דרכונים

דרכונים

תוקף דרכון: יש להצטייד בדרכון שתוקפו לפחות ל-6 חודשים לפני מועד הכניסה לטיבט.
עמודים ריקים בדרכון: יש לוודא שיש לכם לפחות 3 עמודים ריקים בדרכון.

אשרת כניסה

אשרת כניסה לטיבט

לצורך הביקור בטיבט יש להנפיק קודם כל אשרת כניסה לסין, ועל סמך האשרה להנפיק אישור נוסף המתיר כניסה לטיבט. להלן הליך הנפקת האישורים המתאימים:
אשרת כניסה לסין: מטיילים הנושאים דרכון ישראלי נדרשים להוציא מראש אשרת כניסה לסין. האשרה תונפק באמצעות משרדנו, בעלות של 47 דולר. לטובת הגשת הבקשה יש למסור לידינו, 35 ימים לפחות לפני מועד היציאה מהארץ, דרכון בתוקף ותמונת דרכון אחת ולמלא טופס בקשת אשרה. אם הדרכון הונפק פחות משנה קודם להגשת הבקשה, עליכם לצרף לבקשה גם את הדרכון הקודם. האשרה מאפשרת כניסה אחת לסין למשך 30 ימים. הנפקת האשרה אורכת כ-7 ימי עבודה.
אשרות למטיילים בעלי דרכונים זרים: מטיילים המתכוונים להיכנס לסין עם דרכון לא ישראלי צריכים לברר אם עליהם להנפיק אשרה על פי לאומיות דרכונם. אנא ידעו אותנו על כך בעת ההרשמה ונסייע לכם בבירור הנושא.
אישור כניסה לטיבט: בנוסף לאשרה לסין נדרש אישור כניסה מיוחד לטיבט. האישור יונפק באמצעות משרדנו על סמך האשרה לסין. לטובת הנפקת האישור יש למסור לידינו, 35 ימים לפחות לפני מועד היציאה מהארץ, סריקה טובה של הדרכון (שני העמודים עם הפרטים). האישור יונפק בלי תשלום.

בריאות וחיסונים

בריאות וחיסונים בטיול לטיבט

אנו מנועים מלתת הנחיות למטיילים לגבי בריאות וחיסונים. בנושאים אלה אנא פנו לאתר משרד הבריאות, ללשכות הבריאות האזוריות או למרפאות המטיילים.
התייעצות עם גורמים מוסמכים: משרד הבריאות מפרסם את רשימת החיסונים הנדרשת לכל מקום, ובצדה - סייגים לחיסון על פי גיל, מצב רפואי והיסטוריית חיסונים. מטיילים יכולים למצוא עצמם מצד אחד נדרשים לחיסון כלשהו, ומן הצד האחר מנועים מלקבלו מחמת גילם, מצבם הרפואי או ההיסטוריה החיסונית שלהם. במקרה כזה הם ייאלצו לבחור בין ביטול נסיעתם ובין נסיעה לטיול בלי להתחסן חרף הסיכון הכרוך בכך. לאור זאת אנו ממליצים לכל מטייל לבדוק עם גורמים רפואיים מוסמכים את סוגיית החיסונים הנדרשים לו ואם חלות עליו הגבלות לקבלתם - עוד בטרם ההרשמה לטיול.
הרשמה מאוחרת: המלצת משרד הבריאות היא להתייעץ ולהתחסן 6-4 שבועות לפני מועד הנסיעה. מטיילים שנרשמים לטיול לאחר מועד זה חייבים להביא בחשבון שהם לא יספיקו להתייעץ בזמן או שהחיסונים שיקבלו לא יגיעו לאפקטיביות מלאה טרם נסיעתם.
למידע נוסף: יש להיכנס לדף חיסונים ולשכות בריאות.

ביטחון אישי

ביטחון אישי בטיבט

טיבט היא מקום בטוח וידידותי, ואין חשש לטייל בה. עם זאת, בעת הביקור בטיבט על המטיילים להביא בחשבון את הדברים הבאים:
התמודדות עם גובה רב: למידע מפורט על טיולים במקומות שגובהם יותר מ-3,000 מטר ראו פרטים בסעיף "מצבי חירום" להלן.
מתחים אתניים בטיבט: ההתנגדות של הטיבטים לכיבוש הסיני יכולה להידרדר לעתים לעימות בין מפגינים טיבטים לכוחות הביטחון. עליכם לשמור מרחק מכל הפגנה ומכל עימות. בנוסף, הסינים יכולים להגיב בתוקפנות כלפי זרים המתעדים במצלמותיהם את העימותים.
סגירת טיבט לזרים: על המטיילים להביא בחשבון שממשלת סין יכולה (וכבר נהגה כך בעבר), על פי שיקול דעתה, להחליט לסגור את הכניסה לטיבט בכל רגע שתמצא לנכון. במקרה כזה לא תותר כניסה לטיבט גם אם כבר הונפקו כל האישורים המתאימים. במקרה כזה נצטרך בעצה אחת עם המטיילים לבנות מסלול חלופי לטיול באזורים אחרים בסין.
העברת חבילות מחוץ לטיבט: הרשויות הסיניות רואות בחומרה את הרצון של זרים לעזור למקומיים ולהוציא מכתבים או חבילות למסירה לאנשים מחוץ לטיבט.
מעבר הגבול לנפאל: נכון למועד כתיבת מידע זה, הגבול בין טיבט לנפאל עדיין סגור. הדרך היחידה לחצות את הגבול בין שתי המדינות היא בטיסה בין להסה לקטמנדו.
כלבים: בטיבט יש יחסית הרבה כלבים. יש להיזהר במגע איתם! הם אינם מחוסנים.
אזהרות מסע: נכון למועד כתיבת מידע זה אין אזהרת מסע לטיבט. יחד עם זאת, תנאי הביטחון בכל מקום יכולים להשתנות מעת לעת. מידע מעודכן בנושא מופיע באתר המטה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה ובאתר במשרד החוץ.

מזג אוויר

מזג אוויר בטיבט

אקלים: אקלימה של טיבט הוא יבשתי, קר ויבש מאוד. כמות המשקעים השנתית הממוצעת מועטה והיא מגיעה במקומות רבים ל-300 מ"מ גשם ובמקומות רבים גם לפחות מזה. מיעוט הגשמים נובע מכך שטיבט נמצאת ב"צל הגשם". ברוב ימות השנה טיבט היא ארץ מוצפת אור הזוכה למנה גדושה של שמש קופחת וקרינה אולטרה-סגולה גבוהה.
השנה מחולקת ל-4 עונות: החורף (דצמבר–מרץ) הוא עונה קרה, יבשה ועגומה. האביב (אפריל–מאי) הוא עונה נעימה למדי. אין גשם. הטמפרטורות עולות בהדרגה, הימים חמימים והלילות קרירים. הקיץ או המונסון (יוני–ספטמבר) הוא עונת הגשם העיקרית. הגשמים המועטים בדרך כלל מתגברים ככול שנעים דרומה ומתקרבים להימלאיה או מזרחה לכיוון מחוז סצ'ואן. הסתיו (אוקטובר–נובמבר) הוא עונה קרירה, וכמעט שאין גשמים. בשעות היום חם ונעים, בלילה קריר עד קר. בכל ימות השנה (למעט ימים ספורים בעונת המונסון) השמים בהירים, השמש חזקה, חם בשמש וקר בצל.
העונות המומלצות לטיול: העונות המתאימות ביותר לטיול בטיבט הן הקיץ והסתיו (יוני–נובמבר).
מזג האוויר בלהסה:
▪ חורף – נובמבר–פברואר: עונה קרה ויבשה. בדצמבר וינואר הטמפרטורות יורדות לסביבות 7 מעלות צלזיוס בצהריים ולמינוס 5 מעלות צלזיוס בלילה.
▪ אביב – אפריל–מאי: עונה קרירה ויבשה. הטמפרטורות עולות בהדרגה לסביבות 18 מעלות צלזיוס באמצע היום.
▪ קיץ או עונת המונסון – יוני–ספטמבר: עונה חמימה וגשומה. כמות הגשמים מגיעה ל-120 מ"מ בחודש. הטמפרטורות עולות לסביבות 23 מעלות צלזיוס.
▪ סתיו – אוקטובר-נובמבר: עונה קרירה ויבשה. הגשם פוסק. הטמפרטורות יורדות בהדרגה לסביבות 16-12 מעלות צלזיוס.

השעה

השעה בטיבט

אזורי זמן בטיבט: השעה היא אחידה בכל רחבי סין, ובכלל זה בטיבט.
שעון קיץ בטיבט: סין אינה מנהיגה שעון קיץ.
הפרשי שעות בין ישראל לטיבט: השעה בסין מקדימה את השעה בישראל ב-6 שעות (GMT+8). בתקופת שעון הקיץ בישראל הפרש השעות מצטמצם בשעה, והוא עומד על שעון ישראל ועוד 5 שעות.
זריחה ושקיעה בטיבט: השעה בסין נקבעה לפי מיקומה הגיאוגרפי של בייג'ינג. אך מכיוון שטיבט ממוקמת הרחק מערבה מבייג'ינג, נוצב מצב שבטיבט השמש זורחת מאוחר ושוקעת מאוחר.

כסף

כסף בטיבט

המטבע בטיבט: יואן סיני (Yuan). שערי המטבע משתנים לעתים תכופות ועדכונם יימסר בעת פגישת התדרוך שתיערך לפני היציאה לטיול.
הוצאות צפויות במהלך הטיול: הערכת ההוצאות הצפויות בטיול תימסר בעת פגישת התדרוך.
החזקת הכסף: מומלץ להצטייד בדולרים אמריקאיים. יש להצטייד בשטרות מהסוג החדש. אי אפשר להחליף שטרות קרועים, מקושקשים, מסומנים או ישנים.
כרטיס אשראי: משמש בעיקר לקניות בחנויות מסודרות ולתשלום על שירותים אישיים במלונות.
משיכה מכספומטים: אין להסתמך על משיכת מזומן מכספומטים.
כסף מזויף: שטרות מזויפים קיימים בתפוצה גדולה בכל רחבי סין. בכל מקרה של קבלת עודף ואפילו בעת החלפת מזומנים במלונות או בבנקים, או בעת משיכת כסף מכספומט – בדקו את השטרות היטב.

אוכל ושתייה

אוכל ושתייה בטיבט

מים: יש להימנע לגמרי משתיית מי ברז. בעת שתיית משקאות קרים מומלץ להימנע מהוספת קרח. אפשר לשתות כל משקה שהורתח (כגון תה).
שתייה אחרת: המשקה הנפוץ ביותר בטיבט הוא תה. להוציא מלונות נבחרים כמעט אין להשיג קפה איכותי בטיבט.
ארוחות בטיול לטיבט: בשל תנאי הסביבה הקיצוניים המשק החקלאי בטיבט מציע מבחר קטן מאוד של מוצרים. לפיכך גם המטבח הטיבטי מציע מגוון דל מאוד של סוגי מזון. עם זאת, עם ההגירה של סינים לטיבט התבסס בצד המטבח הטיבטי גם מטבח סיני. שני המטבחים אינם מצטיינים באנינותם, אם כי האוכל בהחלט סביר.
▪ ארוחות בוקר: אנו נוהגים לאכול את ארוחות הבוקר במלונות. הארוחות מוגשות לשולחן והן כוללות לחם, חמאה, ריבה, ביצים וקפה/ תה.
▪ ארוחות צהריים: אנחנו ממליצים לוותר על ארוחות במסעדות ובמקום זה להצטייד בתרמוס מים חמים ולרכוש ארוחות מוכנות (כדוגמת "מנה חמה") שאפשר להשיגן בכל מכולת בטיבט.
▪ ארוחות ערב: חלק מן הארוחות יהיו במלונות וחלקן האחר במסעדות מקומיות. האוכל הוא בסיסי ומבחר האוכל (סיני וטיבטי) דל למדי. אנחנו נשתדל לבחור במסעדות טובות, אך כדאי להנמיך את הציפיות בעניין זה.
צ'ופרים: מומלץ להצטייד מראש בצ'ופרים (חטיפים, פירות יבשים וכדומה) ונשנושים אחרים כדי לגוון את חדגוניות המזון המקומי.
אוכל רחוב: אוכל הרחוב בטיבט מיוצר בתנאים סניטריים ירודים. לאור זאת מומלץ להתאפק ולהימנע מאכילתו.
מזון צמחוני: בארוחות המוגשות במהלך הטיול תוכלו לבחור בין אוכל רגיל לאוכל צמחוני. לתשומת לבכם: לטיבטים מודעות מועטה לגבי אוכל צמחוני. האוכל מוגש באיחור והוא חדגוני למדי. עליכם להתאזר בסבלנות לגבי מגוון האוכל וזמני הגשתו.
מזון מיוחד בטיול לטיבט: מטיילים שלהם צורכי תזונה מיוחדים (כגון מזון ללא גלוטן, דל סוכר, מזון מיוחד לבעלי אלרגיות וכדומה), מתבקשים ליידע אותנו בעת ההרשמה. בקשתם תועבר לספקי השירותים השונים, אך החברה אינה מתחייבת שהמטייל אכן יקבל מזון המותאם לצרכיו. על מטיילים אלה להצטייד מראש במזון המתאים לצורכיהם המיוחדים למשך כל ימי הטיול.
מזון כשר: ארוחות כשרות יוגשו רק בטיולים שמיועדים מלכתחילה לשומרי מסורת. במקרה כזה בתנאי הטיול יצוין במפורש שהארוחות מותאמות לשומרי כשרות. מטיילים שומרי כשרות שנוסעים בטיולים שבהם אין סידורים מתאימים יוכלו להזמין מזון צמחוני.

מלונות

מלונות בטיבט

סוגי המלונות: הטיבטים מציעים מלונות מודרניים ומסורתיים, הנבדלים זה מזה באיכותם וברמת השירות.
מלונות מודרניים: המלונות מצוידים בכל אביזר מודרני שמוכר ממלונות אחרים בעולם, והם מציעים מבחר שירותים כדוגמת ספא, חדר כושר, שירות חדרים 24/7 ועוד – כמקובל בכל רחבי העולם.
מלונות מסורתיים: המלונות המסורתיים הם בעלי אופי טיבטי מובהק והם ממוקמים בדרך כלל ברובעים הטיבטיים שבערים הגדולות. החדרים פשוטים למדי, אף שהם מצוידים במזגנים ובמקלחות עם מים חמים. עם זאת, האווירה המיוחדת במלונות הללו מפצה על החיסרון בכל הקשור לנוחות, שאותה אפשר למצוא רק במלונות מודרניים.
סבלות במלונות: חלק מהמלונות אינם מציעים שירותי סבלות. מומלץ להשתמש במזוודה בעלת גלגלים, ולהעלות אותה או להורידה בכוחות עצמכם. ברוב המלונות יש מעליות המקלות על העלאת והורדת המזוודה בין הקומות השונות.

טיסות

טיסות לטיבט

כרטיסי טיסה: פרטים מלאים לגבי הטיסות (מספרי טיסות, שעות, מועדים ומסלולים) יימסרו בעת פגישת התדרוך שתתקיים לפני היציאה לטיול. כרטיסי הטיסה יימסרו לכם בדוא"ל סמוך למועד היציאה.
הושבה בטיסות הבינלאומיות: מטיילים שטיסותיהם הוזמנו בטיסות אישיות רשאים בדרך כלל (על פי מדיניות חברת התעופה) לבחור את מקומות ההושבה במטוס. לעומתם, רוב חברות התעופה אינן מאפשרות למטיילים בכרטוס קבוצתי לבצע מראש הושבה במטוס. אנו נשתדל לעזור כמיטב יכולתנו, אבל עליכם להיות ערוכים לאפשרות שהקצאת המושבים תיעשה רק בעת הנפקת כרטיס העלייה למטוס.
כבודה בטיסות הבינלאומיות והפנימיות: ברוב הטיסות הבינלאומיות והפנימיות מותר לנוסע במחלקת תיירים למסור מזוודה אחת שמשקלה אינו עולה על 20 ק"ג. כל חריגה במשקל או במספר התיקים מחייבת תשלום נוסף. אנא תכננו את משקל הכבודה שלכם בהתאם.
נתיבי טיסה: טיסות המבוצעות על ידי חברות ישראליות עוברות בנתיבים ביטחוניים. לא כך קורה בהכרח בטיסות של חברות זרות. מטיילים שסוגיית הנתיב חשובה להם מתבקשים לבדוק אתנו את נתיבי הטיסה עוד בטרם הרשמתם לטיול.

תקשורת

תקשורת בטיבט

קידומת בינלאומית: הקידומת של טיבט (כמו כל שאר סין) היא 86.
טלפונים במלונות: בעת פגישת התדרוך שתתקיים לקראת הנסיעה תימסר למטיילים רשימת טלפונים ופקסים במלונות שבהם נתארח. מומלץ להשאיר את הרשימה אצל קרוביכם בארץ כדי שיוכלו להתקשר אליכם במהלך הטיול.
טלפונים סלולריים: רשת סלולרית קיימת אך ורק בערים הגדולות בטיבט.
Wi-Fi: הנגישות ל-Wi-Fi בטיבט מוגבלת לערים הגדולות בטיבט, וגם בהן בעיקר במלונות שהם בעלי סטנדרטים מערביים (להבדיל מהמלונות המקומיים שבהם אין גלישה).
הגבלת גישה לאינטרנט: ממשלת סין חוסמת בקביעות את הגלישה ברשתות חברתיות כדוגמת פייסבוק וטוויטר. בנוסף, מערכת הדוא"ל עלולה להיחסם לפרקי זמן קצרים.

צילום

צילום בטיבט

צילום במקדשים טיבטיים: הצילום במקדשים טיבטיים כרוך בתשלום. גובה התשלום נקבע מראש, והוא לעתים מופיע בכתובים ולעתים נמסר בעל פה. יש לשלם את דמי הצילום כפי שנקבעו.
צילום מתקנים רגישים: יש להימנע מצילום עימותים בין טיבטים לכוחות הביטחון הסינים, ולהימנע מצילום מתקנים רגישים כגון מוסדות ממשלתיים, מחנות צבא, שדות תעופה, תחנות גבול, סכרים, גשרים, אנשי צבא ומשטרה וכדומה.

חשמל

חשמל בטיבט

החשמל בטיבט: זהה לחשמל בכל רחבי סין – 220 וולט.
שקעים: בסין אפשר לפגוש שלושה סוגי שקעים: הראשון, שקעים על פי התקן האמריקאי – הללו הם שקעים עם שני פינים שטוחים. הסוג השני הוא שקעים על פי התקן האירופי – שני פינים עגולים רגילים. הסוג השלישי הוא שקעים על פי התקן האוסטרלי – שלושה פינים שטוחים.
מתאם שקעים אוניברסלי: בשל חוסר האחידות בסוגי השקעים בטיבט מומלץ להצטייד במתאם שקעים אוניברסלי.

המלצות להתנהגות

המלצות להתנהגות בטיבט

קוד ההתנהגות הטיבטי שונה מאוד מזה הישראלי. להלן כמה כללים להתנהגות שמן הראוי לאמץ מתוך כבוד למארחים וגם כדי לחוות טוב יותר את אורח החיים בטיבט.
קוד לבוש: טיבט היא מדינה שמרנית, ומטיילים נדרשים להתלבש בלבוש צנוע. לבוש חושפני (מכנסיים קצרים או כתפיים גלויות – אצל גברים ונשים כאחד) נחשב בוטה ועלול לגרור גינוי. במקדשים מסוימים ייתכן שתיאסר הכניסה לאנשים שלבושם אינו צנוע דיו.
הקפת מבנים באתרים בודהיסטיים: בעת הקפת מבנים או חפצים מקודשים במקדשים בודהיסטיים ההליכה נעשית עם כיוון השעון.
הצבעה ברגליים: הרגליים הן החלק הנחות בגוף ואין לגעת או להצביע על דבר ברגליים. בעת ישיבה על הרצפה נהוג לשבת בישיבה מזרחית או לקפל את הרגליים לאחור לצד הגוף, כדי לא להפנות את כפות הרגליים לאדם שמולך או למקום מקודש.
מגע מכוון: אין לגעת בראשם של אנשים, אין לגעת בבגד של נזיר.
גילויי חיבה בציבור: גילויי חיבה אינטימיים בין גברים לנשים בציבור צורמים ואינם מקובלים.
סבלנות אין קץ: על המטייל להביא בחשבון ששינויים בתכנית וברמת השירותים ואיחורים בלוח הזמנים הם עניינים שבשגרה בטיולים בטיבט. כדאי להצטייד בסבלנות רבה ובחוש הומור כדי להתמודד עם התקלות והשינויים, ולראות זאת כחלק בלתי נפרד מחוויות הטיול וההיכרות עם הארץ המיוחדת הזאת.

מצבי חירום

מצבי חירום בטיבט

התמודדות עם גובה רב: בעת ביקור בטיבט (שהטיול בה מתנהל בגבהים של 5,200-3,600 מטר מעל פני הים) יש להביא בחשבון את סוגיית ההתמודדות עם הגובה. בגבהים כאלה כמות החמצן באוויר מידלדלת ובשל כך עלולים להופיע תסמינים של מחלת גבהים. אנו נשתדל ליצור תנאים נוחים להתאקלמות לגובה. תנאים אלה אמורים להתאים לאנשים בעלי בריאות תקינה. מטיילים שיש ספק בלבם לגבי התמודדותם עם הגובה, נדרשים להתייעץ עם רופא טרם הרשמתם לטיול.
פגעי טבע בטיבט: טיבט סובלת לעתים מרעידות אדמה, ציקלונים, שיטפונות פתע והתמוטטויות בוץ וסלעים. בכל מקרה של התראה יש לפעול לפי ההנחיות של הרשויות המקומיות.
▪ רעידות אדמה: טיבט ממוקמת באזור פעיל מבחינה סיסמית, אם כי רעידות האדמה הן בדרך כלל בתדירות ובעוצמה נמוכה. זאת למעט הגבול הדרומי של טיבט, במרחב הגובל בהימלאיה, שבו תדירות הרעידות ועוצמתן גבוהות יותר.
▪ שיטפונות פתע והתמוטטויות בוץ וסלעים: בעונת המונסון (ראו מזג אוויר לעיל) קיימת סכנה, במיוחד באזורים הגובלים בהימלאיה, של שיטפונות פתע והתמוטטויות בוץ וסלעים. כבישים עלולים להיחסם ואזורים שלמים יכולים להישאר מנותקים ימים רבים.
כיצד לפעול במצבי חירום: בכל מקרה חירום עליכם להיעזר קודם כל במדריך הטיול, במדריכים המקומיים או בנציגים שלנו. במקביל דווחו למשרדנו בדחיפות את פרטי המקרה כדי שנוכל לסייע מרחוק. אם מדובר בעניינים רפואיים או משפטיים חמורים, יש לערב גם את שגרירות ישראל הקרובה.
בתי חולים: בתי החולים בטיבט אינם מצוידים במכשור רפואי מתקדם. במקרה הצורך מומלץ, לאחר קבלת עזרה ראשונה בבית חולים מקומי, להעביר את המאושפז בהקדם לבית חולים בהונג קונג או בארץ.
מרכז מצב במשרד החוץ: מרכז המצב של משרד החוץ משמש מרכז שליטה, דיווח ותיאום במצבי שגרה וחירום. מרכז המצב מאויש תמיד ומסוגל לתת מענה ראשוני לפניות.
טלפון: 972-2-5303155, פקס: 972-2-5303896, דוא"ל: matzav@mfa.gov.il.

מימי הטורקיז של אגם ימדרוק, טיבט.

אגם ימדרוק

ימדרוק (Yamdrok Tso) הוא אגם של מים מתוקים בדרום טיבט. בדומה לאגמים אחרים בטיבט, גם ימדרוק נוצר מ"כליאת" נחלים קצרים באגנים סגורים שנוצרו ברמה הטיבטית, אגב התרוממות הימלאיה וקימוט הנוף. האגם נחשב לאחד משלושת האגמים המקודשים ביותר לדת הטיבטית. על פי האמונה חיים באגם אלים מגוננים, המאפשרים, יחד עם אלים אחרים מסוגם, את חוסנה של הדת הטיבטית וטהרתה תוך הדברת כוחות הרשע והבערות המאיימים עליה תמיד.

פסגת האוורסט. מבט מהצד הטיבטי. טיבט.

אוורסט בייסקמפ

הר אוורסט (Mount Everest), המתנשא לגובה 8,848 מ' מעל פני הים, הוא הגבוה בעולם. פסגתו משותפת לטיבט ולנפאל בקו הגבול העובר ביניהן בפסגה. מטפסי-הרים נוהגים לטפס על ההר משני עבריו - הנפאלי והטיבטי. הטיפוס מתחיל ממחנה הבסיס - הוא הבייסקמפ. נקודת הזינוק ממנה מתחיל המטפס את מסעו הנועז אל פסגת ההר היא נקודת הסיום והנקודה הקרובה ביותר לפסגה אליה יכול להגיע אדם שאינו מטפס הרים. כאן, בנוף המרהיב של ההר, הקימו הטיבטים מקדשים, גלי אבנים מקודשים, עמודים מעוטרים בדגלי תפילה - אמצעים שנועדו לעבודת הבודהא, המשמשים כאן לפאר את הדת בצד הבעת זכותה על המקום.

קומבום, גייאנצה, טיבט.

גייאנצה

העיר הקטנה של גייאנצה (Gyantse) ממוקמת בקרבת מעבר ההרים של קארו לה (Karo La) - מעבר צר והכרחי שבו עברה אחת מדרכי המסחר הראשיות שהובילו בין להאסה לבין רכס ההימלאיה וממנו הלאה לעבר למדינת סיקים (Sikkim) והודו. עם פריחת המסחר פרחה גם העיר, שהגיעה לממדים של העיר השלישית בגודלה בטיבט. כיום זו אחת הערים הקטנות בטיבט. עובדה זו משקפת את דעיכת המסחר בין טיבט להימלאיה בעקבות הכיבוש הסיני של טיבט. הרובע העתיק של העיר הוא אחד היפים ששרדו באורבניזם הטיבטי. בשולי העיר ממוקמים כמה מן המקדשים המרהיבים ביותר שנוצרו אי פעם בטיבט.

המקדש המרכזי במנזר גנדן, טיבט.

גנדן

מנזר גנדן (Ganden Monastery) הוא אחד מתוך שלושת המנזרים הגדולים, ואחת האקדמיות הגדולות של הבודהיזם הטיבטי, שהוקמו על ידי זרם הגלוקפה (Gelug-pa). המנזרים האחרים הם מנזר דרפונג (Drepung Monastery) ומנזר סארה (Sera Monastery). מנזר גנדן, הממוקם צפונית מזרחית ללהאסה (Lhasa) איכלס, בימיו הטובים, קרוב לעשרת אלפי נזירים. מבין המנזרים הגדולים, סבל מנזר גנדן יותר מאחרים בשל הכיבוש הסיני. בזמן הכיבוש חלקים מהמנזר נהרסו. מאוחר יותר הוא הופגז ה"משמרות האדומים" ולבסוף בשיאה של "מהפכת התרבות" הוא פוצץ בדינמיט. עבודות השיקום החלו בשנות ה-80. כיום חיים במנזר גנדן כ-400 נזירים.

סלעים מצויירים, המוגדרים כאבנים יקרות, במנזר דרפונג, טיבט.

דרפונג

מנזר דרפונג (Drepung Monastery) אחד משלושת המנזרים הגדולים שהוקמו על ידי זרם הגלוקפה (Gelug-pa) ליד הבירה להאסה (Lhasa). המנזרים האחרים הם מנזר גנדן (Ganden Monastery) ומנזר סארה (Sera Monastery). דרפונג - שפירוש שמו הוא "ערימת אורז" המסמל שפע - הוא הגדול מבין השלושה, וליתר דיוק, הוא הגדול ביותר שקיים בטיבט כולה. בימי הזוהר שלו המנזר איכלס קרוב לעשרת אלפי נזירים. היתה זו מעין עיר קטנה ולא רק מנזר. בהתחשב בעובדה שבאותה תקופה אוכלוסיית להאסה עמדה על כ-25,000 נפש, הרי שמדובר במנזר שאיכלס לבדו כ-40% מאוכלוסיית הבירה. כמו מנזרים אחרים בטיבט גם דרפונג סבל מהכיבוש הסיני. נזירים רבים עזבו להודו וקבלו בה מקלט מדיני. שם התאפשר להם להקים מנזר מקביל לזה שבטיבט. המנזר עמד במרכזן של מהומות שהתחוללו בטיבט ערב קיום משחקי האולימפיאדה בבייג'ינג בשנת 2008, והוא נסגר לתקופה מסויימת. המנזר חזר לפעול תחת פיקוח מתמיד של השלטונות הסיניים.

דיונות על גדת נהר יארלונג טסנגפו. טיבט

יארלונג טסנגפו

נהר יארלונג טסנגפו (Yarlung Tsangpo) הוא הגדול בנהרות טיבט. הנהר שמוצאו מקרחון למרגלות הר קיילאש (Mount Kailash) בדרום מערב טיבט, זורם מזרחה במקביל לקו פרשת המים של ההימלאיה עד לישוב פיי (Pei) שבו הנהר פונה בקשת דרומה, ומתחתר בקניון מרהיב בין פסגות ההימלאיה עד שהוא חוצה אותו וזורם במזרח הודו, שם הוא מחליף את שמו ונקרא נהר בהרמפוטרה (Brahmaputra), הנשפך בדלתה משותפת עם נהר הגאנגס (Ganges) למפרץ בנגל (Bay of Bengal). בזכות מימיו השופעים והאדמות הפוריות שבעמקיו, הפך נהר היארלונג למקום ההתיישבות החקלאית הנוחה ביותר בטיבט ולמצע עליו נבטה, צמחה והבשילה התרבות הטיבטית.

יומבו לאקאנג, ארמון המלכים של עמק יארלונג, טיבט

יומבו לאקאנג

יומבו לאקאנג (Yumbu Lakhang) הוא שמו של מקדש/ארמון קטן הממוקם במרומי גבעה הצופה אל הנהר האדיר של יארלונג טסמפו (Yarlung Tsangpo) ואל עמק צ'ונגייה (Chongye Valley) - שפירוש שמו הוא "עמק המלכים". במקום זה, הנמצא כיום בקרבת העיר טסטאנג (Tsethang), נוסדה, על פי המסורת הטיבטית, שושלת המלכים המיתולוגית של יארלונג ובמקום זה הוקם ארמונו של המלך הראשון. יומבו לאקאנג, באור זה, הוא גם מבנה הראשון שהוקם בטיבט, וגם ערש התרבות הטיבטית.

צליינים טיבטים בשוק בארקור, מרכז העיר הישנה, להאסה, טיבט.

להאסה

להאסה (Lhasa) היא בירת טיבט. העיר נוסדה במהלך המאה ה-7 לספירה, בידי המלך סונגטסן גאמפו (Songtsen Gampo) שהעביר את בירתו מעמק יארלונג (Yarlung) לכאן. מבירתו החדשה יצא המלך לכבוש אימפריה רחבת ידיים שהשתרעה מנפאל בגבולה הדרומי ועד ללבה של סין בגבולה המזרחי. שכניו של סונגטסן גאמפו פייסו אותו בנישואים, כששתי נסיכות - האחת נפאלית והאחרת סינית - נשלחו אל ארמונו. הנסיכות הביאו אתן את תרבותן ואת דתן - הדת הבודהיסטית. בהשפעתן הפך המלך לבודהיסט נלהב. למן ימי סונגטסן גאמפו הפכה להאסה לבירת האימפריה הטיבטית . עם התמוטטותה של האריסטוקרטיה הטיבטית וכינון השלטון בידי נזירים - עם התעצמות מסדר הגלוקפה והדלאי לאמה שעומד בראשו - הפכה להאסה לבירת דתית ולמרכז העולם הבודהיסטי-טיבטי. בעיר הוקמו מקדשים וארמונות רבים מספור, וסביב העיר קמו מנזרים אדירים - כל אחד מהם מאכלס למעלה עשרת אלפים נזירים - כמעין ערי לווין נזיריות. עם הכיבוש הסיני נוצרו סביב העיר הטיבטית שכונות חדשות המאכלסות בעיקר מהגרים סינים שהועברו בכפיה / התיישבו מרצונם בעיר. במרכז העיר, סביב מקדש ג'וקהאנג (Johkang) ושוק הבארקור (Barkhor) המקיף אותו, עדיין פועם ליבה של להאסה הישנה, הטיבטית.

צ'ורטן במקדש סאמייה. ברקע המקדש המרכזי המייצג את הר מארו. עמק יארלונג, טיבט

סאמייה

מקדש סאמייה (Samye) הוא אחד המקדשים הבודהיסטים-טיבטים המוקדמים שנבנו בטיבט. המקדש, הממוקם בעמק יארלונג (Yarlung), הוא בעצם קומפלס של מקדשים היוצרים יחדיו תבנית קוסמית בצורת מנדאלה (Mandala). בטבור המקדש, ממוקם מבנה-מקדש מרכזי, המייצג את הר מארו (Mt. Meru). זהו מרכז היקום על פי הגיאוגרפיה המיתית בודהיסטית. סביבו בנויים מקדשים נוספים, חומות ושערים היוצרים במשותף דגם-תבנית קוסמית. סאמיה הוא אחד האתרים המקודשים ביותר לבני הדת הבודהיסטית טיבטית. וצליינים עולים אליו לרגל מכל רחבי טיבט.

עיירת הגבול זאנגמו, לצד נהר הסאן קוסי / מאטסאנג טסנגפו. טיבט.

סאן קוסי / מאטסאנג טסנגפו

בעיירה הקטנה נייאלם (Nyalam) מסתיימים המישורים הצחיחים ורחבי הידיים של הרמה הטיבטית ומתחילה הירידה אל מעברי ההרים בהימלאיה, בואכה נפאל. כאן, בנייאלם, מתחיל נהר סאן קוסי (San Kosi) / מאטסאנג טסנגפו (Matsang Tsangpo) את מסעו, בקניון ירוק ושופע מים, בין פסגות אדירות של ההימלאיה (Himalaya), אל עבר גבול טיבט נפאל והלאה לרוחב נפאל לגבול הודו נפאל שם הוא מצטרף לנהר הגאנגס (Ganges) האדיר שנשפך למפרץ בנגל (Bay of Bengal). סאן קוסי הוא שמו הנפאלי, מאטסאנג טסנגפו הוא שמו הטיבטי של הנהר. ללא ספק זהו אחד הנהרות המרהיבים בהימלאיה ואחד הבודדים שניתן לנסוע לאורכם ברכב.

נזיר טיבטי בויכוח תיאולוגי, מנזר סארה, טיבט.

סארה

מנזר סארה (Sera Monastery) - שפירוש שמו הוא "ורדי בר" - הוא אחד משלושת המנזרים הגדולים ביותר, ואחת האקדמיות החשובות ביותר לבודהיזם טיבטי, שהוקמו בידי זרם הגלוקפה (Gelug-pa) בחוצות הבירה להאסה (Lhasa). המנזרים האחרים הם מנזר דרפונג (Drepung Monastery) ומנזר גאנדן (Ganden Monastery). בימיו הטובים איכלס מנזר סארה קצת פחות מעשרת אלפי נזירים. בעת הכיבוש הסיני המנזר הותקף ומאות נזירים נהרגו. אחרי שהדלאי לאמה קיבל מקלט מדיני בהודו יצאו רבים מנזירי לגלות בהודו, שם הם הקימו, בסיוע ממשלת הודו, מנזר מקביל בדרום הודו. גם המנזר המקורי בטיבט וגם המנזר המקביל בהודו נודעו בשל ה"ויכוחים התיאולוגים" שמתקיימים בהם.

ארמון פוטאלה, ארמון החורף של הדלאי לאמה, הגבעה האדומה, להאסה, טיבט

פוטאלה

ארמון פוטאלה (Potala Palace) המתנשא מעל העיר להאסה (Lhasa) הוא הגדול והמרשים במבנים שנבנו אי פעם בטיבט. הארמון הוקם על הגבעה האדומה והוא מתנשא לגובה של 13 קומות, המחולקים בין "הארמון הלבן" (התחתון) ו"הארמון האדום" (העליון). הפוטאלה שימש כארמון החורף של הדלאי-לאמה. מדי שנה, בתחילת הקיץ נהג הדלאי לאמה להעתיק את מקום מגוריו מהפוטאלה לנורבולינגקה (Norbulingka) - הוא ארמון הקיץ שלו. משם אל הפוטאלה בתחילת כל חורף. הפוטאלה הוא לא רק המבנה המרשים ביותר שהוקם בטיבט, אלא הוא גם אוסף של אומנות טיבטית המרשים ביותר שהשתמר. עבור הטיבטים, הארמון הוא סמל לריבונותו של הדלאה לאמה וריבונותה של הדת הבודהיסטית-טיבטית. כיום, בהיותו נתון תחת כיבוש סיני, הפוטאלה הפך למוזיאון. הפוטאלה הוכרז כ"אתר מורשת עולמי" מטעם אונסק"ו.

מקדש טשילונפו, מקום מושבו של הפאנצן לאמה, שיגאטצה, טיבט

שיגאטצה

העיר שיגאטצה (Shigatse) ממוקמת על דרך המסחר העיקרית שהובילה מלהאסה ומנהר יארלונג טסמפו (Yarlung Tsangpo) אל ההימלאיה ועמק קטמנדו (Kathmandu) ומשם הלאה לעבר הודו. בעבר היתה שיגאטצה עיר קטנה שנודעה בשל מנזר טשילונפו (Tashilhunpo) - מקום מושבו של הפאנצ'ן לאמה (Panchen Lama), הנחשב למורה הרוחני של הדלאי לאמה (Dalai Lama). עם ההגירה המסיבית של סינים לטיבט הפכה שיגאטצה לעיר גדולה, סינית ומודרנית מעיקרה, שבה נועד לעיר הטיבטית הישנה ומקדש טשילונפו שבצדה, תפקיד שולי למדי.