר, כולם בנויים באבן המקומית האדמדמה. במוצא הנהר אל המישורים קמה בולמן דאדס (Boumalne Dades), בעבר נקודת כינוס לנדידת העדרים העונתית במעלה ובמורד הרי האטלס, וכיום עיר במרודות הדרומים של האטלס.

המינראט של תור חסן ברבאט, מרוקו

רבאט

רבאט (Rabat) היא בירת מרוקו. העיר שנוסדה כנמל פניקי ומאוחר יותר כנמל רומי, היתה, לפרק זמן קצר במאה ה-11, בירת שושלת אל-מורביטון. מאוחר יותר היא היתה לבירת אימפריה של פיראטים שהטילה את חיתתה על הספינות שעשו את דרכן באוקיינוס האטלנטי ובמערב הים התיכון. היו אלו הצרפתים שקבעו את מעמדה כבירת מרוקו המודרנית. תחת ידי הצרפתים הוקמה רבאט מחדש כעיר מודרנית. רבאט הוגדרה כ"פרוייקט האורבני הגדול ביותר והשאפתני ביותר של בניית עיר על אדמת אפריקה במהלך המאה ה-20". העיר המשיכה לשמר את מעמדה כבירה גם לאחר סיום השלטון הצרפתי. כאן ממוקם כיום הארמון המרכזי של מלך מרוקו וכאן ממוקם המאוזולאום שקבורים בו אביו וסבו. הללו הם שני סימני הריבונות של המשפחה העלאווית - הארמון והקבר.

סמטה בשפשאוואן, הרי הריף, מרוקו

שפשאוואן

שפשאוואן (Chefchaouen), המוכרת גם בשם המקוצר שאווואן (Chaouen), היא עיר קטנה במרומי רכס הריף (Rif). העיר נוצרה במהלך המאה ה-15, עם "יציאת ספרד" והגירת יהודים ומוסלמים שנדדו לאדמות מרוקו עם התקדמות הרקונקיסטה. המהגרים הקימו את העיר במרומי הרכס, שהפכה ברבות הימים לאבן שואבת וכמוקד להגירה מן הכפר אל העיר עבור ברברים-ריפארים שהתיישבו בה והעניקו לה צביון חדש, ברברי באופיו, על חשבון הצביון האנדלוסי המקורי. עם הכיבוש הספרדי והצרפתי הפכה שפשאוואן כמעוז להתנגדות מקומית לקולונאליזם האירופאי. העיר שמרה על עצמאותה עד לסיום הקולוניאליזם הספרדי. מאז 1956 שפשאוואן ביחד עם הרי הריף שסביבה הם חלק בלתי נפרד ממרוקו. המבקר כיום בעיר לא ימצא עדויות לעברה הפרוע. שפשאוואן, על סמטאותיה הצבועות בטיח כחלחל-טורקיזי, נראית היום כעיירה שלווה ורומנטית בחיק ההרים.

חתונה בֶּרבֶּרית באטלס הגבוה

חתונה בֶּרבֶּרית באטלס הגבוה

החתן בן עשרים ותשע, הכלה בת שש עשרה. הוא משכיל, היא תלך אחריו לעיר הגדולה. רשמים מחתונה בֶּרבֶּרית

מאת: ניסו קדם | פורסם ב-13 ביוני 2016

ערב ירד על בית ההארחה הבֶּרבֶּרי הקטן שבו התגוררנו. ההרים העצומים של רכס האטלס הגבוה שסביבנו נצבעו שחור, והשמים נזרעו אינספור כוכבים. רק שאון הנחל שמתחתנו ואוושת הרוח ...